ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER
Σε μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στο Κρυονέρι Αττικής, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, έφτασε στις 7 το πρωί το φορτίο με τις πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού.
Θα ακολουθήσει η διανομή σε άλλες τέσσερις μεγάλες αποθήκες στην υπόλοιπη χώρα και στη συνέχεια στα κέντρα, όπου θα γίνουν αύριο οι πρώτοι εμβολιασμοί.
Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Κυριακή, ταυτόχρονα, σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Οι δύο πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος.
Από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε το βίντεο:
Η δεύτερη των Χριστουγέννων, μια ημέρα συνυφασμένη με τη γιορτή που έχει προηγηθεί αλλά και ημέρα αργίας στην Ελλάδα, πλέον θα σηματοδοτεί και την αρχή του τέλους της πανδημίας, με την παραλαβή των πρώτων εμβολίων, των πρώτων δυνατών και αποτελεσματικών «όπλων» που απέκτησε μέσα από συνεργασίες φαρμακευτικών εταιριών, κυβερνήσεων και φορέων η ανθρωπότητα για να πολεμήσει τον κορωνοϊό.
Και ακριβώς για να αναδειχθεί η συνεργασία όλων, πέρα και πάνω από σύνορα, τους προηγούμενους μήνες, σε μία κίνηση συμβολισμού αλλά και ουσία για την ισότιμη πρόσβαση στα «δώρα» της επιστήμης, η παραλαβή των πρώτων εμβολίων θα γίνει ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τους μαχητές της πρώτης γραμμής στο ΕΣΥ, τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία που βρίσκονται από τον περασμένο Φεβρουάριο απέναντι στον κορωνοϊό και παλεύουν σκληρά μαζί του, αλλά και με τους ηλικιωμένους που έχουν πληρώσει ακριβό τίμημα, με την υγεία τους και με τη ζωή τους, όλους αυτούς τους μήνες της επιδημίας, μπαίνουν τα θεμέλια για τη δημιουργία του τείχους ανοσίας για τον κορωνοϊό, στη χώρα μας, όπως και σε όλη την Ευρώπη.
Στην οικοδόμησή του θα συμβάλουν από την πρώτη κιόλας στιγμή, κάνοντας το εμβόλιο και προτρέποντας τους πολίτες να πράξουν το ίδιο, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, με τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς (πλην του επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κ. Βελόπουλου).
Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου εκτιμάται ότι το τείχος ανοσίας θα έχει υψωθεί, με τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 85 χρόνων να είναι η επόμενη ομάδα του πληθυσμού που θα λάβει το εμβόλιο. Η «οικοδόμηση» θα συνεχίζεται τους επόμενους μήνες, ακολουθώντας τον ρυθμό της παραγωγής και διάθεσης εμβολίων και της διενέργειας εμβολιασμών.
Παράλληλα, θα προχωρά και η οικοδόμηση τείχους…εμπιστοσύνης προς τον εμβολιασμό, μέσω στοχευμένης ενημερωτικής καμπάνιας για την αξία και τα οφέλη του. Στόχος των ειδικών και της κυβέρνησης είναι να θωρακιστεί το 60-70% του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19 μέσα στην ερχόμενη άνοιξη.
Μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη, θα παραληφθεί η πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων, 83.850 δόσεις. Οι παραδόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTEch που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της Ελλάδας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα συνεχιστούν ως το τέλος Ιανουαρίου, με 429.000 συνολικά δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
Αύριο το έναυσμα για την Ελευθερία
Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία» ξεκινά την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, αποτελώντας κυριολεκτικά και μεταφορικά την αρχή μιας εκστρατείας που θα «απελευθερώσει» την Ελλάδα από τα δεινά του κορωνοϊου, την αρχή μιας πορείας που μπορεί να μας οδηγήσει και πάλι στη ζωή προ επιδημίας, χωρίς τους περιορισμούς και τα ασφυκτικά μέτρα που μας συνοδεύουν σχεδόν όλο το 2020.
