Διάσημη συγγραφέας ζητά συγγνώμη από τον άνδρα που φυλακίστηκε άδικα 16 χρόνια για τον βιασμό της!
3 years, 1 month ago
6

Η  Άλις Σίμπολντ, συγγραφέας του «Παραδεισένια Οστά», είχε γράψει για την τραυματική εμπειρία της στα απομνημονεύματά της με τίτλο «Lucky» – Ο Άντονι Μπροντγουότερ αθωώθηκε πρόσφατα για το έγκλημα

Η συγγραφέας Άλις Σίμπολντ, διάσημη για το μπεστ σέλερ της «The Lovely Bones» («Παραδεισένια Οστά») πάνω στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία, ζήτησε συγγνώμη την Τρίτη στον άνδρα ο οποίος πέρασε άδικα 16 χρόνια στη φυλακή για τον βιασμό της.

Ο Άντονι Μπροντγουότερ, 68 ετών σήμερα, καταδικάστηκε το 1982 για τον βιασμό της Σέμπολντ και πέρασε 16 χρόνια στην φυλακή, προτού τελικά αποφυλακιστεί το 1999. Η καταδίκη του όμως ανετράπη την περασμένη εβδομάδα όταν οι Αρχές εντόπισαν σοβαρά σφάλματα στην διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη σύλληψη και την αρχική δίκη του.

Η Σίμπολντ είχε βασίσει τα απομνημονεύματά της «Lucky» στον τραυματικό περιστατικό του βιασμού της όταν ήταν φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Σίρακιουζ.

Σε μία δήλωση στο Associated Press, που αργότερα αναρτήθηκε στο Medium, η 58χρονη συγγραφέας ζήτησε συγγνώμη από τον Μπροντγουότερ για τον ρόλο που έπαιξε στην καταδίκη του. Όπως επισήμανε στη δήλωσή της, ως «ένα ψυχικά τραυματισμένο 18χρονο θύμα βιασμού τότε» επέλεξε να εμπιστευτεί το νομικό σύστημα. «Ο στόχος μου το 1982 ήταν να αποδοθεί δικαιοσύνη, όχι να διαιωνιστεί η αδικία… και σίγουρα όχι να αλλάξει για πάντα και ανεπανόρθωτα η ζωή ενός νεαρού άνδρα, και μάλιστα από το ίδιο έγκλημα που άλλαξε τη δική μου».

Ο εκδοτικός οίκος της Scribner (Simon & Schuster) ανακοίνωσε την ίδια μέρα με τη δημόσια συγγνώμη της Σίμπολντ ότι η διανομή του «Lucky» υπό οποιαδήποτε μορφή θα σταματήσει, και ότι η συγγραφέας μαζί με τους αρμόδιους θα σκεφτούν πώς μπορεί να αναθεωρηθεί το έργο ώστε να αντανακλά τα νέα δεδομένα. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την αθώωση του Μπροντγουότερ και σε συνεννόηση με την Σίμπολντ, τόνισε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το NBC News, η Σίμπολντ έγραφε στα απομνημονεύματά της ότι έπεσε θύμα βιασμού και ότι, αρκετούς μήνες μετά, είδε έναν μαύρο άνδρα να περπατάει στον δρόμο και πίστεψε ότι ήταν το ίδιο άτομο που της επιτέθηκε. Η νεαρή τότε κοπέλα κατήγγειλε την εμπειρία της στην αστυνομία. Ένας αστυνομικός ανέφερε ότι αυτός ο άνδρας ήταν ο Μπροντγουότερ, που εκείνο το διαστημα είχε θεαθεί στην περιοχή.

Η Σίμπολντ δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τον Μπροντγουότερ σε παράταξη υπόπτων στο αστυνομικό τμήμα, μετά τη σύλληψή του. Στο «Lucky» έγραψε ότι διάλεξε έναν άλλον άνδρα επηρεασμένη από την «έκφραση των ματιών του». Παρ’ όλα αυτά, ο Μπροντγουότερ δικάστηκε και καταδικάστηκε. Η Σίμπολντ τον αναγνώρισε ως τον βιαστή της από το βήμα του μάρτυρα, και ένας ειδικός κατέθεσε ότι τα αποτελέσματα μικροσκοπικής ανάλυσης τριχών τον συνέδεαν με το έγκλημα. Η μέθοδος της ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε στην υπόθεση του 1982 έχει έκτοτε χαρακτηριστεί ψευδοεπιστημονική από το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Μπροντγουότερ είπε στο AP ότι από την ώρα που απαλλάχθηκε δεν μπορεί να σταματήσει να κλαίει από χαρά και ανακούφιση.

Στην δική της δήλωση, η Σίμπολντ επισημαίνει ότι αισθάνεται ευγνωμοσύνη που ο 68χρονος επιτέλους δικαιώθηκε, όμως το γεγονός παραμένει ότι, πριν από 40 χρόνια, έγινε ένας ακόμη νέος μαύρος άνδρας που βασανίστηκε από το προβληματικό νομικό σύστημα της χώρας. «Θα αισθάνομαι πάντα άσχημα για αυτό που του συνέβη», είπε η συγγραφέας, καθώς «η δική της οδυνηρή εμπειρία» έγινε αφορμή να μπει ένας αθώος άνδρας στη φυλακή. «Δεν εξέτισε μόνο 16 χρόνια αλλά, με την έννοια του στίγματος και του ψυχολογικού τραύματος, η ποινή του έμοιαζε περισσότερο με ισόβια».

Η ίδια επισήμανε ότι πως κάτι άλλο που τη βασανίζει είναι πως ο βιαστής της δεν θα γίνει ποτέ γνωστός, και μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να επιτέθηκε και σε άλλες γυναίκες.

Ο Μπροντγουότερ (που δεν έχει απαντήσει ακόμα δημόσια στη συγγνώμη της Σίμπολντ) παράμεινε καταγεγραμμένος στο μητρώο σεξουαλικών εγκληματιών της Νέας Υόρκης μετά την αποφυλάκισή του το 1999.