Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος του «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, ήταν η πρώτη που έσπευσε να εξαπολύσει πυρά σε βάρος της κυβέρνησης για την απόφαση αντικατάστασης της γαλλικής σημαίας στο ιστορικό μνημείο, χαρακτηρίζοντάς τη «επίθεση στην ταυτότητα της χώρας».
Αφότου αφαιρέθηκε η σημαία της Ε.Ε., η Λεπέν έγραψε στο Twitter για «πατριωτική νίκη» ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήθηκε στην κυβέρνηση.
Λίγες ώρες αργότερα, ο άλλος ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία, Ερίκ Ζεμούρ, εξέφρασε την «αγανάκτησή του», ενώ η υποψήφια της γαλλικής Δεξιάς (Ρεπουμπλικάνων «LR») Βαλερί Πεκρές, τόνισε ότι, με την κίνηση αυτή, διαγράφουμε τη «γαλλική ταυτότητα».
Η τοποθέτηση της σημαίας της Ε.Ε στην Αψίδα του Θριάμβου, με αφορμή την ανάληψη της εξάμηνης προεδρίας από τη Γαλλία, ερέθισε τους ηγέτες κομμάτων, κυρίως τους πολιτικούς αντιπάλους του Μακρόν στο δεύτερο γύρο της κούρσας του 2017 για την προεδρία της Γαλλίας.
Λεπέν, Ζεμούρ και Πεκρές έσπευσαν να κατηγορήσουν το Γάλλο πρόεδρο για την «σκανδαλώδη», όπως την χαρακτήρισαν, κίνησή του.
Για να υπερασπιστεί τον Γάλλο πρόεδρο, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον υποστήριξε ότι η αφαίρεση της ευρωπαικής σημαίας συνιστά κίνηση που προέκυψε μετά τις αντιδράσεις της ακροδεξιάς, αλλά έγινε με βάση τον προγραμματισμό που είχε ορισθεί από την κυβέρνηση «γι αυτή την Κυριακή».
Υπό αυτή την έννοια επρόκειτο για προσωρινή κατάσταση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι και η γαλλική σημαία, η οποία τοποθετείται μερικές φορές στην Αψίδα του Θριάμβου, δεν παραμένει μόνιμα εκεί.
Προς το παρόν, ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει σχολιάσει τα λεγόμενα της Μαρίν Λεπέν, η οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα είναι η βασική αντίπαλος του προέδρου Μακρόν στις προεδρικές εκλογές της Άνοιξης.
Η Λεπέν τον κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, ότι έδωσε «απευθείας εντολή» για την τοποθέτηση της σημαίας της Ε.Ε.
Ο Μακρόν, που δεν έχει ακόμη ανακοινώσει εάν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία στον προεδρικό θώκο στις εκλογές του Απριλίου, νίκησε τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 με 66% έναντι 34%. Όλες οι δημοσκοπήσεις τον θεωρούν το φαβορί για να κερδίσει μια ακόμη πενταετή θητεία.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Γάλλου προέδρου, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης των Παρισίων αναφορικά με την ΕΕ είναι τρεις: η ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, η διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας, και η δημιουργία μίας Ευρώπης, φιλικότερης στους πολίτες της.
Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι, ψηλά στην ατζέντα της Γαλλίας είναι και η διαχείριση της μετανάστευσης, η προστασία των συνόρων, η ενισχυμένη ασφάλεια, η τεχνολογική καινοτομία και η διασφάλιση της κυριαρχίας των νόμων.