Το Blair House, η κατοικία στην οποία φιλοξενούνται οι επίσημοι προσκεκλημένοι ηγέτες κρατών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, φιλοξενεί, ξανά Έλληνα πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται ήδη στην Αμερική είναι ο τέταρτος Έλληνας πρωθυπουργός, από τη μεταπολίτευση και μετά, που φιλοξενείται στο Blair House, δηλαδή την προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων (President’s Guest House).
Την ελληνική κυβερνητική αποστολή και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και στο εμβληματικό «Blair House», υποδέχτηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ο Τζορτζ Τσούνης.
Μάλιστα η ελληνική πρεσβεία ανέβασε φωτογραφίες στο λογαριασμό της στο Twitter με ευχές για μια επιτυχημένη επίσκεψη.
«Καλωσορίσατε πρωθυπουργέ! Ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα τον υποδέχτηκε στην Ουάσινγκτον και το Blair House, στο οποίο κυματίζει η ελληνική σημαία. Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για μια επιτυχημένη επίσκεψη», ανέφερε η αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα ανεβάζοντας στο twitter φωτογραφίες από την υποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον.
Το Blair House αποτελεί το σπίτι των αρχηγών κρατών, των αρχηγών κυβερνήσεων και των αντιπροσωπειών τους από το 1942.
Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Blair House, η πρόσκληση από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να κατοικήσει κανείς σε αυτή την ιστορική κατοικία αποτελεί τιμή ύψιστης σημασίας.
Το Blair House υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και παρέχει καταλύματα για τις επισκέψεις ξένων αντιπροσωπειών. Έτσι όταν ένας αρχηγός κράτους μένει στο Blair House, οι σημαίες του έθνους του κυματίζουν περήφανα πάνω από το κτίριο. Πρόκειται για μία κίνηση ευγένειας που χρησιμεύει τόσο ως ευγενικό καλωσόρισμα όσο και ως σύμβολο του κρίσιμου ρόλου του της φιλοξενίας στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της αποστολής που έχει λάβει πρόσκληση.
Είναι η δεύτερη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης φιλοξενείται στην προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων, καθώς μαζί με την σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, είχαν μείνει εκεί τον Ιανουάριο του 2020.
Ο προηγούμενος Έλληνας Πρωθυπουργός που έμεινε στο Blair House ήταν ο Αλέξης Τσίπρας το 2017.
Πριν από τον Τσίπρα, το Blair House είχε επισκεφτεί ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη, τον Ιανουάριο του 2002.
Ο Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον ως επίσημος προσκεκλημένος του τότε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους (του νεότερου), στον οποίο είχε δώσει ως δώρο και ένα ευρώ. Επρόκειτο για το διάστημα που η χώρα μας μόλις είχε εισέλθει στη ζώνη του ευρώ. Ο Κώστας Σημίτης είχε δωρίσει, επίσης, και μπλουζάκια των Ολυμπιακών Αγώνων καθώς η χώρα ζούσε τις πυρετώδεις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς του 2004.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης είναι οι μόνοι Έλληνες πρωθυπουργοί μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έχουν συναντήσει δύο διαφορετικούς προέδρους των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.
Όπως ειπώθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία του κοροναϊού, τον Γενάρη του 2020 και τώρα αναμένεται να συναντηθεί ξανά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Από την άλλη πλευρά τον Απρίλιο του 1996, ο Κώστας Σημίτης, τρεις μήνες μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργού από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, συναντά (λόγω ασθενείας του Ανδρέα Παπανδρέου) τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, στη σκιά του θερμού επεισοδίου στα Ίμια, στα τέλη του Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς.
Ωστόσο, στο πρώτο του ταξίδι, ως πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης δεν είχε φιλοξενηθεί στον ξενώνα του Λευκού Οίκου καθώς η επίσκεψη του ήταν ανεπίσημη.
