Οριζόντιο πρόγραμμα στήριξης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Αττική που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού θα προκηρύξει μέσα στις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια Αττικής.
Στόχος του προγράμματος είναι να διατεθεί συνολικό ποσό ύψους 200 εκατ. ευρω σε περίπου 10.000 πληττόμενες επιχειρήσεις στην Αττική με την μορφή της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης. Δηλαδή τα χρήματα αυτά δεν θα επιστραφούν στο δημόσιο όπως γίνεται με το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής που δρομολογείται παράλληλα από το υπουργείο Οικονομικών και αφορά σε κρατικά δάνεια.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με τους αδιάθετους πόρους των Π.Ε.Π και σύμφωνα με πληροφορίες θα κινείται στην πεπατημένη των αντίστοιχων προγραμμάτων που εφαρμόζονται σε άλλες περιφέρειες. Για παράδειγμα, το «Πρόγραμμα Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» προβλέπει ότι η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019.
Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το παραπάνω ποσοστό (50%) προκύπτουν από το άθροισμα:
των αγορών εμπορευμάτων χρήσης
των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης
του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών
του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση
του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότητες)
διάφορα λειτουργικά έξοδα
Το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021 ενώ αναμένεται να υπάρξει και ρήτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης για τις επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν.
Οι ίδιοι φορείς τονίζουν την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα και έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά και σε δράσεις με αναπτυξιακό πρόσημο, που θα συμβάλουν στην ανάδειξη της καινοτομίας, της τεχνολογίας, αλλά και της ψηφιακής εξειδίκευσης των εργαζομένων.
Στο μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολή στην λογική που υλοποιήθηκε και ο 2ος κύκλος όπου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου, μέρος του κρατικού δανείου δεν επιστρέφεται στο δημόσιο.
Συγκεκριμένα, ο 2ος κύκλος προέβλεπε:
Επιστροφή μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης, εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστων εσόδων αναφοράς (το διάστημα προ κρίσης που λαμβάνεται υπόψη ανά περίπτωση).
Επιστροφή μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν την 31η Μαρτίου 2020 περισσότερους από 20 εργαζόμενους, εφόσον διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσαν.
Πηγή: protothema.gr