Τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο – Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές – Έφοδος και στην Πανεπιστημιούπολη (Photos/Videos)
4 years, 2 months ago
6

Επέμβαση της Αστυνομίας στο Πολυτεχνείο με δυνάμεις των ΜΑΤ να περικυκλώνουν αντιεξουσιαστές που βρίσκονται μέσα στο ίδρυμα από χθες το βράδυ, και να προχωρούν σε προσαγωγές.

Περίπου 50 άτομα βρέθηκαν σήμερα το πρωί, στον προαύλιο χώρου του ιστορικού κτηρίου του Πολυτεχνείου, όπου φώναξαν συνθήματα, καλώντας ταυτόχρονα τον κόσμο να εναντιωθεί στην απαγόρευση των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, καθώς και στην πορεία που πραγματοποιείται παραδοσιακά αυτές τις ημέρες.

Όπως εξηγούν οι ίδιοι, ο λόγος που μπήκαν χτες ήταν γιατί «γνωρίζαμε πως από σήμερα η σχολή θα έμπαινε σε lockout και ότι η πραγματοποίηση του απαγορευμένου τριημέρου θα ήταν αδύνατη». Διευκρινίζουν πάντως ότι σε αντίθεση με ό,τι μεταδόθηκε από την ΕΡΤ δεν έχουν προχωρήσει σε κατάληψη, τονίζοντας ότι ο χώρος είναι «ανοιχτός με εργαζόμενους/ες και δεν έχει παρεμποδιστεί καμιά λειτουργία του ιδρύματος».
Η αστυνομία έχει αποκλείσει τη σχολή με ισχυρές δυνάμεις τόσο από τη μεριά του πεζοδρόμου της Τοσίτσα όσο και από την πλευρά της Στουρνάρη, από το ύψος της Μπόταση, αλλά και μπροστά στην Πατησίων από το ύψος της οδού Μάρνη.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την αστυνομική επιχείρηση στο Πολυτεχνείο, η ΕΛΑΣ έκανε νέα έφοδο στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Όπως μετέδωσε το Open TV η αστυνομία προχώρησε σε 24 συλλήψεις.

Και όλα αυτά, στον απόηχο, της χθεσινής έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης στη βουλή κατά την συζήτηση σχετικά με την επιδημιολογική έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας, με αναφορές στον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.

Εκεί όπου, από τη μια ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και από την άλλη ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης αντιπαρατάθηκαν για τη συμμετοχή των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης στην φετινή πορεία για το Πολυτεχνείο την οποία έχει απαγορεύσει η κυβέρνηση.

Παρέμβαση Χρυσοχοΐδη: Δεν θα γίνει πορεία στις 17 Νοεμβρίου

Την ώρα που ο εορτασμός του Πολυτεχνείου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, εν μέσω καλεσμάτων για συγκεντρώσεις από πολλούς φορείς, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει ότι «η πορεία για το Πολυτεχνείο δεν θα γίνει» και ότι «δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Χρυσοχοΐδης, «η Αστυνομία θα εφαρμόσει το νόμο απαρέγκλιτα παντού», ενώ απευθύνει έκκληση σε κόμματα, συλλογικότητες και πολίτες να εισακουστούν οι συστάσεις κατά της εξάπλωσης της πανδημίας και της απαγόρευσης πορείας.

Αναλυτικά η δήλωση-παρέμβαση του υπουργού:

«Δεν  είναι ώρες ανέμελες. Η ζωή μας έχει αλλάξει. Ζούμε την πιο δύσκολη δοκιμασία μετά τον πόλεμο. Δίνουμε μάχες με έναν αόρατο εχθρό, που έχει κάνει παγκόσμια εισβολή. Χρειάζεται να αντέξουμε πρώτα απ’ όλα ψυχικά, με σθένος. Να υποστούμε ευλαβικά τα μέτρα, να βάλουμε στην πάντα συνήθειες, διασκέδαση, συναναστροφές. Χρειάζεται να πολεμήσουμε συλλογικά. Να ζήσουμε μέσα, οι τελετές οι γιορτές να περιμένουν τον άλλο χρόνο.

Κυρίως χρειάζεται να μη διχαστούμε να μη χωριστούμε. Ζούμε σπίτι, αλλά από αλληλεγγύη και ενσυναίσθηση, όχι από αδιαφορία ή αντικοινωνικότητα.

Δεν θα γίνει πορεία για το Πολυτεχνείο. Όπως δεν έγινε παρέλαση για την28η Οκτωβρίου, για την 25η Μαρτίου. Όπως δεν έγινε περιφορά Επιταφίου, δεν έγινε Ανάσταση, δεν γιορτάσθηκε Πάσχα. Σε όλες αυτές τις εθνικές ή καθολικές στιγμές γιορτής κάναμε πίσω.

Έτσι και τώρα, με την ίδια ευλάβεια, με την ίδια πειθαρχία, με την ίδια ευθύνη. Είναι μέτρο προστασίας στην πιο δραματική στιγμή της πανδημίας. Είναι πράξη δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης και συνέπειας στη στάση έναντι των άλλων εορτών.

Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις, κανείς δεν έχει περισσότερα δικαιώματα από κάθε πολίτη που δεν έκανε Πάσχα ή 25η Μαρτίου.

Δεν είναι ώρα για αντιπαραθέσεις, όταν τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται.

Δεν είναι ώρα για παραστάσεις με μικροκομματικά οφέλη, βάζοντας σε κίνδυνο ζωές.

Δυστυχώς οι δρόμοι και οι διαδηλώσεις κουβαλάνε ιό και γεννάνε αρρώστια.

Απαγορεύεται φέτος η πορεία, η Αστυνομία θα εφαρμόσει τον νόμο απαρέγκλιτα παντού.

Απευθύνω έκκληση σε όλους: κόμματα, συλλογικότητες, πολίτες.

Δεν απειλούνται δικαιώματα, δεν υπάρχουν σχέδια κατά της ελεύθερης έκφρασης και της Δημοκρατίας. Ζητάμε αλληλεγγύη, ευθύνη, νοιάξιμο για τον συνάνθρωπο, προστασία για τον διπλανό.

Να ζήσουμε φέτος για να γιορτάσουμε του χρόνου».