Αυτό είναι το όπλο που μπορεί να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας
1 year, 5 months ago
6

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξετάζουν εάν θα στείλουν βαλλιστικούς πυραύλους MGM-140 Army Tactical Missile System (ATACMS) στην Ουκρανία. Τι είναι αυτά τα όπλα; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Και γιατί η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι η παράδοσή τους στο Κίεβο μπορεί να παρασύρει την Ουάσιγκτον σε άμεση αντιπαράθεση με την Μόσχα;

 

Γράφει το Sputnik:

«Αυτό εξακολουθεί να παίζει ως σενάριο» ήταν η απάντηση του Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφο έξω από τον Λευκό Οίκο την Δευτέρα, αφού ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να παραδώσουν ATACMS στην Ουκρανία. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Κατασκευασμένος για χρήση από το M142 High Mobility Artillery Rocket System, οδικοί κινητοί πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων, τους οποίους οι ΗΠΑ άρχισαν να στέλνουν στην Ουκρανία το περασμένο καλοκαίρι, και τα παλαιότερα M270 Multiple Launch Rocket Systems (M270) που στάλθηκαν από την Γερμανία, την Ιταλία, την Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ATACMS έχουν διαφημιστεί από τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς των ΗΠΑ ως ένα από τα πιο τρομακτικά συμβατικά όπλα στο οπλοστάσιο της Αμερικής.

Σε τι χρησιμοποιούνται τα ATACMS, ποια είναι η εμβέλειά τους, πόσο γρήγορα μπορούν να πετάξουν και πόσο ακριβή είναι;

Δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 στο λυκόφως του Ψυχρού Πολέμου και τέθηκε σε υπηρεσία από τον αμερικανικό στρατό στις αρχές του 1991, ακριβώς στην ώρα για έναν πόλεμο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν!

Ο ATACMS είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος με αποτελεσματική εμβέλεια βολής έως 300 km και μέγιστη ταχύτητα κατά την φάση ώθησης έως και 3 Mach ή 1 km/sec, καθιστώντας δύσκολη την αναχαίτισή τους με χρήση παλαιότερων συστημάτων αεράμυνας. Τα χαρακτηριστικά του ATACMS ποικίλλουν πολύ ανάλογα με το μοντέλο. Για παράδειγμα, ενώ μπορούν να οπλιστούν με κεφαλές υψηλής έκρηξης 500 λιβρών (230 κιλών), μπορούν επίσης να τοποθετηθούν με άλλα εκρηκτικά βάρους  από 160 έως 560 κιλών.

Υπάρχουν επίσης αξιοσημείωτες διαφορές στα συστήματα καθοδήγησης των όπλων, με παλαιότερες παραλλαγές να βασίζονται στην αδρανειακή καθοδήγηση, ενώ οι νεότεροι πύραυλοι περιλαμβάνουν ενσωματωμένο GPS.

Πού έχουν χρησιμοποιηθεί ο ATACMS στο παρελθόν και ποιες χώρες τον έχουν;

Μαζί με τον Πόλεμο του Κόλπου του 1991, οι ATACMS χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς κατά την διάρκεια των πολέμων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ την δεκαετία του 2000. Εκτός από τον αμερικανικό στρατό, οι πύραυλοι βρίσκονται στα χέρια ορισμένων εταίρων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, Ελλάδας, Τουρκίας, Πολωνίας και Ρουμανίας, καθώς και της Νότιας Κορέας, του Μπαχρέιν, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Αυστραλία, η Ταϊβάν, η Λιθουανία, η Εσθονία και το Μαρόκο είτε έχουν υπογράψει συμβάσεις για την αγορά των όπλων είτε έχουν υποβάλει επίσημα αιτήματα για να το αποκτήσουν.

Πόσο κοστίζουν οι ATACMS;

Οι ATACMS είναι ακριβοί. Τόσο ακριβοί που η Ολλανδία αποφάσισε να ψωνίσει αλλού και να βρει μια εναλλακτική λύση. Η Φινλανδία έκανε μια παρόμοια κίνηση το 2014. Ο στρατός των ΗΠΑ – ο κύριος χρήστης του ATACMS- αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα το 2007, επικαλούμενος το υψηλό κόστος και συνάπτοντας συμβόλαιο παράτασης ζωής με τη Lockheed Martin για την αναβάθμιση του υπόλοιπου αποθέματος πυραύλων.

Ένα εξειδικευμένο «cross-domain» ATACMS που προτάθηκε το 2016 αφαιρέθηκε από το δημοσιονομικό νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του 2021, λόγω απροσδιόριστων «τεχνικών προβλημάτων». Οι ATACMS έχουν εκτιμώμενο κόστος πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια!!!

Ποιό είναι το Ρωσικό Ισοδύναμο του ATACMS;

Περίπου μισή ντουζίνα πυραυλικών συστημάτων έχουν συγκριθεί με το ATACMS, συμπεριλαμβανομένου του OTR-21 Tochka, ενός τακτικού βαλλιστικού πυραύλου σοβιετικής κατασκευής, του ρωσικού πυραύλου 9K720 Iskander, του Fateh-313 – ενός ιρανικού πυραύλου-, της παραλλαγή P-12 του κινεζικού πυραύλου B-611 κ.α.

Γιατί η ανάπτυξη του ATACMS στην Ουκρανία θα ήταν μια μεγάλη κλιμάκωση;

Υπό το πρίσμα της τάσης του Κιέβου να χρησιμοποιεί τα όπλα που του παρέχονται από την Δύση για να επιτεθεί σε στόχους εντός της Ρωσίας – συμπεριλαμβανομένων των αμάχων στο Donbass, η Μόσχα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η αποστολή ATACMS με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων στην Ουκρανία θα αύξανε δραματικά τον κίνδυνο κλιμάκωσης και πιθανώς θα οδηγούσε ακόμη και σε άμεσες στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Στα τέλη του 2022, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν προτρέψει τον Λευκό Οίκο να μην στείλει ATACMS στην Ουκρανία, καθώς πιθανή χρήση τους “κατά στόχων εντός της ρωσικής επικράτειας” θα μπορούσε “δυνητικά να ξεκινήσει έναν ευρύτερο πόλεμο με την Ρωσία .”

 

 

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SOUTH KOREA’S JCS

el.gr