Οι 123.500 εργαζόμενοι στο σύστημα δημόσιας υγείας (δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία) και οι 20.500 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) της χώρας θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο Pfizer/BioNTEch. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για το μόνο σκεύασμα που έχει λάβει μέχρι τώρα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες και για τα εμβόλια της Moderna και της AstraZeneca.
Εμβολιασμοί με ηχηρό μήνυμα σε 5 νοσοκομεία αναφοράς
Σε όλη τη χώρα τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως Κέντρα Υγείας και περιφερειακά Ιατρεία, έχουν οργανωθεί με εντατικούς ρυθμούς και ασκήσεις προσομοίωσης ώστε να υποδεχθούν τους πολίτες για εμβολιασμό μέσα στον Ιανουάριο, ωστόσο οι πρώτοι εμβολιασμοί θα γίνουν στην καρδιά του ΕΣΥ, μέσα στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού, τα πρώτα νοσοκομεία που σήκωσαν το βάρος της επιδημίας, από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την «Ελευθερία» ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, το έναυσμα για την «Ελευθερία» θα δοθεί στις 27 Δεκεμβρίου από τα νοσοκομεία της Αττικής, «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικό», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο».
Σε αυτά θα εμβολιαστούν 50 εργαζόμενοι, πρόσωπα που κατέχουν κομβικές θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των δομών, όπως οι διοικητές, οι διευθυντές των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, οι επικεφαλής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Κλινικών COVID-19 αλλά και στελέχη των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών. Η εμβολιαστική εκστρατεία στο ΕΣΥ συνεχίζεται στις 29 Δεκεμβρίου με άλλους τέσσερις σταθμούς στην επικράτεια, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Λάρισας, Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Ιωαννίνων και Πάτρας.
Από τον «Ευαγγελισμό» θα στείλουν το δικό τους μήνυμα προς τους πολίτες για την αξία του μαζικού εμβολιασμού ώστε να υψωθεί γρήγορα το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συντεταγμένα στην εθνική εκστρατεία «Ελευθερία» θα συμμετέχουν από τα άλλα νοσοκομεία της Αττικής ο αρχηγός της Αξιωματικής
Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, που αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, «να τονίσουμε από κοινού τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού δίνοντας οι ίδιοι πρώτοι το παράδειγμα. Παρά τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις για τα θέματα διαχείρισης της πανδημίας, η ενότητα και η ομοψυχία είναι η πιο μεγάλη δύναμη των Ελλήνων».
Με το «δώρο» του εμβολίου η Ελλάδα όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα υποδεχθούν το 2021. Ο Ιανουάριος θα είναι στοχευμένος στη δημιουργία μίας ισχυρής «ασπίδας προστασίας» στις δομές Υγείας όπου οι εργαζόμενοι εκτίθενται συνεχώς σε υψηλό κίνδυνο – και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων λόγω της ευαλωτότητας όσων διαβιούν σε αυτές.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, το προσωπικό των νοσοκομείων έχει εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό, την περασμένη Δευτέρα, ανέφερε πως το ποσοστό των γιατρών που δήλωσαν ότι θα
εμβολιαστούν ανέρχεται στο 70% και χαρακτήρισε δυναμική και εν εξελίξει τη διαδικασία καταγραφής των εργαζομένων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό. Διευκρίνισε δε πως η δήλωση συμμετοχής δεν υποκρύπτει τίποτα άλλο παρά μόνο την ανάγκη να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κάθε εμβολιαστικό κέντρο, δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών αποθήκευσης των εμβολίων.
Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εκτίμησε πως το ποσοστό των υγειονομικών που θέλει να εμβολιαστεί γενικά κυμαίνεται στο 40-50%, με το ιατρικό προσωπικό να είναι θετικότερο ως προς τον εμβολιασμό και το νοσηλευτικό να εμφανίζεται πιο επιφυλακτικό.