Το Απρίλιο του 1994, το Blair House φιλοξενεί, για πρώτη φορά, τον Ανδρέα Παπανδρέου προσκεκλημένο του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον.
Τότε στο Blair House είχε μείνει ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, ενώ μαζί είχε πάει και ο γιος του Παπανδρέου, Γιώργος.
Ήταν και η πρώτη φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου φιλοξενήθηκε στον ξενώνα του Λευκού Οίκου για να ακολουθήσει και η δεύτερη ως υπουργός Εξωτερικών με τον Κώστα Σημίτη.
Ωστόσο, ο ίδιος ως πρωθυπουργός, δεν έμεινε στο Blair House καθώ συνάντησε ανεπίσημα τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, τον Σεπτέμβριο του 2010, κατά τη διάρκεια δεξίωσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μανχάταν.
Το ίδιο συνέβη και με τον μετέπειτα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φιλοξενήθηκε στον ξενώνα του Λευκού Οίκου με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια του επίσημου ταξιδιού του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προσκεκλημένου από τον επιστήθιο φίλο του και πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου.
Ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε, ως πρωθυπουργός, τον Λευκό Οίκο, στις 8 Αυγούστου του 2013 όπου συνάντησε, σε ανεπίσημη επίσκεψη, τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα σε συνάντηση που διήρκησε σχεδόν μία ώρα.
Ο Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Μάιο του 2005, ένα χρόνο μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός προσκεκλημένος του Τζορτζ Μπους του νεότερου.
Βέβαια, παρ΄όλο που ήταν επίσημος προσκεκλημένος του Προέδρου των ΗΠΑ, προτίμησε να μείνει σε ξενοδοχείο.
Tον Ιούνιο του 1990, το Blair House υποδέχτηκε τον μόλις δύο μήνες εκλεγμένο Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Μαρίκα και την Ντόρα Μπακογιάννη.
Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, μετά από 26 χρόνια, από Πρόεδρο Ηνωμένων Πολιτειών κάτι που συνέβαλε στη διαπροσωπική φιλία που γεννήθηκε μεταξύ του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον πρώτο να επισκέπτεται, στη συνέχεια, αρκετές φορές τη χώρα μας προσκεκλημένος στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά.
Στις φωτογραφίες της εποχής, από την επίσκεψη Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, κυριαρχούσε η φωτογραφία του Έλληνα πρωθυπουργού, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και την Ντόρα Μπακογιάννη, στην οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος έκανε νεύμα για να πλησιάσει να φωτογραφηθούν μαζί.
Ενδεικτικό της φιλίας που δημιουργήθηκε μεταξύ Μπους-Μητσοτάκη ήταν η δήλωση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, τον Ιούνιο του 2017, όπου έγραψε: «Ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος ήταν βράχος…».
Αποτελούμενο από συνολικά τέσσερα αρχοντικά – δύο στη Λεωφόρο Πενσυλβάνια και δύο με θέα το πάρκο Λαφαγιέτ στο Jackson Place- οι φωτογραφίες από το εσωτερικό του Blair House εντυπωσιάζουν.
Συνολικά το συγκρότημα περιλαμβάνει περισσότερα από 120 δωμάτια και προσωπικό 18 υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης που είναι υπεύθυνοι για τη φιλοξενία των προσκεκλημένων και τη συντήρηση των κτιρίων.
Οι ξενώνες στo Blair House είναι 14.
Το κάθε δωμάτιο διαθέτει μπάνιο, τρεις επίσημες τραπεζαρίες, δύο μεγάλες αίθουσες συνεδριάσεων, μια ζεστή και κρύα κουζίνα που επιβλέπεται από έναν executive chef και έναν sous chef, καθώς και ένα πλήρως εξοπλισμένο σαλόνι ομορφιάς, μια αίθουσα γυμναστικής και ένα εσωτερικό πλυντήριο.
