Ούτε μάσκες, ούτε αποστάσεις, γλέντι δίχως αύριο σα να μην υφίσταται στο λεξιλόγιο μας η λέξη κορωνοϊός. Άλλωστε οι Σουηδοί είχαν χαράξει την δική τους χαλαρή στρατηγική απέναντι στην πανδημία από την πρώτη κιόλας στιγμή, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά και με δυο στόχους. Πρώτον να μην πάνε σε lockdown πληγώνοντας την οικονομία τους, δεύτερον να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης για να έρθει το τέλος της πανδημίας.
Ωστόσο στο ξεκίνημα της τουλάχιστον, τα νούμερα ήταν απογοητευτικά. Σήμερα, μια χώρα 10 εκατ. κατοίκων, μετρά 94.283 κρούσματα και 5.895 θανάτους, τη στιγμή που στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 19.842 κρούσματα και 409 επιβεβαιωμένοι θάνατοι.
Παρόλα αυτά η Σουηδία εξακολουθεί να διχάζει την επιστημονική κοινότητα ενώ επιμένει πως πλησιάζει στην ανοσία της αγέλης και πως η στρατηγική της απέναντι στην εξάπλωσης του ιού πετυχαίνει. Μπορεί το καλοκαίρι να επιτεύχθηκε μια σημαντική μείωση των κρουσμάτων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο τις τελευταίες 10 μέρες παρατηρείται ανησυχητική αύξηση με τις Αρχές της Στοκχόλμης να συζητούν το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για να μειωθεί η διασπορά των μολύνσεων.
Το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, δυο Έλληνες καλλιτέχνες ταξίδεψαν από την Αθήνα στην Στοκχόλμη προκειμένου να τραγουδήσουν μπροστά σε εκατοντάδες συμπατριώτες μας που μένουν μόνιμα στην σουηδική πρωτεύουσα. Ο λαϊκός τραγουδιστής, στιχουργός και συνθέτης, Χάρης Κωστόπουλος και η Λιούμπα Ζώρα, κόρη του αξέχαστου Σταύρου Ζώρα θα εμφανίζονταν μπροστά σε κόσμο έπειτα από σχεδόν οκτώ μήνες απραξίας.
«Μετά από 8 μήνες, επιτέλους τραγουδήσαμε» έγραψε η καλλιτέχνης στη σελίδα της στο Facebook, ανεβάζοντας και τα σχετικά στιγμιότυπα από την εμφάνιση τους. Από τις εικόνες μπορείτε να διαπιστώσετε πως αντιλαμβάνονται και αντιμετωπίζουν οι Σουηδοί το θέμα της πανδημίας. Οι δυο καλλιτέχνες τραγουδάνε σε κλειστό χώρο κι άθελα τους προκαλούν συνωστισμό στη πίστα. Καμία απόσταση δεν τηρείται μεταξύ των θαμώνων. Μάσκες δεν φοράει κανείς, ούτε καν το προσωπικό του μαγαζιού. Ο χειρότερος εφιάλτης των λοιμωξιολόγων ζωντανεύει μέσα απ’ αυτό το σκηνικό.
«Όταν ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε και είδαμε ότι δεν τηρούνται κάποια μέτρα που ισχύουν στην Ελλάδα, τότε μας εξήγησαν ότι στη Σουηδία εφαρμόζεται η ανοσία της αγέλης κι’ αυτό ακριβώς προσπαθούν να πετύχουν με την μη επιβολή αυστηρών περιορισμών» εξηγεί η Λιούμπα Ζώρα.
Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες επιμένουν ότι οι εστίες υπερμετάδοσης της Covid-19 είναι πιθανότερο να συμβούν σε κλειστούς χώρους, όπου ο κόσμος χορεύει και τραγουδάει, ενώ αναγκάζεται να φωνάξει για να ακουστεί λόγω των ντεσιμπέλ, στη Σουηδία δεν έχει υπάρξει επιβολή μέτρων όσον αφορά τον τρόπο διασκέδασης και την λειτουργία των νυχτερινών μαγαζιών.
«Με αυτό τρόπο ίσως δεν ένιωσαν ποτέ φόβο ή απειλή ενώ δεν επλήγη και η οικονομία τους» σχολιάζει η Ελληνίδα τραγουδίστρια. Το πρωτόγνωρο για τα δικά μας δεδομένα σκηνικό όπου όλοι οι πελάτες ήταν ελεύθεροι να χορεύουν και να διασκεδάζουν μπορεί να ήταν μια ανάσα για τους δυο καλλιτέχνες από το αποπνικτικό κλίμα και την οικονομική δυσπραγία που έχει προκαλέσει η επιβολή περιορισμών στο ωράριο των μαγαζιών και δη στην Αθήνα, ωστόσο κάθε άλλο παρά προκάλεσε εφησυχασμό.
«Αποφεύγαμε να έρθουμε σε στενή επαφή με τον κόσμο και φροντίζαμε για την υγιεινή των χεριών μας χρησιμοποιώντας συνεχώς αντισηπτικό» προσθέτει η τραγουδίστρια.
Στην πτήση της επιστροφής για Αθήνα, η υποχρεωτική χρήση μάσκας υπενθύμισε στους δυο καλλιτέχνες και στα μέλη του συγκροτήματος τους πως ο ιός είναι ακόμα εδώ. Πως μπορεί στη Σουηδία να τον αγνοούν κατά κάποιο τρόπο, όμως ξέρουν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει, αντιθέτως πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.
Πηγή: protothema.gr