Την εκτίμηση ότι η τουρκική ηγεσία βρίσκεται σε σύγχυση κινούμενη με τακτικούς ελιγμούς χωρίς στρατηγική, εξέφρασε ο ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.
Όπως σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η παγίωση της σχέσης και των συμπράξεων που συντελούνται εδώ και μια δεκαετία περίπου με Αίγυπτο και Ισραήλ, μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και των δύο αυτών χωρών, είναι ένα καλό νέο για την ευρύτερη περιοχή και για εμάς. Όλες αυτές οι συνεργασίες δεν στρέφονται εις βάρος καμίας χώρας, πρόσθεσε, καθώς το να ζητούν να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας ή των σχέσεων καλής γειτονίας και το να καταδικάζουν ενέργειες παράνομες προς τα προαναφερθέντα δεν συνιστά επιθετική κίνηση προς την Τουρκία ή καμία άλλη χώρα.
Ωστόσο, η χθεσινή διακήρυξη εξαγρίωσε την Τουρκία, χωρίς να είναι κατανοητό το γιατί, σημείωσε ο κ. Φίλης. «Το να λένε τρία κράτη της περιοχής, πως εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ της Κύπρου, μέρος της οποίας έχει οριοθετηθεί με την Αίγυπτο ή εντός της οριοθετημένης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου δεν επιτρέπονται παράνομες κινήσεις από πλευράς Τουρκίας, αυτό είναι τόσο αυτονόητο που αναρωτιέται κανείς γιατί ενοχλείται τόσο η Άγκυρα».
Διαβάστε ακόμα: Τουρκία – Εκνευρισμός Ερντογάν από την τριμερή στην Αθήνα και το ράπισμα της Κομισιόν
Σχετικά με την έντονη χθεσινή αντίδραση της Άγκυρας, όπου αναφερόταν πως η Αίγυπτος πέφτει στην παγίδα Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Φίλης επεσήμανε πως από την μεριά του Μπαχτσελί που εκπροσωπεί το βαθύ κράτος της Τουρκίας, ειπώθηκε ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως μαριονέτα από τρίτες δυνάμεις. Αυτές οι αντικρουόμενες μεταξύ τους αναφορές σε συνδυασμό με σπασμωδικές ενέργειες της Τουρκίας στην εξωτερική της πολιτική, καταδεικνύουν την σύγχυση, όπως είπε ο κ. Φίλης, που υπάρχει στην τουρκική ηγεσία, που κινείται με τακτικούς ελιγμούς χωρίς στρατηγική, εικόνα που καθιστά σαφές ότι το καθεστώς Ερντογάν είναι σε αποδρομή. Μάλιστα, ο κ. Φίλης, αναφέρθηκε σε δημοσκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας στην Τουρκία, η οποία έδειξε πως μόλις το 11% των νέων ψηφοφόρων, αυτών που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επόμενες εκλογές, υποστηρίζει το κόμμα του Ερντογάν, φανερώνοντας ότι η νέα γενιά που μεγάλωσε χωρίς να έχει γνωρίσει άλλον Πρόεδρο στην Τουρκία, του γυρνά την πλάτη.
Υπάρχουν στην χώρα μας 3 σχολές, αναφορικά με το ποια εξωτερική πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, είναι πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα. Αναλύοντας τις τρεις αυτές θεωρίες, ο κ. Φίλης εξήγησε, όπως μεταδίδει η ertnews.gr, πως αυτή που επικρατεί, λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να κινείται στην περιοχή όχι με την Τουρκία στο επίκεντρο της πολιτικής της, αλλά κάνοντας μια εξωτερική πολιτική που ναι μεν κατοχυρώνει τα εθνικά συμφέροντα, όχι όμως με γνώμονα το τι μπορεί να ενοχλήσει την Τουρκία. Υπάρχει μια άλλη σχολή που λέει πως ό,τι κάνουμε πρέπει να είναι με το βλέμμα στραμμένο πάντα στην Άγκυρα και με το πώς μπορούμε να μπούμε στα ρουθούνια των Τούρκων. Και υπάρχει και μια τρίτη σχολή που λέει ότι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα απέναντι στην Τουρκία για να μην την προκαλούμε, να μην κάνουμε αμυντικές συμφωνίες, στις δηλώσεις να μην περιέχονται εκφράσεις που μπορεί να ερεθίσουν την Τουρκία. Οι δύο τελευταίες σχολές είναι στα άκρα.
«Η Ελλάδα κρίνει ότι αυτή την στιγμή είναι προς το συμφέρον της να έχει σχέσεις με την Αίγυπτο, την μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, να έχει σχέσεις με το Ισραήλ, μια πολύ ισχυρή χώρα στην περιοχή, ωστόσο είναι σημαντικό αυτές οι σχέσεις αυτές να είναι εμπεδωμένες. Ο λόγος είναι ότι αυτές οι δύο χώρες μέχρι το 2009 είχαν πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία», είπε ο κ. Φίλης. Για μια σειρά λόγων διερράγησαν αυτές οι σχέσεις, της Τουρκίας με Αίγυπτο και Ισραήλ, με την Ελλάδα να αξιοποιεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, γνωρίζοντας όμως πως καθώς το πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ αυτών των χωρών είναι ο Ερντογάν, αργά ή γρήγορα, θα επανακάμψουν σε μια πρότερη καλή συνεργασία. «Άρα το θέμα είναι αν εμείς θα εξαρτόμαστε από μια επαναφορά των μεταξύ τους σχέσεων ή αν θα έχουμε μια αυτόνομη πορεία».