Τέσσερις νέοι θάνατοι – 56χρονος και 50χρονη μεταξύ των νεκρών
4 years, 2 months ago
6

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς ήδη σήμερα σημειώθηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι. Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 83χρονο που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, ενώ οι άλλες δύο περιπτώσεις προκαλούν εντύπωση, καθώς πρόκειται για έναν 56χρονο που νοσηλευόταν σε απλή κλίνη του Ευαγγελισμού και για μία 50χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παμμακάριστος. Επίσης, μία 64χρονη με υποκείμενα νοσήματα άφησε την τηλευταία της πνοή στο νοσοκομείο Αττικόν.

Και οι τέσσερις έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα, ενώ πλεόν ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό ανέρχεται σε 586.

Χθες, είχε αφήσει την τελευταία της πνοή στο Αττικό Νοσοκομείο μία 55χρονη, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ την ανησυχία για την διασπορά της νόσου σε νέες ηλικίες έρχονται να εντείνουν και τα ευρήματα από τα rapid test του ΕΟΔΥ στο Περιστέρι, όπου εντοπίστηκαν 31 κρούσματα κορωνοϊού, με μέση ηλικία τα 35 έτη.

Η επιδημία κορωνοϊού συνεχίζει να κινείται δυναμικά σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Την ίδια ώρα, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές παρακολουθούν με προσοχή τα στοιχεία και τα δεδομένα που συνθέτουν την επιδημιολογική εικόνα συνολικά αλλά και επί μέρους, ώστε να δρομολογούν με βάση αυτά τις αναγκαίες παρεμβάσεις.

Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες γιατί αναμένεται να αποτυπώσουν την επίδραση των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί οριζόντια, αλλά και στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές για την αναχαίτιση της επιδημίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ειδικοί και για το ποια θα είναι η επίπτωση της δυνατής ώσης της επιδημίας στο σύστημα υγείας.

Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων –715 νέα περιστατικά κορωνοϊού– είναι ο χαμηλότερος των προηγούμενων πέντε ημερών, ωστόσο αυτό μπορεί να αποδοθεί και στον μειωμένο αριθμό τεστ που διενεργήθηκαν. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα τεστ του τελευταίου 24ωρου ήταν περίπου 12.000 ενώ το αμέσως προηγούμενο είχαν διενεργηθεί 16.000 έλεγχοι. Γενικώς την περασμένη εβδομάδα διενεργούνταν κατά μέσο όρο περί τα 24.000 τεστ.

Στο επίκεντρο βρέθηκε όπως πάντα η Αττική με 260 κρούσματα και τρεις περιοχές της περιφέρειας, η Θεσσαλονίκη (84 κρούσματα), τα Ιωάννινα (52 κρούσματα) και οι Σέρρες (31 κρούσματα).

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, χθες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νοσηλευομένων στις δομές του ΕΣΥ για τον κορωνοϊό. Οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ανέρχονταν σε όλη τη χώρα σε 922 – αριθμός ρεκόρ στο διάστημα της επιδημίας. Από αυτούς, οι 677 νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές Covid-19 και οι 245 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ, θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφηκε και στις ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονταν 119 ασθενείς – ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών σε όλη την περίοδο της επιδημίας στη χώρα μας. Το 60% των ασθενών νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ της Αττικής. Πορεία κατάρριψης του προηγούμενου ρεκόρ των 101 διασωληνωμένων λόγω κορωνοϊού ακολουθείται τα τελευταία 24ωρα στην επιδημία.

Χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 95 μέχρι και το μεσημέρι που συντάσσεται η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, και μάλιστα οι διασωληνωμένοι είχαν αυξηθεί μέσα σε ένα 24ωρο κατά 11, από 84 έφτασαν τους 95. Μέσα σε λίγες ώρες όμως αυξήθηκαν περαιτέρω, έτσι το βράδυ της Δευτέρας οι διασωληνωμένοι είχαν φτάσει τους 99.

Μετά τον προχθεσινό αριθμό ρεκόρ των 118 ημερήσιων εισαγωγέων λόγω λοίμωξης Covid-19, χθες οι εισαγωγές υποχώρησαν – έγιναν 89. Το 31% των ασθενών εισήχθησαν σε νοσοκομεία της Αττικής και οι υπόλοιπες στα νοσοκομεία της περιφέρειας, κυρίως στην Ήπειρο και τη Μακεδονία. Ενδεικτικά, 21 ασθενείς εισήχθησαν στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο γενικό νοσοκομείο Καστοριάς και άλλοι τόσοι στα νοσοκομεία Ιωαννίνων, Χατζηκώστα και πανεπιστημιακό.

Με δεδομένο ότι οι νοσηλείες καταγράφουν μια σταθερή, ανοδική τάση διαφαίνεται πλέον η πίεση που θα εντείνεται στο σύστημα υγείας. Οι εισαγωγές νέων ασθενών, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, οδηγούν σε ένα μικρό ποσοστό και σε διασωληνώσεις και σε θανάτους. Οποιαδήποτε «έκρηξη» σε κρούσματα μεταφράζεται αυτομάτως, αργά ή γρήγορα, σε αύξηση νοσηλειών και διασωληνώσεων. Γι αυτό οι ειδικοί θεωρούν κρίσιμο αυτό το διάστημα, γιατί ουσιαστικά δίνουν μια μεγάλη μάχη να περιορίσουν τα κρούσματα και συνεπώς και τις σοβαρές νοσηλείες.

Την ίδια στιγμή, στο υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνουν το σχέδιο για την ενίσχυση των ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε κατά την προχθεσινή του ομιλία στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, οι διαθέσιμες ΜΕΘ πανελλαδικά ανέρχονται σε 974. Οι ΜΕΘ – covid πανελλαδικά ανέρχονται σε 288, από τις οποίες οι 140 στην Αττική. Επιπλέον, αναπτύσσονται άλλες 268 ΜΕΘ, καθώς και 62 ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας) με στόχο η παράδοσή τους να ολοκληρωθεί τέλος του έτους.

protothema.gr