Ευρωκοινοβούλιο: «Ναι» στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό – Σε ισχύ από την 1η Ιουλίου
3 years, 7 months ago
6

Με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η θέσπιση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID που τίθεται από 1ης Ιουλίου σε ισχύ προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που διεξήχθη χθες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, αλλά και ο εισηγητής του ΕΚ για το εν λόγω πιστοποιητικό, Χουάν Φερνάντο Λόπεθ Αγκιλάρ, υπογράμμισαν ότι πρόκειται για ένα εργαλείο που θα επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ταξιδεύουν ελεύθερα, δείχνοντας το έγγραφο που θα πιστοποιεί ότι έχουν εμβολιαστεί, ότι έχουν ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ (72 ωρών για μοριακό τεστ και 48 για γρήγορο τεστ αντιγόνων), είτε, τέλος, ότι έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

Εννέα κράτη – μέλη έχουν ήδη εκδώσει το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία και η Κροατία, ενώ τα περισσότερα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των τεχνικών δοκιμών. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα περίπου ένα εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες έχουν ήδη εκδώσει το πιστοποιητικό, είτε σε έντυπη είτε σε ψηφιακή μορφή.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Επίτροπος Ρέιντερς υπογράμμισε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με τα κράτη μέλη, ώστε να συνδεθούν με μια διαδικτυακή πύλη όπου θα γίνεται εύκολα η επαλήθευση της γνησιότητας του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού COVID, ενώ παράλληλα προσφέρει 100 εκατ. ευρώ στους 27 για την αγορά τεστ αντιγόνων που θα χρησιμοποιούνται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί (όπως οι νέοι κάτω των 30 ετών) και σε όσους διασχίζουν συχνά τα εσωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται εξ ονόματος των κρατών μελών την προμήθεια ακόμα 400.000 τεστ αντιγόνων, ώστε να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές. 

Εννέα απαντήσεις στις απορίες σας για το πιστοποιητικό

1. Τι είναι το ψηφιακό πιστοποιητικό και πότε εκδίδεται
Το έγγραφο με το οποίο ένας πολίτης μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκδίδεται αν ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού του ή
αν ο ενδιαφερόμενος έχει νοσήσει κατά τους τελευταίους μήνες, ή αν ο ενδιαφερόμενος έχει υποβληθεί πρόσφατα σε διαγνωστικό έλεγχο (PCR ή rapid test). Σημειώνεται πως σε περίπτωση που έχει υποβληθεί σε περισσότερους του ενός διαγνωστικών ελέγχων, το πιστοποιητικό εκδίδεται με το αποτέλεσμα του πιο πρόσφατου.

2. Από πότε ισχύει
Τίθεται σε εφαρμογή επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου 2021. Η Ελλάδα ωστόσο το εφαρμόζει από την 1η Ιουνίου και μέχρι την 1η Ιουλίου η πιστοποίησή του κατά τους ελέγχους γίνεται σε συνεργασία με χώρες οι οποίες έχουν αντιστοίχως ετοιμάσει το δικό τους σχετικό έγγραφο.

3. Ποια θα είναι η διάρκειά του
Κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να προσδιορίζει τους χρόνους που καθορίζουν το κατά πόσο τα παραπάνω καθιστούν ένα πιστοποιητικό εν ισχύι. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές ώστε να γνωρίζουν αν το πιστοποιητικό τους βρίσκεται σε ισχύ. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από την ΕΕ το επόμενο διάστημα.

4. Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό που εκδίδεται ήδη
Η Ελλάδα μέχρι στιγμής εκδίδει πιστοποίηση συμμετοχής στον εμβολιασμό η οποία θα ισχύει ακόμα και μετά την υιοθέτηση του EU Digital COVID Certificate. Μάλιστα αυτή θα είναι έγκυρη σε περίπτωση ελέγχου για ταξίδια με πλοίο ή αεροπλάνο εντός της χώρας και για όσο ισχύουν περιορισμοί για τις μετακινήσεις στα νησιά. Για τα ταξίδια στο εξωτερικό, ωστόσο, θα χρησιμοποιείται το Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

5. Θα μπορούμε να ταξιδέψουμε χωρίς αυτό;
Το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτελεί μία «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας». Η ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να εμποδιστεί καθώς αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα. Σε περίπτωση που πολίτης που δεν το έχει, επιθυμεί να ταξιδέψει, θα πρέπει είτε να το εκδώσει είτε να ακολουθήσει τα μέτρα που έχει θέσει η χώρα προορισμού του.

6. Πώς θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία
Θα γίνεται δεκτό σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Κάθε πολίτης που το διαθέτει θα πρέπει να εξαιρείται από τους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας με τον ίδιο τρόπο όπως και οι πολίτες του κράτους μέλους που επισκέπτεται.

7. Πώς θα εκδίδεται – Τι γίνεται αν ο πολίτης δεν έχει πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες
Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού θα είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται δωρεάν από τους πολίτες μέσω του gov.gr είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ και θα μπορούν να το φέρουν σε ψηφιακή μορφή ή εκτυπωμένο. Εντός των επόμενων ημερών θα μπορεί να εκδίδεται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

8. Ποια προσωπικά δεδομένα περιέχει
Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Επίσης θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

9. Ποιοι το υλοποιούν και πώς ελέγχεται η γνησιότητά του
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Το EU Digital COVID Certificate υλοποιείται στη χώρα μας από το ΕΔΥΤE και την ΗΔΙΚΑ, με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

in.gr