Ο Αμερικανός πρόεδρος επέστρεψε για τον λόγο αυτό στον Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο και αρχικά επρόκειτο να παραμείνει μέχρι την Τετάρτη.
Ο Τζο Μπάιντεν έκανε αρχικά μία ιστορική αναδρομή για το «πώς φτάσαμε έως εδώ», από το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους το 2001 ως σήμερα.
«Η αποστολή μας στο Αφγανιστάν δεν ήταν ποτέ να χτίσουμε ένα έθνος»αλλά «αντίθετα σχεδιάστηκε για να αποτρέψει μία τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος».
We went to Afghanistan almost 20 years ago with clear goals: get those who attacked us on September 11, 2001—and make sure al Qaeda could not use Afghanistan as a base from which to attack us again.
We did that—a decade ago.
Our mission was never supposed to be nation building.
— President Biden (@POTUS) August 16, 2021
«Υποστηρίζω σθεναρά την απόφασή μου ότι μετά από 20 χρόνια ήταν ώρα να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Όπως παραδέχτηκε, «η αλήθεια είναι ότι όλα εξελίχθηκαν γρηγορότερα από ό,τι περιμέναμε»καθώς «η πολιτική ηγεσία το έβαλε στα πόδια και ο στρατός κατέρρευσε».
Ο Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας ότι η συμφωνία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν μείωσε την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα από περίπου 15.500 σε 2.500.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία του Τραμπ με τους Ταλιμπάν προέβλεπε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως την 1η Μαΐου ενώ οι οι Ταλιμπάν «ήταν στο ισχυρότερο σημείο από στρατιωτικής άποψης από το 2001».
«Η επιλογή που έπρεπε να κάνω ως πρόεδρος ήταν είτε να ακολουθήσω αυτήν τη συμφωνία, είτε να είμαι έτοιμος να επιστρέψω στον αγώνα κατά των Ταλιμπάν».
«Δεν υπήρξε ποτέ μια καλή στιγμή για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων», είπε, συμπληρώνοντας όμως ότι «οι Αμερικανοί δεν μπορούν και δεν πρέπει να πεθαίνουν πολεμώντας σε έναν πόλεμο που οι Αφγανοί δεν είναι διατεθειμένοι να πολεμήσουν για τον εαυτό τους».
«Ξοδέψαμε πάνω από 1 τρισ. δολάρια και ο στρατός του Αφγανιστάν δεν έδωσε τη μάχη. Τους δώσαμε τα εργαλεία, πληρώσαμε τους μισθούς τους, τους δώσαμε αεροπορική στήριξη. Τους δώσαμε κάθε μέσο, αλλά δεν μπορούσαμε να τους δώσουμε την επιθυμία να πολεμήσουν για τη χώρα τους. Αφού δεν το έκαναν τώρα, δεν θα το έκαναν σε ένα χρόνο, σε 10 ή σε 20 χρόνια» είπε.
Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η Ουάσινγκτον «θα συνεχίσει να πιέζει για διπλωματία» στο Αφγανιστάν όμως «τώρα έχουμε επικεντρωθεί σε ό, τι είναι δυνατό».
«Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι το επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά ο τρόπος να το κάνουμε δεν είναι μέσω ατελείωτων στρατιωτικών αναπτύξεων», πρόσθεσε.
«Έχουμε καταστήσει σαφές στους Ταλιμπάν ότι εάν επιτεθούν στο προσωπικό μας ή διαταράξουν τις επιχειρήσεις μας, η αμερικανική απάντηση θα είναι γρήγορη και δυναμική», είπε ο Μπάιντεν. «Θα υπερασπιστούμε τους ανθρώπους μας με καταστροφική δύναμη αν χρειαστεί».
«Δεν θα μεταφέρω την ευθύνη σε έναν πέμπτο πρόεδρο»,δήλωσε ο Μπάιντεν. «Είμαι βαθιά λυπημένος για τα γεγονότα που αντιμετωπίζουμε τώρα, αλλά δεν μετανιώνω για την απόφασή μου να τερματίσω τον αμερικανικό πόλεμο στο Αφγανιστάν».
Επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αναγνωρίζει ότι η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν «πιο γρήγορα απ ό,τι αναμενόταν», σημειώνοντας πως οι «ΗΠΑ δεν είχαν σκοπό να οικοδομήσουν ένα κράτος στο Αφγανιστάν».
«Οι ΗΠΑ θα διεξάγουν “αν κριθεί απαραίτητο” ενέργειες κατά της τρομοκρατίας και θα δεσμευτούν για τις γυναίκες και τα νέα κορίτσια στο Αφγανιστάν», υποσχέθηκε και πρόσθεσε οτι «η Κίνα και η Ρωσία “θα ήθελαν πολύ” οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν».