Τη δυνατότητα να αυξήσουν οι Δήμοι το Τέλος Παρεπιδημούντων κατά 50% δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών, με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή με τίτλο «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις».
Με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, το τέλος παρεπιδημούντων μπορεί να αυξάνεται σε 0,75% και μπορεί επίσης να διαφοροποιείται κατά οικιστικές περιοχές. Πρέπει, δε, να τονιστεί ότι πρόκειται για ποσοστό επί του τζίρου και όχι επί των κερδών! Η διάταξη μάλιστα επηρεάζει ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τουριστικά καταλύματα κάθε λειτουργικού τύπου, καθώς και το ποσό ενοικίασης για κάθε κατηγορία βραχυχρόνιων μισθώσεων, όταν η διαμονή διαρκεί λιγότερο από έξι μήνες, δηλαδή τα Airbnb!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο 30 του νομοσχεδίου: «Επιβάλλεται τέλος παρεπιδημούντων 0,5% επί του ποσού ενοικίασης κλίνης, ενοικιαζόμενου δωματίου, διαμερίσματος, χώρου ή θέσης σε οργανωμένο κάμπινγκ, καθώς και επί της τιμής κλίνης για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τουριστικά καταλύματα κάθε λειτουργικού τύπου, καθώς και επί του ποσού ενοικίασης για κάθε κατηγορία βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, το τέλος παρεπιδημούντων μπορεί να αυξάνεται σε 0,75% και μπορεί επίσης να διαφοροποιείται είτε κατά οικιστικές περιοχές που ορίζονται σαφώς με την εν λόγω απόφαση είτε κατά τύπους/κατηγορίες καταλυμάτων. Η ανωτέρω απόφαση τίθεται σε ισχύ τρεις 3 μήνες μετά τη δημοσίευσή της».
Ακόμη, το τέλος παρεπιδημούντων μπορεί να επιβάλλεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και στις παρακάτω κατηγορίες καταστημάτων:
Τι ισχύει στα Airbnb
Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβάλλεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων (παρ. 1, άρ. 1 ν. 339/1976 – Α’ 136), το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 0,5% επί του καταβαλλόμενου μισθώματος. Η δήλωση απόδοσης του τέλους διαμονής παρεπιδημούντων υποβάλλεται από φυσικά πρόσωπα με 3 ακίνητα και πάνω, καθώς και από νομικά πρόσωπα.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ: «Επιτυγχάνεται η δικαιότερη αναπροσαρμογή του τέλους παρεπιδημούντων, δίνοντας τη δυνατότητα επιλογής του ποσοστού από τον κάθε δήμο στο 0,5% ή 0,75%, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κάθε δήμου ανάλογα με τις υποδομές που διαθέτει και τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Δηλαδή, κάθε δήμος μπορεί να αποφασίσει να αυξήσει το ποσοστό στο 0,75%, εφόσον κρίνει ότι μια συγκεκριμένη περιοχή του επιβαρύνεται περισσότερο ή μια συγκεκριμένη κατηγορία επιχείρησης επιβαρύνει περισσότερο τη λειτουργία του δήμου».
Tο τέλος παρεπιδημούντων αποτελεί έσοδο για τους τοπικούς δήμους και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη κάθε δαπάνης. Το τέλος επιβαρύνει τον φιλοξενούμενο, αναγράφεται στα εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία και εισπράττεται από τον εκμισθωτή, ο οποίος στη συνέχεια οφείλει να το αποδώσει στον δικαιούχο δήμο εντός της προθεσμίας καταβολής του ΦΠΑ. Για όσους δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ΦΠΑ, ο φόρος πρέπει να δηλώνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα που ακολουθεί κάθε ημερολογιακό τρίμηνο.