Απόλυτο μυστήριο καλύπτει την υπόθεση παραβίασης τεσσάρων τραπεζικών θυρίδων σε κατάστημα της Alpha Bank στην περιοχή Κολλεγίου Αθηνών – Φιλοθέης. Οσοι έχουν δει σχετικές ταινίες του Χόλιγουντ με αριστοτεχνικές κλοπές τραπεζών, παραβιάσεις θωρακισμένων χρηματοκιβωτίων και πλούσιων, στο περιεχόμενό τους, ασφαλισμένων τραπεζικών θυρίδων φαντάζονται διάφορα.
Πολύ περισσότερο όταν, κατά τις πληροφορίες, οι παραβιασθείσες θυρίδες ανήκουν σε ευκατάστατες κυρίες που κατοικούν στην ευρύτερη, υψηλής εισοδηματικής στάθμης, περιοχή. Ωστόσο η τράπεζα είναι προσεκτική. Αποφεύγει να μεταδώσει πολλές πληροφορίες και αφήνει την εξιχνίαση της όλης υπόθεσης στην Ελληνική Αστυνομία.
Στα πολλά ερωτήματά μας στελέχη της ανέφεραν ότι η παραβίαση των θυρίδων διαπιστώθηκε στις 13 Νοεμβρίου, έπειτα από πληροφορίες συγκεκριμένης πελάτισσας. Αυθημερόν, σύμφωνα πάντα με την τράπεζα, ενεργοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες σχετικές διαδικασίες ασφαλείας, εσωτερικού ελέγχου και εκλήθησαν άνδρες του αρμόδιου αστυνομικού τμήματος, οι οποίοι διενήργησαν την πρώτη αυτοψία, παρουσία της καταγγέλλουσας την παραβίαση πελάτισσας, αναζητώντας δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα πιθανά στοιχεία.
Από εκείνη την πρώτη αυτοψία διαπιστώθηκε ότι είχαν παραβιαστεί άλλες τρεις θυρίδες, οι οποίες, κατά σύμπτωση, ανήκαν επίσης σε κυρίες των Αθηνών. Και οι τέσσερις θυρίδες ήταν στην ίδια ευθεία και παραβιάστηκαν με ειδικό εργαλείο, δεν ανοίχτηκαν με κλειδί, βεβαιώνει η τράπεζα. Οι μισθώτριες των θυρίδων εκλήθησαν αυθημερόν και εμφανιζόμενες έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες κυρίως για το περιεχόμενό τους. Την ίδια μέρα ελέγχθησαν μία προς μία όλες οι άλλες θυρίδες του καταστήματος, περίπου 1.400, και επιβεβαιώθηκε ότι δεν είχε παραβιαστεί καμία άλλη.
Η τράπεζα διευκρινίζει επίσης ότι για λόγους ασφαλείας και προστασίας της εν εξελίξει έρευνας απέφυγε να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης, τηρώντας τα προβλεπόμενα κατά τη διαδικασία της προανάκρισης.
Ωστόσο η όλη υπόθεση διέρρευσε – μάλλον από αστυνομικές πηγές. Οπως και να έχει πάντως, το μυστήριο παραμένει, όπως και είναι άγνωστος ο χρόνος παραβίασης των θυρίδων. Από την ανάλυση του οπτικού υλικού και τις καταγεγραμμένες προσελεύσεις των πελατών εικάζεται ότι η παραβίαση έγινε το καλοκαίρι, τρεις με τέσσερις μήνες πριν από τη σχετική ανακάλυψη. Οπως είναι φανερό, εγείρεται πλήθος θεμάτων, καθώς στον χώρο που φυλάσσονται οι θυρίδες δεν υπάρχουν κάμερες.
Η αναζήτηση μπορεί να γίνει μόνο από τις εκτός του χώρου των θυρίδων καταγραφές. Αλλά εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί η παραβίαση έγινε, κατά τα φαινόμενα, από ένα άτομο, χωρίς να χρησιμοποιηθούν πάμπολλα εργαλεία, παρά μόνο ένα «γλωσσίδι», όπως λέγεται στη γλώσσα των διαρρηκτών, και με την άσκηση πίεσης. Αυτά επί του παρόντος. Η έρευνα και η εξιχνίαση της υπόθεσης αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Πηγή: Βηματοδότης – Το Βήμα