Περίεργα παιχνίδια με την επαναπροσέγγιση της Αιγύπτου παίζει η Τουρκία καθώς μετά διαψεύσεις του Καΐρου για συζητήσεις με την Άγκυρα για την ΑΟΖ, έρχεται νέα διάψευση σε δήλωση που έκανε πάλι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου οποίος ουσιαστικά ανακοίνωσε συζητήσεις για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Χουλουσί Ακάρ πήρε τη σκυτάλη κάνοντας νέο άνοιγμα προς την Αίγυπτο καθώς όπως τόνισε «η προσέγγιση της Αιγύπτου και οι πρόσφατες εξελίξεις, θα ωφελήσουν τόσο τις δυο χώρες όσο και τις υπόλοιπες στην περιφέρεια. Αυτό ταιριάζει, εξάλλου, στους πολιτισμικούς και ιστορικούς δεσμούς μας».
Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ξεκινήσει επισήμως τις επαφές σε διπλωματικό επίπεδο, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2013.
Έχουμε επαφές τόσο σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών όσο και υπουργείων Εξωτερικών με την Αίγυπτο. Έχουν ξεκινήσει επαφές σε διπλωματικό επίπεδο», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μ. Τσαβούσογλου.
Σημειώνοντας ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν προέβαλε προϋποθέσεις, ο Τσαβούσογλου είπε ότι οι δεσμοί που είχαν διαρραγεί για χρόνια δεν μπορούν να οικοδομηθούν μεμιάς και εύκολα.
Είπε επίσης ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι κάτι φυσιολογικό σε τέτοιες καταστάσεις και μπορεί να συμβεί και για τα δύο μέρη.
«Για τον λόγο αυτό, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται και συνεχίζονται με μια συγκεκριμένη στρατηγική και οδικό χάρτη», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ αφού σχολίασε ότι οι επαφές Τουρκίας και Αιγύπτου θα ωφελήσουν ολόκληρη την Ανατολική.
Την πρόθεση της Τουρκίας να αποκαταστήσει και να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο είχε εκφράσει στο Bloomberg ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν κάνοντας λόγο για το άνοιγμα ενός «νέου κεφαλαίου». Ουσιαστικά η Άγκυρα επιχειρεί ένα συνολικό επαναπροσανατολισμό προς Αραβικές χώρες καθώς εκτός της Αιγύπτου αντίστοιχη πρόθεση έχει εκφράσει ο κ. Καλίν και για χώρες του Κόλπου.
Πάντως το ενδιαφέρον είναι ότι διπλωματικές πηγές του Καΐρου με δηλώσεις που φιλοξενεί το ρωσικό πρακτορείο TASS διαψεύδουν τις ανακοινώσεις Τσαβούσογλου.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή του Καΐρου, «καμία επαφή ή προετοιμασία συναντήσεων με την Τουρκία- άμεσες ή έμμεσες δεν πραγματοποιούνται» τονίζοντας ότι οι οποιεσδήποτε δηλώσεις της Τουρκίας πρέπει να επιβεβαιώνονται με πραγματικές ενέργειες.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα προβαίνει σε δηλώσεις για επανεκκίνηση των επαφών με το Κάϊρο. Όμως αυτές συνιστούν απλώς απόπειρες να βγει από την πολιτική απομόνωση στην περιοχή» προσθέτει η ίδια πηγή εκφράζοντας ανησυχία για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που ακολουθεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Άλλη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών επίσης στο ρωσικό πρακτορείο TASS τόνισε ότι «για το Κάιρο έχουν σημασία τα πραγματικά βήματα, και όχι απλώς τα λόγια εκ μέρους της Άγκυρας, και η Τουρκία πρέπει να αποδείξει τις καλές προθέσεις της και να σταματήσει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Αιγύπτου και τότε ενδεχομένως, η στάση της Αιγύπτου να αλλάξει»
Ειδικότερα όμως η ομαλοποίηση των σχέσεων με την Αίγυπτο απασχολεί έντονα την Τουρκία καθώς η στάση του Καΐρου είναι καθοριστικός παράγοντας για τις θαλάσσιες ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως σε ότι έχει να κάνει με το τρίγωνο των σχέσεων Ελλάδας, Αιγύπτου και Τουρκίας.
Άλλωστε αυτό φάνηκε τις προηγούμενες ημέρες με την άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 18 που εξέδωσε η Αίγυπτος κάτι που τελικά διευθετήθηκε ύστερα από το ταξίδι του Νίκου Δένδια στο Κάιρο και τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ το Κάιρο διέψευσε τις συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Άγκυρα για τις οποίες είχε κάνει λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν από λίγες μέρες.
Υπενθυμίζεται το προ μερικών χρόνων πάγωμα των σχέσεων Τουρκίας και Αιγύπτου οφείλεται καταρχάς στην υποστήριξη του Ερντογάν στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, ενώ στο λιβυκό ζήτημα Τουρκία και Αίγυπτος ενεπλάκησαν στον εμφύλιο της Λιβύης και στήριζαν αντίπαλα στρατόπεδα.
Με τις ως τώρα διαβεβαιώσεις της Αιγύπτου προς την Ελλάδα η στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας θεωρείται κλειδί για την πλήρη ομαλοποίηση των σχέσεων και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου.