Συνάντηση με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου είχε την Παρασκευή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.
O κ. Τσίπρας τόνισε ότι τις μέρες της καραντίνας, τις μέρες της πανδημίας, τις μέρες της αποξένωσης, «η πρόσβαση στο βιβλίο αποτελεί μία όαση για την ψυχική ανάταση των ανθρώπων». Αναφερόμενος στις εικόνες λίγο πριν την έναρξη του lockdown, όπου άνθρωποι έκαναν ουρές έξω από τα βιβλιοπωλεία, είπε ότι αποτελεί «ένα μήνυμα ελπίδας».
Χαρακτήρισε την αξία του βιβλίου «ανεκτίμητη». Συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι τροφή πνευματική».
Μιλώντας για ό,τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο σχετικά με τη λειτουργία των βιβλιοπωλείων, υπενθύμισε ότι υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που ήδη το έχουν επιτρέψει, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο. Έτσι, ανέφερε, ότι «είναι ένα αίτημα το οποίο είναι δίκαιο και θα πρέπει να προωθηθεί».
Σε ότι αφορά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως από το πρώτο κύμα της πανδημίας, επιπλέον των ευρύτερων μέτρων του Μένουμε Όρθιοι, για την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, τα οποία καλύπτουν και το χώρο του πολιτισμού, «καταθέσαμε μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ιδιαίτερα του βιβλίου και των ανθρώπων του βιβλίου». Μίλησε για «μια δέσμη προτάσεων η οποία είναι, κατά την άποψή μου, πολύ επίκαιρη και τώρα», αν και δεν αξιοποιήθηκε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Ακόμα υπογράμμισε την μεγάλη αγωνία που υπάρχει, «η οποία δεν είναι αγωνία απλά μείωσης εσόδων, αλλά είναι και μια αγωνία υπαρξιακή, δηλαδή αν θα μπορέσουνε αυτές οι επιχειρήσεις να κρατηθούνε όρθιες».
Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε στην πρόταση για το πρόγραμμα στήριξης των ανθρώπων του πολιτισμού, το Πολιτισμός Για Όλους. Αυτό αφορά δαπάνη 100 εκ ευρώ για το 1/3 του πληθυσμού, το οποίο αντιστοιχεί σε 30 ευρώ σε κάθε πολίτη. Με το πρόγραμμα αυτό, ανέφερε, ο κάθε πολίτης θα είχε τη δυνατότητα μέσω παροχής επιταγών ή προπληρωμένων ηλεκτρονικών καρτών ή voucher, για να καταναλώσει αυτά τα 30 ευρώ σε πολιτιστικά προϊόντα.
Επιπλέον αναφέρθηκε σε μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε ψηφιακά και ακουστικά βιβλία και για το σύνολο του κύκλου εργασιών στην παραγωγή του βιβλίου. Έκανε, ακόμα, αναφορά στη δημιουργία ταμείου στον πολιτιστικό τομέα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, καθώς και αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για να υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδοτήσεων για τα μικρά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.
Μίλησε για προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι οποίες ίσως εύκολα θα μπορούσαν να υλοποιηθούν με την προϋπόθεση όπως είπε, να υπήρχε από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού η έγνοια να υπάρξει πολιτική για το βιβλίο και για την ενίσχυση των νέων συγγραφέων. Ωστόσο, σημείωσε: «φοβάμαι ότι δεν υπάρχει».
Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει κατά την πανδημία να λειτουργούμε με την αντίληψη ότι ο πολιτισμός είναι ένα προϊόν πολυτελείας. Αντίθετα σημείωσε ότι ο πολιτισμός «αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, άρα πρέπει να μιλήσουμε για τον πολιτισμό με όρους λαϊκότητας, με όρους μαζικούς, κάνοντας πολιτική για τον πολιτισμό, και να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις και συγκεκριμένες απαντήσεις».