Ο Armin Laschet επισκέφθηκε πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μια επίσκεψη στο ανεπίσημο τμήμα του στρατοπέδου Moria ακυρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από συμβουλή της αστυνομίας. Οι πρόσφυγες είχαν θεωρήσει τον Λασετ «πρωθυπουργό της Γερμανίας».
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Armin Laschet (CDU) ακύρωσε την επίσκεψη του στο πολυσύχναστο στρατόπεδο προσφύγων της Μορία στο ελληνικό νησί της Λέσβου για λόγους ασφαλείας.
Αφού επισκέφτηκε την περιοχή των εμπορευματοκιβωτίων, ο Laschet είχε προγραμματίσει μια επίσκεψη στο λεγόμενο άγριο μέρος έξω από το στρατόπεδο. Κατόπιν συμβουλής του τοπικού αρχηγού ασφαλείας, η επίσκεψη στο τμήμα ακυρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Προηγουμένως, ομάδες προσφύγων από το Αφγανιστάν και την Αφρική είχαν συγκεντρωθεί και φώναζαν “Free Moria”. Ο Λάσσετ συνοδεύεται από μια ισχυρή ομάδα δυνάμεων ασφαλείας από τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης του NRW, Christian Wiermer, ο επικεφαλής ασφαλείας είπε ότι οι πρόσφυγες πίστευαν ότι ο Λασετ ήταν “πρωθυπουργός της Γερμανίας”.
Στο ίδιο το στρατόπεδο και έξω από αυτό, υπάρχουν επαναλαμβανόμενες φιλονικίες και μάχες μεταξύ μεταναστών διαφορετικών εθνικοτήτων. Υπάρχει ανομία ειδικά στο βοηθητικό στρατόπεδο που δημιουργήθηκε λόγω του υπερπληθυσμού του κύριου στρατοπέδου. Πρόσφατα, υπήρξαν επίσης βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των κατοίκων στα στρατόπεδα. Ένας Αφγανός αιτών άσυλο μαχαιρώθηκε πρόσφατα κοντά στο στρατόπεδο προσφύγων της Moria .
Τουλάχιστον επτά αιτούντες άσυλο έχουν σκοτωθεί στο στρατόπεδο από τις αρχές του έτους, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων και μιας γυναίκας. Δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Το κέντρο υποδοχής, που χτίστηκε το 2015 σε μια πρώην στρατιωτική εγκατάσταση, είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στην Ευρώπη και είναι ασφυκτικά γεμάτο. Έχει σχεδιαστεί για 3000 άτομα, αλλά σήμερα ζουν περίπου 17.000 πρόσφυγες.
Η ΕΕ έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στην επίτευξη συμφωνίας για μια προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του ασύλου εδώ και χρόνια. Η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος πιέζουν για έναν υποχρεωτικό μηχανισμό κατανομής των μεταναστών. Η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβακία και η Σλοβενία, από την άλλη πλευρά, θέλουν το αντίθετο. Σε επιστολή προς την Επιτροπή της ΕΕ, οι επτά χώρες υπογραμμίζουν την απόρριψη της υποχρεωτικής διανομής “σε οποιαδήποτε μορφή”. Η Επιτροπή της ΕΕ σκοπεύει να υποβάλει νέες προτάσεις τον Σεπτέμβριο.