Ένα εικοσιτετράωρο υπολείπεται από τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων με τη μέθοδο της παράδοσης εκτός (click away) και παράγοντες της αγοράς προετοιμάζονται πυρετωδώς για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες παραλαβής παραγγελίας και παράδοσης των προϊόντων.
Εκτός από μια μικρή μερίδα επαγγελματιών του κλάδου, η οποία συμμορφώθηκε ήδη με το κυβερνητικό σχέδιο που παρουσίασαν χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), για να αποτιμήσει τα νέα μέτρα και τα επόμενα βήματα, με τον Πρόεδρό της Γιώργο Καρανίκα να κάνει λόγο χθες για «οριστική η απώλεια του εορταστικού τζίρου για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις».
Εκτάκτως λόγω των κυβερνητικών ανακοινώσεων συνεδριάζει -μέσω τηλεδιάσκεψης- την ερχόμενη Τρίτη και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, καθώς η συνοδική απόφαση φαίνεται πως θα αποτελέσει την κοινή θέση (άμυνας) των ιεραρχών, που φέρονται ανικανοποίητοι μετά τη γνωστοποίηση του εορταστικού σχεδίου της κυβέρνησης.
Το «γόρδιο δεσμό» επιχειρούν τις τελευταίες ώρες να λύσουν και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εντός των malls, καθώς κάθε κατάστημα που διαθέτει ανοιχτό χώρο θα μπορεί να υπαχθεί στο σύστημα click away διευκρίνισε χθες στο ρ/σ Παραπολιτικά ο Αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση είναι το κατάστημα να «βλέπει» σε ανοιχτό χώρο. Το βαθμό δυσκολίας της εξίσωσης αυξάνει και η καταγεγραμμένη άρνηση πολυκαταστημάτων να συμμετάσχουν στην επανεκκίνηση της αγοράς με το πρωτότυπο αυτό σύστημα, καθώς δεν δύνανται να ικανοποιήσουν τον όγκο της ζήτησης.
Την ίδια ώρα, σε πλήρη επιφυλακή για το αυριανό άνοιγμα των επιχειρήσεων βρίσκονται οι επιστήμονες, υπό το φόβο να σχηματιστούν ουρές έξω από τα καταστήματα, αλλά και συνωστισμός στα κομμωτήρια την ερχόμενη Δευτέρα. Με τον αργό ρυθμό αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων να έχει εμπεδωθεί ως πραγματικότητα, αλλά και τη Δυτική Αττική να «φλερτάρει» με το ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης, έτοιμοι ακόμη και να εισηγηθούν άρση του ανοίγματος εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι. «Αν τα ανοίγαμε όλα, θα βλέπαμε μια τεράστια διασπορά» εκτίμησε η Ελένη Γιαμαρέλλου, Λοιμωξιολόγος και Μέλος της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, αναφέροντας παράλληλα πως στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης άπαντες οι επιστήμονες εμφανίστηκαν προβληματισμένοι.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η ίδια επισήμανε ότι «η προοπτική είναι ότι τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν 7 Ιανουαρίου. Όλα θα ζυγιστούν. Ο σκοπός μας είναι να γλιτώσουμε ένα τρίτο κύμα καθώς πηγαίνουν για τους εμβολιασμούς», αφήνοντας ρευστό το τοπίο μετά τα Φώτα.
Τον ίδιο προβληματισμό συμμερίζεται και ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, καθώς μιλώντας στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό να μην ξεκινήσουν τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. «Τίποτα δεν είναι δεδομένο, εξαρτάται απ’ ό,τι θα βλέπουμε για τα σχολεία στις 7 Ιανουαρίου. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα, μέρα – μέρα, υπάρχει καμπύλη, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια βασανιστική πορεία», τόνισε.
«Έτσι όπως είμαστε τώρα, φοβάμαι να ανοίξει το οτιδήποτε» τόνισε στον Θέμα 104,6 ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, χωρίς να κρύψει τη δυσφορία του για την επιλογή να επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια. «Μέσα στην πανδημία συζητάμε για κομμωτήρια, δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα, με ξεπερνά», σχολίασε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών
Ιατρών Αθηνών-Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, ξορκίζοντας κάθε σκέψη περί χριστουγεννιάτικης χαλάρωσης μπροστά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας. «Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για να προχωρήσουν στο άνοιγμα του λιανεμπορίου. Στην επόμενη εβδομάδα μετά το άνοιγμα μπορεί να δημιουργηθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων και μετά θα λέμε “γιατί άνοιξαν τα μικρά μαγαζιά”» περιέγραψε η κ. Παγώνη, ενώ ξεκαθάρισε πως «όταν έχουν 100 θανάτους την ημέρα δεν μας απασχολεί πώς θα κάνουμε ρεβεγιόν».
Το ημερολόγιο των Χριστουγέννων
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση:
Κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου θα παραμείνουν:
· λιανεμπόριο
· σχολεία
· εστίαση
· διασκέδαση
· ψυχαγωγία
· χιονοδρομικά κέντρα
· χειμερινά θέρετρα
· εμπορικά κέντρα και mall
· καταστήματα με υπηρεσίες μανικιούπ – πετικιούρ
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου
· Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ, αλλά προαιρετικά, ενώ θα είναι διαθέσιμα και τα είδη που είχαν αποσυρθεί, όπως παιχνίδια.
· Εκκίνηση του συστήματος click away για την αγορά, δηλαδή παραλαβή από εξωτερικό χώρο του εμπορικού καταστήματος προπληρωμένης παραγγελίας, με το αποδεικτικό πληρωμής ανά χείρας, με διάρκεια μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. – Κωδικός 2 στο 13033
· Διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, ενώ παραμένει υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13033 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου για τις αναγκαίες μετακινήσεις.
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου
Άνοιγμα κομμωτηρίων σε όλη τη χώρα, μόνο με ραντεβού από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. – Κωδικός 2 στο 13033
Άνοιγμα των βιβλιοπωλείων με διευρυμένο ωράριο, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. – Κωδικός 2 στο 13033
Επαναλειτουργία των Κέντρων Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ) για μοτοσικλέτες, επιβατηγά οχήματα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης και φορτηγά αυτοκίνητα μεικτού βάρους έως 3,5 τόνους.
Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου
Τριήμερη υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου 2021.
Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου και Τρίτη 6 Ιανουαρίου
Λειτουργία των εκκλησιών, με 9 άτομα σε κάθε ενορία και έως 25 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς. Ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων.
Σε περίπτωση, ωστόσο, καταστρατήγησης του νέου πλαισίου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε πως «θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη διαδικασία».
Δώρα μέσω κλικ – ClickAway
Διευκρινίσεις έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και για τον τρόπο λειτουργίας του «click away», η οποία θα εξελίσσεται με τα εξής βήματα:
1. Παραγγελία πελάτη μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστηματος POS εκτός του καταστήματος.
2. Παραλαβή από το κατάστημα με ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση ανά χείρας που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του.
3. Επιτρεπτός αριθμός ατόμων στην αναμονή έξω από το κατάστημα μέχρι 9 άτομα και σε απόσταση δύο μέτρων καθένας.
4. Επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, θα δέχονται τις παραγγελίες τηλεφωνικά.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας εμπορικής επιχείρησης στο σύστημα είναι η επιχείρηση να διαθέτει είσοδο- έξοδο σε δρόμο και έτσι εξαιρούνται τα εμπορικά κέντρα.