Δίκη Χρυσής Αυγής: Η Δικαιοσύνη αποφασίζει για την «εγκληματική οργάνωση»
4 years, 2 months ago
6

Την ιστορική απόφασή του για την υπόθεση της δίκη της Χρυσής Αυγής, ανακοινώσει σήμερα στις 11  το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Την ετυμηγορία θα ανακοινώσει η πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Μαρία Λεπενιώτη, έπειτα από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, η οποία αποτέλεσε και την θρυαλλίδα για την έναρξη των δικαστικών ερευνών.

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου προσελκύει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και μεγάλες αναμένονται να είναι οι συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο της Αθήνας. Την ίδια στιγμή, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο θα καλύψουν την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Τα μέτρα ασφαλείας στη δίκη θα είναι δρακόντεια, ενώ μέσα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, όπου θα συνέλθει το δικαστήριο, θα εισέλθουν περίπου 300 άτομα, λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος θα ανακοινώσει την απόφαση με την σειρά που εξετάστηκαν όλες οι υποθέσεις κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας. Πρώτα δηλαδή, θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία των δικαστών για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στην συνέχεια η απόφαση για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, έπειτα η απόφαση για την επίθεση στο ΠΑΜΕ και τελευταία η απόφαση για το μείζον ζήτημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Το τελευταίο, άλλωστε, αυτό σκέλος της απόφασης αναμένεται να καθορίσει και την διάρκεια της όλης διαδικασίας έως ότου η αυλαία της δίκης πέσει οριστικά. Ειδικότερα, αν οι δικαστές αποφασίσουν ενοχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ημέρες. Να σημειωθεί εδώ πως κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν οι 65 εκ των συνολικά 68 κατηγορουμένων. Αντιμέτωποι με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης βρίσκονται 20 συνολικά κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο Νίκος Μιχαλολιάκος και 18 ακόμη πρώην βουλευτές του κόμματος του.

Σε περίπτωση που η πρόεδρος ανακοινώσει ενοχή για το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε θα πρέπει να λάβουν το λόγο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για να ζητήσουν ελαφρυντικά, να αγορεύσει η εισαγγελέας και το δικαστήριο να αποσυρθεί για να αποφασίσει αν θα τα χορηγήσει. Ακολούθως, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν (αν υπάρξει ενοχή πάντα), αλλά και για το αν θα υπάρχουν αναστολές στην εκτέλεση τους. «Μάχη» θα δοθεί και για το αν θα υπάρξουν αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, καθώς από αυτό εξαρτάται αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή ή θα αφεθούν ελεύθεροι με όρους.

Οι ποινές

Τώρα, οι ποινές που προβλέπονται από τον Ποινικό Κώδικα για εγκληματική οργάνωση ξεκινούν από τα 5 έτη και φτάνουν στα 15 έτη. Πιο αναλυτικά, το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προβλέπει από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστεί ελαφρυντικό τότε το πλαίσιο ποινής κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη. Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, (με την οποία κινδυνεύουν ο Μιχάλολιάκος και οι πρώην βουλευτές του κόμματός του σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι) είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη.

Αντίθετα, αν η απόφαση είναι αθωωτική για το θέμα της εγκληματικής οργάνωσης, τότε η διάρκεια της διαδικασίας θα είναι σαφώς πιο μικρή. Και αυτό καθώς το δικαστήριο θα έχει να αποφανθεί μόνο για 27 κατηγορούμενους, στους οποίους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα (18 κατηγορούμενοι), η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (πέντε κατηγορούμενοι) και η επίθεση στο ΠΑΜΕ (4 κατηγορούμενοι).

Αν πάντως, εκδοθεί αθωωτική απόφαση έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της εισαγγελίας υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Αντίθετα, αν η απόφαση είναι ομόφωνα αθωωτική τότε απαλλαγή των κατηγορουμένων καθίσταται τελεσίδικη.

Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να μην παρίστανται στο ακροατήριο. Σύμφωνα δε με το νέο Ποινικό Κώδικα, το δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα να διατάξει την προσαγωγή και κράτησή τους μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, κάτι που ίσχυε παλαιότερα ώστε να προλαμβάνονται περιπτώσεις φυγόποινων.

Κορυφαίο πρόσωπο και στη σημερινή διαδικασία, αναμφίβολα είναι η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, η οποία όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθεί τη δίκη, αξιώνοντας την τιμωρία των ενόχων για τη δολοφονία του γιου της.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει από το δικαστήριο την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων, πλην του Γιώργου Ρουπακιά του καθ΄ ομολογία δολοφόνου του Παύλου Φύσσα. Η εισαγγελέας είχε αναφέρει πως από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυψε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Ωστόσο, οι δικαστές δεν δεσμεύονται από την εισαγγελική αγόρευση αλλά αποφασίζουν ελεύθερα.

Πηγή: protothema.gr