Ο πλούσιος Ρώσος επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκοζίν, είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του ρώσου προέδρου.
Είναι γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», λόγω των προηγούμενων συμβολαίων τροφοδοσίας που είχε συνάψει με το Κρεμλίνο. Φήμες τον θέλουν να είναι ο χρηματοδότης των μισθοφόρων της σκιώδους ομάδας Wagner, που έχει συνδεθεί κατά καιρούς με βαναυσότητες σε όλο τον κόσμο και πιστεύεται ότι λειτουργεί ως ο ιδιωτικός στρατός του Πούτιν, εκτελώντας τη βρώμικη δουλειά.
Ο ίδιος, απαντώντας στα σενάρια που τον θέλουν να συνδέονται με τη σφαγή περίπου 300 αμάχων στο Μάλι από την ομάδα Wagner, υποστήριξε πως «έχω επανειλημμένα πει ότι ο όμιλος Wagner δεν υπάρχει» συμπληρώνοντας πως ο ίδιος δεν έχει «καμία σχέση».
Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της Δύσης.
«Είστε ένας δυτικός πολιτισμός που πεθαίνει και θεωρεί πως οι Ρώσοι, οι Αφρικανοί, οι Κουβανοί και οι Νικαραγουανοί είναι αποβράσματα του τρίτου κόσμου», φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους του Guardian. «Είστε αξιολύπητοι, ένα μάτσο διεστραμμένων. Είμαι πολλοί, δισεκατομμύρια, θα νικήσουμε», είπε και πρόσθεσε:
«Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα στο Μάλι», όπου «η Δύση, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες χώρες προσπαθούν να ακολουθήσουν μια πολιτική υποδούλωσης της Αφρικής, φυτεύουν και οργανώνουν τρομοκρατικές ομάδες στο Μάλι εδώ και χρόνια».
Μισθοφόροι της Wagner έχουν αναπτυχθεί από το 2020 στο Μάλι, βοηθώντας τη χούντα να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Τώρα επιχειρούν στην Ουκρανία. Μάλιστα για πρώτη φορά κινηματογραφήθηκαν σε δράση στο Ντονμπάς.
Drone τους κατέγραψε στη πόλη Ποπασνάγια, να εμπλέκονται σε έντονες οδομαχίες με Ουκρανούς υπερασπιστές.
Τα πλάνα εμφανίστηκαν καθώς οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αγωνίζονται να διασπάσουν τις άμυνες και να αναπτύξουν δυναμική» στη μάχη για το Ντονμπάς, η έκβαση της οποίας θεωρείται καθοριστική για τον συνολικό πόλεμο.
Ο Πριγκοζίν, μεγιστάνας και ιδιοκτήτης εταιρείας κέτερινγκ, κατάγεται από τη γενέτειρα του Πούτιν, την Αγία Πετρούπολη.
Έκανε την περιουσία του με επιχειρήσεις catering τη δεκαετία του 1990. Στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου μπήκε, όταν ο Πούτιν άρχισε να δειπνεί στο πολυτελές του πλωτό εστιατόριο στην Αγία Πετρούπολη το 2001.
Έκτοτε ο Πριγκόζιν, 58 ετών, έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, χρησιμοποιώντας offshore εταιρείες.
Εκτός από την παροχή μισθοφόρων και πολιτικών πρακτόρων, οι επιχειρήσεις του Prigozhin προσφέρουν επίσης εκπαίδευση σε όπλα και υπηρεσίες για εκλογές, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Πριγκοζίν και ο όμιλος εταιρειών του Concord κατηγορήθηκαν από τις ΗΠΑ το 2018 για παρέμβαση στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Στα μέσα του 2020, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατηγόρησε τον Prigozhin για υπονόμευση της δημοκρατίας στο Σουδάν και εκμετάλλευση των ορυκτών του και επέκτεινε το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στη Meroe και την M-Invest, η οποία, όπως είπε, «χρησιμεύει ως κάλυψη» για τις δυνάμεις της Wagner που δρουν στο Σουδάν. Απαγορεύτηκε επίσης στους πολίτες και τις οντότητες των ΗΠΑ να συνάπτουν οποιεσδήποτε συναλλαγές μαζί τους.