Χτισμένο το 1824, το Blair House κατέστη κεντρικό σημείο της Ουάσινγκτον, από τη στιγμή που η οικογένεια Μπλερ εγκαταστάθηκε εκεί το 1837.
Ειδικότερα ο Φράνσις Πρέστον Μπλερ ήταν υπάλληλος δικαστηρίου από το Φράνκφορτ του Κεντάκι, του οποίου τα άρθρα στην τοπική εφημερίδα τράβηξαν την προσοχή του Προέδρου Άντριου Τζάκσον.
Ο Τζάκσον κάλεσε τον Μπλερ να μετατρέψει την Globe, μια αποτυχημένη εφημερίδα της Ουάσινγκτον, σε έκδοση υπέρ της κυβέρνησης, και το 1830 ο Μπλερ, η σύζυγός του Ελίζα και τα τρία τους παιδιά μετακόμισαν στην πρωτεύουσα του έθνους.
Επτά χρόνια αργότερα, εγκαταστάθηκαν στο πρώην σπίτι του Δρ Τζόζεφ Λόβελ, του πρώτου γενικού χειρουργού του αμερικανικού στρατού. Σύντομα το σπίτι του θα γινόταν γνωστό ως Blair House.
Ως εκδότης της Globe και της Congressional Globe (των πρώτων δημοσιευμένων πρακτικών του Κογκρέσου) με τον συνεργάτη του Τζον Κοκ Ριβς, ο Μπερ απέκτησε μεγάλη πολιτική δύναμη.
Πολλοί πολιτικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των προέδρων, αναζητούσαν τη διορατικότητά του και τις συμβουλές του.
Υπήρξε το πιο σημαντικό μέλος της άτυπης ομάδας συμβούλων του προέδρου Τζάκσον και παρέμεινε σημαντικός έμπιστος του διαδόχου του Τζάκσον, Μάρτιν Βαν Μπούρεν.
Ο Αβραάμ Λίνκολν αναζήτησε επίσης τις συμβουλές του Μπλερ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και διόρισε τον μεγαλύτερο γιο του Μπλερ, Μοντγκόμερι, στο υπουργικό του συμβούλιο ως Γενικό Ταχυδρόμο.
Το 1859, ο Φράνσις Πρέστον Μπλερ έχτισε ένα σπίτι στη λεωφόρο Πενσυλβάνια 1653, δίπλα στο Blair House, για την κόρη του Ελίζαμπεθ και τον σύζυγό της, ναύαρχο Σάμιουελ Φίλιπς Λι.
Το σπίτι αυτό, γνωστό ως Lee House, αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο τμήμα του συγκροτήματος Blair House.
Όπως γράφει το Business Insider, το Blair House έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία των ΗΠΑ και στην αμερικανική διπλωματία.
Εκεί σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν πραγματοποιήσει συσκέψεις και συναντήσεις με ομολόγους τους, ενώ σημαντικές προσωπικότητες έχουν περάσει την πόρτα του ιστορικού κτιρίου.
Ειδικότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ έμειναν εκεί για τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους υπό την προεδρεία Τραμπ.
Στο Blair House έχει μείνει ακόμη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ, όταν είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρος Χάρι Σ. Τρούμαν, ο οποίος διέμενε εκεί όσο ο Λευκός Οίκος ανακαινιζόταν.
Εκτός από τον Τσόρτσιλ, στο Blair House έχει μείνει και η βασίλισσα Ελισάβετ με τον Πρίγκιπα Φίλιππό.
Στην παρακάτω φωτογραφία μάλιστα φαίνεται ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος και η σύζυγός του Λόρα να τους συνοδεύουν μετά από την επίσκεψή τους στον Λευκό Οίκο.
Στην οικία του Blair House έχουν μείνει μεταξύ άλλων και ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ εκεί είχε συναντήσει ο Τζον Κένεντι διάφορους προέδρους, όπως τον πρωθυπουργό του Παναμά όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.