Αποστολή στην Ουκρανία: Έρχονται βαριά οπλικά συστήματα από ΗΠΑ – Μ. Βρετανία
2 years, 8 months ago
6

Την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους άνω του 1 δις από ΗΠΑ – Μ. Βρετανία περιμένει η Ουκρανία, τη στιγμή που έσπασε την πολιορκία του Χαρκόβου εκδιώχνοντας τις ρωσικές δυνάμεις πάνω από 15 χιλιόμετρα από τα προάστια της πόλης.

Αποστολή Κίεβο: Χρήστος Μαζανίτης

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να παραδώσει σύντομα 20 αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού AS90 και 45.000 βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας στην Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν ένα νέο πακέτο βοήθειας εντός μίας ή δύο εβδομάδων. Την ίδια στιγμή, η ελβετική κυβέρνηση, επικαλούμενη το ουδέτερο καθεστώς, αρνήθηκε να επιτρέψει την αγορά πυρομαχικών για γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα Marder που σχεδιάζονταν να σταλούν στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα Γερμανών διανοουμένων απηύθυνε έκκληση στον Γερμανό Καγκελάριο να σταματήσει να προμηθεύει όπλα την Ουκρανία. Όπως υποστηρίζουν, η Γερμανία και το ΝΑΤΟ έχουν ήδη γίνει συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική κλιμάκωση. Ως εκ τούτου, το Βερολίνο πρέπει να ασκήσει πίεση στο Κίεβο, επενδύοντας σε κατάπαυση του πυρός και πολιτική λύση στη σύγκρουση, βασισμένη σε «συμβιβασμούς» με τη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ουδετερότητας, της αναγνώρισης του ρωσικού καθεστώτος της Κριμαίας και ενός δημοψηφίσματος στο Ντονμπάς.

Η έκκληση 17 «ειρηνιστών» που καλούν την Ουκρανία να τερματίσει την αντίστασή της στη Ρωσία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση 155 διανοουμένων που, στις 24 Απριλίου, κάλεσαν τη γερμανική κυβέρνηση να επιβάλει ενεργειακό εμπάργκο και να βοηθήσει το Κίεβο με όπλα. Ωστόσο, «η έκκληση των 17 θυμίζει αντιπολεμικές διαδηλώσεις που χρηματοδοτήθηκαν από την KGB στη Δυτική Ευρώπη εν μέσω Ψυχρού Πολέμου», σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Η ΕΕ επεξεργάζεται το έκτο πακέτο περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον ενεργειακό τομέα. Ειδικότερα, προβλέπει τη θέσπιση «έξυπνων κυρώσεων», δηλαδή μηχανισμούς δασμών και όχι εμπάργκο, όπως επεσήμανε και ο Ζοζεπ Μπορελ.

«Η ΕΕ δεν έχει καταλήξει ακόμη σε συμφωνία για το ρωσικό ενεργειακό εμπάργκο» δήλωσε ο επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, στην εφημερίδα Die Welt επισημαίνοντας ότι η ΕΕ «δεν έχει ενιαία θέση σε αυτό το ζήτημα». Πρόσθεσε ότι το ρωσικό ενεργειακό εμπάργκο θα συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που αναμένεται στα τέλη του επόμενου μήνα, και δεν περίμενε καμία απόφαση για το θέμα πριν από τότε.

Την ίδια ώρα, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, ο οποίος συνεχίζει να κατέχει υψηλόβαθμη θέση στον κρατικό ενεργειακό κολοσσό της Ρωσίας, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για την 30ετή πορεία προσέγγισης με τη Ρωσία. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κάλεσε τη γερμανική ηγεσία να μην επιβάλει εμπάργκο πετρελαίου και φυσικού αερίου, επισημαίνοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε για την Γερμανία μια τέτοια απόφαση κυρίως σε ότι αφορά τον εξαγωγικό τομέα .

Εξέφρασε την πρόθεση του να παραιτηθεί από τις κερδοφόρες θέσεις που κατέχει μόνο όταν η Ρωσία σταματήσει να παρέχει ενέργεια στη Γερμανία. «Δηλαδή με τα λόγια του – ποτέ» σχολιάζει η ουκρανική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, όλα τα μέλη του κοινοβουλευτικού του γραφείου παραιτήθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο πρώην δήμαρχος του Ντίσελντορφ, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ασκεί κριτική στον πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Γερμανία. Συγκεκριμένα, αμφισβήτησε την καταστροφή του 90% της Μαριούπολης και αμφισβήτησε τη γενοκτονία στα προάστια του Κιέβου με το σκεπτικό ότι ο «μικρός αριθμός» των θυμάτων «εντέλει ευτελίζει τα εγκλήματα πολέμου της Σρεμπρένιτσα, του My Lai και του Babiyar (Babyn Jar). , για να αναφέρουμε μόνο μερικά, και ίσως επίσης τη νυχτερινή βομβιστική επίθεση στη Δρέσδη, η οποία φέρεται να σκότωσε 30.000 ανθρώπους».

«Σαφώς, η αντίδραση ενάντια στην ισχυρή πίεση στο Βερολίνο να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις στη Μόσχα και να αυξήσει την υποστήριξη προς το Κίεβο θα είναι μια αυξανόμενη άρνηση των ρωσικών στρατιωτικών φρικαλεοτήτων και της ειρηνιστικής ρητορικής σχετικά με το αναπόφευκτο μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση» σχολιάζουν ουκρανικές κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας: «Πρώτα από όλα, οι εκπρόσωποι του PSD θα υπερασπιστούν μια τέτοια θέση. Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών έχει ήδη επικρίνει την Καγκελάριο ότι είναι πολύ επιεικής με το δίκτυο του Κρεμλίνου στις τάξεις των Σοσιαλδημοκρατών.

Σχετικές ειδήσεις για τη Ρωσία».

Στον πόλεμο των κυρώσεων, περίπου 8.000 ολοκαίνουργια αυτοκίνητα ακριβών εμπορικών σημάτων έχουν κολλήσει στο βελγικό λιμάνι Zeebrugge λόγω των κυρώσεων που απαγορεύουν την προμήθεια ειδών πολυτελείας στη Ρωσία. Τα πολυτελή αυτοκίνητα των τελευταίων μοντέλων προορίζονται για αποστολή από την Ασία στη Ρωσία. Έφτασαν στο Βέλγιο στις αρχές Απριλίου για να μεταφερθούν περαιτέρω.

Ρωσικά πλοία που μεταφέρουν αυτοκίνητα και χημικά παρέμειναν καθηλωμένα στα γαλλικά λιμάνια του Saint-Malo, της Μασσαλίας και της Boulogne-sur-Mer για σχεδόν δύο μήνες λόγω κυρώσεων. Οι περιφερειακές αρχές πρέπει να πληρώσουν για την παραμονή τους και τη μετακίνησή τους μέσα στα λιμάνια.

Τον Μάρτιο, το κόστος των καταναλωτικών δανείων στη Ρωσία αυξήθηκε από 17% σε 31%.

enikos.gr