Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ζήτησε την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και ισχυροποίηση της άμυνάς της, σε συνέντευξη στο περιοδικό Le Grand Continent.
Στο κείμενο με τίτλο «Δόγμα Μακρόν: Μια συνομιλία με τον Εμμανουήλ Μακρόν», ο Γάλλος Πρόεδρος αντανακλά ένα έτος κρίσεων και συγκρουόμενων προνομιών, αλλά ένα έτος που δημιούργησε την ευκαιρία να οικοδομήσει ένα πολύ ισχυρότερο μπλοκ καθώς οι παγκόσμιες προτεραιότητες… κολλάνε και εξασθενούν και ένας νέος Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να εμφανιστεί στον Λευκό Οίκο.
Μετά την νίκη του Τζο Μπάιντεν – που θεωρείται από πολλούς στην Ευρώπη ως ανακούφιση – το ερώτημα που θέτει ο Μακρόν είναι το εξής: «Η αλλαγή της αμερικανικής διοίκησης θα δημιουργήσει χαλάρωση μεταξύ των Ευρωπαίων;»
Η απάντησή του περιελάμβανε την αναγνώριση των ΗΠΑ ως ισχυρού συμμάχου και λάτρη της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά ένα έθνος που ενσωμάτωσε ουσιαστικές διαφορές στις αξίες και τις έννοιες της ισότητας. Οι διαφορές, ωστόσο, δεν αναιρούν τον διαρκή δεσμό των δύο χωρών.
«Νομίζω ότι, αντίθετα, η αλλαγή της αμερικανικής κυβέρνησης είναι μια ευκαιρία να συνεχιστεί με έναν απολύτως ειρηνικό, ήσυχο τρόπο που πρέπει να κατανοήσουν οι σύμμαχοι μεταξύ τους: Πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε την αυτονομία μας για τους εαυτούς μας, όπως το κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. για αυτούς».
Ο Μακρόν διαφώνησε επίσης έντονα με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Politico από τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ανγκρέτ Κράμπ-Κάρενμπαουερ, στο οποίο η υπουργός είπε ότι «η ψευδαίσθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας πρέπει να σταματήσει».
Ο Γάλλος αποκάλεσε τα σχόλιά της «παρανόηση της ιστορίας. Ευτυχώς, η καγκελάριος [Άγκελα Μέρκελ] δεν είναι σε αυτή τη γραμμή, αν το καταλαβαίνω σωστά. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μας σέβονται ως συμμάχους μόνο εάν είμαστε σοβαροί με τον εαυτό μας και αν είμαστε κυρίαρχοι με τη δική μας άμυνα».
Ο Μακρόν χαρακτήρισε τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας έναν ευρωπαϊκό αγώνα, έναν αγώνα για αξίες. Τα δικαιώματα της Δημοκρατίας πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά. «Έχουμε ένα κοινό σχέδιο · δεν είμαστε πολυπολιτισμικοί», είπε.
Η Ευρώπη, ωστόσο, είπε, βρίσκεται σε «ένα πολύ βαθύ σημείο εκκίνησης του σύγχρονου καπιταλισμού» που καθοδηγείται από πολλές ανισότητες.
Ο Γάλλος βλέπει το δρόμο προς τα εμπρός μέσα από σαφείς αρχές και στόχους και «μια κοινή ιδεολογία και μια κοινή ανάγνωση του κόσμου, που σημαίνει ότι πρέπει, εν όψει αυτών των προκλήσεων, να οικοδομήσουμε αποτελεσματική συνεργασία».
Υπάρχει ευρωπαϊκή κυριαρχία; «Δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διαμόρφωση ενός ισχυρού μπλοκ με μοναδική εστίαση, έναν «συνεκτικό γεωγραφικό χώρο» από άποψη αξιών και συμφερόντων.
Ποιο είναι λοιπόν το κοινό όνειρο της Ευρώπης; Το Μεγάλο Ευρωπαϊκό Πρότζεκτ, όπως το βλέπει, είναι να καταστήσει την Ευρώπη την κορυφαία εκπαιδευτική, υγειονομική, ψηφιακή και πράσινη δύναμη, με αντίκτυπο που θα τραβήξει μαζί τις υπερδυνάμεις της Κίνας και των ΗΠΑ.