Η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να στείλει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εγείρει απειλή για τα συμφέροντα της Μόσχας και μεγεθύνει τον κίνδυνο ένοπλης σύρραξης απευθείας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, προειδοποίησε σήμερα ο Ανατόλι Αντόνοφ, ο ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον.
Αυτό το εκλαμβάνουμε ως άμεση απειλή για τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας», σημείωσε ο κ. Αντόνοφ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.
«Η προμήθεια στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους (στο Κίεβο) δεν σημαίνει μόνο παράταση της αιματοχυσίας και νέες απώλειες, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και τις χώρες τις Δύσης», επέμεινε και αξίωσε η Ουάσινγκτον «να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειές της που μπορεί να έχουν σοβαρότατες συνέπειες».
Ζελένσκι: «Οι δυνάμεις προελαύνουν στον νότο, έχοντας απελευθερώσει δεκάδες κοινότητες και στα ανατολικά»
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι ο ουκρανικός στρατός προελαύνει ταχύτατα στο νότιο μέτωπο, αναφέροντας παράλληλα πως απελευθέρωσε «δεκάδες» κοινότητες αυτήν την εβδομάδα που είχαν καταλάβει προσωρινά οι Ρώσοι εισβολείς στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
«Μόνο αυτήν την εβδομάδα, μετά το ρωσικό ψευδοδημοψήφισμα, δεκάδες κοινότητες απελευθερώθηκαν», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται στις περιφέρειες Χερσώνα, Χάρκοβο, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ – την προσάρτηση των οποίων ανακοίνωσε πρόσφατα η Ρωσία.
Ο ρωσικός στρατός υποχωρούσε σήμερα στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά), αλλά και στην περιφέρεια της Χερσώνας (νότια), σύμφωνα με χάρτες που παρουσίασε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Στα χέρια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ βρίσκεται η αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στη Συμμαχία
«Κάθε δημοκρατία στην Ευρώπη έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σέβονται αυτό το δικαίωμα. Έχουμε δηλώσει ξανά και ξανά ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή», είχε σημειώσει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ερωτηθείς σχετικά στις 30 Σεπτεμβρίου.
Επίσης, είχε αναφέρει ότι οποιαδήποτε απόφαση που λαμβάνεται στο ΝΑΤΟ χρειάζεται ομοφωνία, δηλαδή τη συμφωνία και των 30 συμμάχων, κάτι που προς το παρόν φαίνεται να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα πιθανόν να λάβει χώρα έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής με στόχο να τονιστεί η στήριξη των Συμμάχων στην Ουκρανία.
Να σημειωθεί ότι το 2008, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, είχε ξεκινήσει μία διαδικασία προσέγγισης ΝΑΤΟ-Ουκρανίας με βάση τη συμμετοχή της χώρας στο Πρόγραμμα Συνεργασία για την Ειρήνη (partnership for peace program). Το εν λόγω πρόγραμμα άρχισε να εφαρμόζεται το 1994 για να δώσει τη δυνατότητα στον κάθε συμμετέχοντα να αναπτύξει μια διμερή σχέση με το ΝΑΤΟ, επιλέγοντας τις δικές του προτεραιότητες συνεργασίας, καθώς και το επίπεδο και το ρυθμό προόδου.
Το 2008, αντίστοιχα βήματα είχαν γίνει και για την Γεωργία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters