Στη φάση της αξιολόγησης όλων των επιδημιολογικών δεδομένων βρίσκεται η κυβέρνηση, ενόψει της ανακοίνωσης του σχεδίου της για την μερική επάνοδο στην κανονικότητα, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων τις επόμενες ημέρες, όπως προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η σταδιακή άρση των περιορισμών θα εξελιχθεί με βάση τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων, δίνοντας, ωστόσο, ένα πρώτο στίγμα του προβληματισμού που φαίνεται πως διαχέεται από τους ειδικούς προς το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τη διάδοση του ιού στη χώρα. Με τους επιστήμονες να αναζητούν μάλιστα στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης εντατικά τη «μολυσματική διαρροή», ο κ. Πέτσας εκτίμησε πως σήμερα «η εξάπλωση του κορωνοϊού γίνεται εντός των οικογενειών», καλώντας για το λόγο αυτό άπαντες να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές με τους ηλικιωμένους ανθρώπους.
«Στη χώρα μας με βάση τα τελευταία στοιχεία, η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Ο ιός – όπως επισημαίνουν οι ειδικοί – πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων–30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών» ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας με νόημα πως «τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια».
Το καμπανάκι που χτύπησε σήμερα ο κ. Πέτσας δεν αφορά το «τώρα» με τη στενή έννοια του όρου, αλλά η διάρκειά του εκτείνεται μέχρι και τα Χριστούγεννα, καθώς στις εισηγήσεις που φέρεται να λαμβάνει το Μέγαρο Μαξίμου από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων απουσιάζουν πλήρως στοιχεία διασκέδασης και συνωστισμού. Με ρητή την κυβερνητική δέσμευση η επανεκκίνηση των σχολείων να πραγματοποιηθεί πρώτη στην αλυσίδα επιστροφής στην καθημερινότητα, ρολά αναμένεται να σηκώσουν εκ νέου τα εμπορικά καταστήματα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, δηλαδή μεταξύ 10-15 του μηνός, ώστε οι καταναλωτές να έχουν χρόνο για τις απαραίτητες εορταστικές αγορές.
Τελευταία, αλλά όχι έσχατη, θα τεθεί εκ νέου στις ράγες της επαναλειτουργίας της και η εστίαση, με πολύ αυστηρούς, ωστόσο, περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τα όποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος -κυρίως εστιατόρια- ανοίξουν μετά τη δεύτερη καραντίνα δεν θα επιτρέπεται να παίζουν μουσική, ο μέγιστος αριθμός καθήμενων θα υπολογίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι και θα επικρέμεται διαρκώς ο φόβος των εντατικών ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια.
Επιπρόσθετα, κλειστά θα παραμείνουν σε όλη την περίοδο των γιορτών τα μπαρ, ώστε να αποφευχθεί τυχόν συγκέντρωση ατόμων -κυρίως νεαρών- ενώ οι απαγορεύσεις θα δοκιμάσουν για άλλη μια φορά την αντοχή των παραδόσεων. Ακολουθώντας την πεπατημένη του Πάσχα, απαγορευτικό θα ισχύσει τις ημέρες των Χριστουγέννων για τυχόν ρεβεγιόν κατ’ οίκον, αφού θα τεθούν σε εφαρμογή περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, ως απόρροια των αλλαγών του 2020.
Άλλωστε, δεν είναι μόνο το Πάσχα ή τα Χριστούγεννα που είναι διαφορετικά το 2020, αλλά όλο το έτος, όπως τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – με την κυβέρνηση να ετοιμάζεται να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, ώστε να επιδιώξουν να γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα σε στενό οικογενειακό κύκλο και χωρίς την πατροπαράδοτη ανταλλαγή επισκέψεων τις ημέρες των γιορτών, για λόγους πανδημίας.