Αντεπίθεση Πεκίνου στην πίεση των ΗΠΑ. Η Κίνα φοβάται την αναθέρμανση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
4 years, 1 month ago
6

Εκνευρισμός και ανησυχία φαίνεται να προκαλείται στο Πεκίνο από τη σύσφιξη της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και τις στρατηγικές επενδύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, γεγονός που έχει γίνει αντιληπτό και απασχολεί και την Αθήνα. Αποκαλυπτικά για το κλίμα στην κινεζική κυβέρνηση και την κινεζική επιχειρηματική κοινότητα είναι και δημοσιεύματα σε ισχυρά κινεζικά μίντια, που κάνουν λόγο και για «αντεπίθεση» που ετοιμάζει το Πεκίνο για τη θωράκιση της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.

Σημειώνω ενδεικτικά δημοσίευμα στη South China Morning Post, το πιο έγκυρο κινεζικό μέσο με άμεση επαφή με την κινεζική κυβέρνηση και με διεθνή απεύθυνση, το οποίο έχει τον εύγλωττο τίτλο «Οι ΗΠΑ πιέζουν την Ελλάδα να πάψει να συμπεριφέρεται ως η κεφαλή του κινεζικού δράκου στην ΕΕ». Ο συντάκτης του αναφέρει πως η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, έχει γίνει χώρα-κλειδί στην προσπάθεια των ΗΠΑ να περιορίσουν την κινεζική επιρροή. Μεταφέρει συγκεκριμένα τον προβληματισμό της κινεζικής κυβέρνησης για τις επενδύσεις σε ναυπηγεία και λιμάνια και τη δυσαρέσκεια για την υπογραφή συμφωνίας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, που απομακρύνει την Ελλάδα από τις κινεζικές επενδύσεις στο 5G.

Ναυπηγεία και λιμάνια

Ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως είναι τι λέει το Πεκίνο για τα ναυπηγεία και τα λιμάνια. Για τα πρώτα, το δημοσίευμα, επικαλούμενο επιχειρηματικούς και διπλωματικούς κύκλους, αφήνει υπόνοιες ότι τα αμερικανικά σχέδια στην Ελευσίνα και τον Σκαραμαγκά έχουν σκοπό κυρίως τη γεωπολιτική κυριαρχία των ΗΠΑ έναντι της Κίνας παρά οποιοδήποτε άλλο όφελος.

Σε ό,τι αφορά τα λιμάνια δε, υπαινίσσεται ευθέως ότι οι κινεζικές Αρχές και η COSCO υποπτεύονται ότι οι καθυστερήσεις στην κατασκευή της τέταρτης προβλήτας δεν οφείλονται μόνο στις αντιδράσεις για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της και την προστασία των αρχαιοτήτων της περιοχής, αλλά και σε ζητήματα «διεθνούς πολιτικής» και διπλωματικών σχέσεων. Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη αυτή η καχυποψία, μου επεσήμανε ο συνομιλητής μου.

Ο Πειραιάς θεωρείται από την Κίνα η πιο εμβληματική επένδυση της πρωτοβουλίας του «δρόμου του μεταξιού» και οι Κινέζοι ανησυχούν ιδιαίτερα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα για επαφές με τον Μητσοτάκη ο Ανταμ Μπέλερ, ο επικεφαλής του αμερικανικού χρηματοδοτικού οργανισμού US International Development Finance Corporation που ιδρύθηκε στο πλαίσιο του αμερικανοκινεζικού εμπορικού πολέμου.

Πηγή: Μικροπολιτικός

in.gr