Μία σειρά επαγγέλματα θα ενταχθούν στη λίστα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας. Όσοι έρχονται σε επαφή με το κοινό, όπως ταμίες, κομμωτές, ρεσεψιονίστ, θα πρέπει να εμβολιαστούν προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται
Ανήσυχος για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού κατά της covid-19 σε κάποιες επαγγελματικές κατηγορίες, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Επικράτειας Μάικλ Γκάνερ ανακοίνωσε ότι «όποιος έρχεται σε επαφή με κοινό στο πλαίσιο της εργασίας του θα πρέπει να εμβολιαστεί».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η Βόρεια Επικράτεια είναι μια περιοχή τρεις φορές μεγαλύτερη από την Ισπανία, αν και αραιοκατοικημένη. Εκεί ζουν εξάλλου πολλές κοινότητες Αβορίγινων και απομονωμένες κοινότητες, πληθυσμοί που θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι.
Αν και περισσότερο από το 80% του ενήλικου πληθυσμού στην πολιτεία έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της covid-19, ο Γκάνερ δήλωσε ότι σε κάποιες περιοχές οι άνθρωποι διστάζουν να εμβολιαστούν.
«Θέλω να βεβαιωθώ ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος», τόνισε. «Αν η δουλειά σας περιλαμβάνει επαφή με κοινό, πρέπει να εμβολιαστείτε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ως τις 24 Δεκεμβρίου όποιος εργαζόμενος έρχεται σε επαφή με κοινό στο πλαίσιο της δουλειάς του θα πρέπει να έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, επί ποινή προστίμου 5.000 δολαρίων Αυστραλίας (3.175 ευρώ) και άμεσης απόλυσης.
Οι εργοδότες θα μπορούν να ζητούν αποδεικτικό για τον εμβολιασμό του προσωπικού τους και θα είναι υποχρεωμένοι να κρατούν αρχείο για το εμβολιαστικό καθεστώς όλων των εργαζομένων τους.
Εξαιρέσεις θα ισχύουν μόνο για όσους έχουν σοβαρό λόγο να μην εμβολιαστούν, όμως αυτός θα πρέπει να βασίζεται σε ιατρικά στοιχεία.
Σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας οι αρχές έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της covid-19 για τους υγειονομικούς και τους εκπαιδευτικούς.
Αν και σε πολλές χώρες απαγορεύεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους στους ανεμβολίαστους, η Βόρεια Επικράτεια υιοθέτησε μια τις πιο αυστηρές νομοθεσίες για το θέμα.
Από την αρχή της πανδημίας η Βόρεια Επικράτεια έχει καταγράψει μόνο 214 κρούσματα κοροναϊού και κανέναν θάνατο, όμως οι αρχές έχουν παραδεχθεί ότι η κατάσταση ίσως αλλάξει.
«Μια ημέρα, ίσως σύντομα, ο ιός θα είναι εδώ και θα παραμείνει. Πρέπει να ζήσουμε μαζί του», εξήγησε ο Γκάνερ.