Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από το 2021 και δεύτερη ευκαιρία για το επίδομα γέννησης
4 years, 2 months ago
6

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες το 2021, η δεύτερη ευκαιρία που δίνεται για το επίδομα γέννησης σε όσους γονείς δεν πρόλαβαν, λόγω και της πανδημίας, να υποβάλλουν αίτηση , η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας και η ψηφιοποίηση της διαδικασίας για την πληρωμή των εξόδων κηδείας είναι οι βασικότερες διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο- σκούπα του υπουργείου Εργασίας το οποίο κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή. Παράλληλα προβλέπεται η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών σε 12 – 24 δόσεις που έχουν συσσωρεύσει επιχειρήσεις και επαγγελματίες από την πρώτη καραντίνα.

Ειδικότερα, δίνεται δεύτερη ευκαιρία για το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ, σε όσους γονείς δεν πρόλαβαν, λόγω και της πανδημίας, να υποβάλλουν την προβλεπόμενη αίτηση εντός 3μήνου από τη γέννηση του παιδιού. Πλέον όλοι όσοι έγιναν γονείς εντός του 2020 μπορούν να υποβάλλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση έως 31 Δεκεμβρίου και αυτή να θεωρηθεί εμπρόθεσμη.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται με καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Αυτό σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα αυξηθεί κατά περίπου 8 ευρώ ενώ σε μισθό 2000 ευρώ το κέρδος θα είναι περίπου 23 ευρώ το μήνα.

Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο κέρδος από το «ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών, ξεκινά από 12 ευρώ το μήνα σε περίπτωση που αμείβει τον εργαζόμενο με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση και ξεπερνά τα 35 ευρώ εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.

Οι τρείς ποσοστιαίες μονάδες επιμερίζονται ως εξής:

α. Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,36 στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 2,4 % και κατανέμεται 1,2 % στον εργοδότη και 1,2 % στον εργαζόμενο.

β. Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π) , η οποία μειώνεται κατά 0,12 από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.) και κατά 0,18 πμ από την εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.). Το συνολικό ασφάλιστρο διαμορφώνεται σε 0,16 % και κατανέμεται ως εξής:

βα. Εργοδοτική εισφορά 0,06 % υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Π.Ε.Κ.Ε.)

ββ. Εισφορά εργαζομένου 0,10 % υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (Ε.Κ.Λ.Α.).

γ. Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (Ε.Λ.Ε.Κ.Π) και αφορά αποκλειστικά ασφάλιστρο του εργαζόμενου. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ Ε.Λ.Ε.Κ.Π. διαμορφώνεται σε 0,35 % και αφορά ασφάλιστρο υπέρ πρώην ΟΕΕ .

Με άλλες διατάξεις, προβλέπεται εμπλοκή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ΚΥΑ που θα ορίσει τις εξαιρέσεις για την φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, αν οι γονείς λαμβάνουν Επίδομα Παιδιού Α21 ή Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ή Επίδομα Στέγασης. Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει οριστεί πως οι γονείς χάνουν το επίδομα αν το παιδί που φοιτά στο σχολείο χάσει χρονιά λόγω απουσιών.

Η ρήτρα αυτή επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από την τρέχουσα σχολική χρονιά 2020 -2021. Πλέον ορίζεται πως στην διευκρινιστική ΚΥΑ που θα ορίσει κάθε ειδικότερο, τεχνικό ή λεπτομερειακό θέμα και κυρίως τις εξαιρέσεις όταν οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους – πολύ περισσότερο τώρα λόγω και της πανδημίας του κορωνοιού – θα έχει εμπλοκή και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενώ η ΚΥΑ θα έχει αναδρομική ισχύ ώστε να ισχύσει από την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021.

protothema.gr