Κατά την ΠΟΕΔΗΝ, η θετική στάση των εργαζομένων στη θωράκισή τους έναντι του κορωνοϊού θα είχε αποτυπωθεί σε υψηλότερο ποσοστό εάν οι αρμόδιοι στις Υγειονομικές Περιφέρειες και τις διοικήσεις των νοσοκομείων είχαν τηρήσει άλλη συμπεριφορά έναντι των εργαζομένων. Η Ομοσπονδία καταλογίζει βιασύνη στην καταγραφή, πιέσεις στους εργαζόμενους και έλλειμμα ενημέρωσης. Σε κάθε περίπτωση, ο θάνατος 16 εργαζομένων, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων, σε νοσοκομεία της χώρας, κυρίως σε εκείνα της βόρειας Ελλάδας, αποτελεί μια διαρκή, βαριά υπενθύμιση της ανάγκης προστασίας του υγειονομικού προσωπικού από τον κορωνοϊό και τη λοίμωξη που προκαλεί.
Στις 350 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων η εκκίνηση του εμβολιασμού αναμένεται με αγωνία και προσμονή από τους περίπου 20.500 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε αυτές. Ο εμβολιασμός είναι το «κλειδί» που θα επιτρέψει να ανοίξουν και πάλι οι πόρτες των Μονάδων για να μπουν μέσα τα αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά και για να βγουν οι ίδιοι έξω από αυτά, έπειτα από μήνες εγκλεισμού και απαγόρευσης των επισκεπτηρίων.
Οι ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν, δυστυχώς, το 85% των θυμάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας και άνω του 60% των διασωληνωμένων. Είναι προφανές πως η θωράκισή τους είναι πολύτιμη για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα εξασφαλίσει τελικά την ανακούφιση για τις υγειονομικές δομές και τους εργαζόμενους, που σηκώνουν τεράστιο βάρος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της «Ελευθερίας», ο εμβολιασμός στις Μονάδες αυτές θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, και θα γίνει με τις 65 Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Θα ακολουθήσουν οι κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας (αριθμούν περί τα 5.000 άτομα), τα Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης και τα Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία.
Προτεραιότητα στους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων
Οι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων που βρίσκονται περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα του πληθυσμού στο στόχαστρο του κορωνοϊού, αποτελούν και την πρώτη ομάδα – στόχο για εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό ο εμβολιασμός στο ΕΣΥ και τους οίκους ευγηρίας και τις άλλες κλειστές δομές ευπαθών ατόμων.
Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών , Μαρία Θεοδωρίδου, «οι επόμενοι, οι πρώτοι που προβλέπεται να αρχίσουν να εμβολιάζονται, στον γενικό πληθυσμό, είναι οι αγαπημένοι μας άνθρωποι ηλικίας άνω των 85 ετών». Αυτό αναμένεται να δρομολογηθεί για το τρίτο 10ήμερο του Ιανουαρίου.
Η ειδικός διευκρίνισε επίσης πως όσο περισσότερες δόσεις εμβολίων έρχονται στη χώρα μας, τόσο αυτές οι διαβαθμίσεις και οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς μπορούν να τροποποιούνται. Οι άνω των 65 ετών, όσοι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα καθώς και όσοι εργάζονται σε σημαντικές υπηρεσίες του κράτους αποτελούν σε αδρές γραμμές τις επόμενες ομάδες εμβολιασμού.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης θα καταρτίσει μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου, και βάσει αυτής θα γίνεται η προτεραιοποίηση με τα κριτήρια που θέτει η ΕΘΝΙΚΉ Επιτροπή Εμβολιασμών. Οι δικαιούχοι ουσιαστικά θα προ-κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση και τα ραντεβού τους προ-κρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Επομένως, όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του.
Πώς θα οριστικοποιούνται τα ραντεβού
Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού θα λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.
Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.
Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας θα μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.