Αν υπάρχει ένα δέντρο που συναντούμε πολύ συχνά στην ελληνική περιφέρεια, αυτό είναι με σιγουριά το πλατάνι. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έχουμε την τύχη τα καλοκαίρια να απολαμβάνουμε τη σκιά από τα υπεραιωνόβια πλατάνια και να ξεκουραζόμαστε στη σκιά τους. Κάποια από αυτά, πάντως, έχουν ξεχωρίσει και για το μέγεθός τους αλλά και για την ηλικία τους.
Όπως για παράδειγμα ο πλάτανος των 2.400 ετών που βρίσκεται σε ένα πανέμορφο ελληνικό χωριό. Και μιλάμε, βέβαια, για το χωριό Κράσι στην Κρήτη. Αν βρεθείς εκεί και σταθείς δίπλα στον θεόρατο πλάτανο, θα αισθανθείς δέος και σίγουρα… πολύ μικρός!
Το χωριό Κράσι βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου και αποτελεί ένα αληθινό στολίδι. Είναι ένας ορεινός και παραδοσιακός οικισμός χτισμένος στα 600 μέτρα υψόμετρο. Απλώνεται στους πρόποδες του όρους Σελένα και σε διάφορα σημεία του μπορείς να απολαύσεις μια πανοραμική θέα προς τη βόρεια ακτογραμμή του Δήμου Χερσονήσου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει. Εκτός από την ομορφιά του, τις εντυπώσεις κλέβουν τα πλατάνια του χωριού. Στη Μεγάλη Βρύση του χωριού θα βρεις (όταν επισκεφθείς το Κρασί) τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι που αποτελούν τα στολίδια του χωριού.
Ένας είναι αυτός που κρατάει, σίγουρα, τα σκήπτρα. Είναι ο σημαντικότερος από τους τρεις, ο γερο-Πλάτανος όπως τον αποκαλούν, ο οποίος θεωρείται ο παλαιότερος και μεγαλοπρεπέστερος από τους πλάτανους της Κρήτης. Είναι επιπλέον ένας από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Και όσον αφορά το μέγεθός τους αλλά και την ηλικία του.
Αρκεί να σου πούμε ότι η περίμετρος του κορμού του είναι σχεδόν 25 μέτρα και η ηλικία του υπολογίζεται στα 2400 χρόνια. Λέγεται ότι σε κάθε μέτρο περιμέτρου αντιστοιχούν 100 χρόνια.
Πρόκειται για έναν ογκώδη πλάτανο που μαρτυρά από την πρώτη στιγμή που θα τον αντικρίσεις ότι έχει αιώνες ζωής. Είναι θεόρατος, με τεράστια κλαδιά και πυκνή φυλλωσιά, που καλύπτει όλη την πλατεία του χωριού. Δίπλα στον πλάτανο υπάρχουν δύο πηγές που τρέχουν με δροσερό νερό σχεδόν όλο το χρόνο.
Πρόκειται για ένα δέντρο που έχει γράψει και έχει ζήσει τη δικιά του ιστορία μέσα σε αυτά τα 2.500 χρόνια. Εξάλλου υπήρξε μάρτυρας αμέτρητων γεγονότων. Αποτέλεσε το κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου και έζησε πολλά ιστορικά γεγονότα. Αρκεί να σου πούμε ότι ο Νίκος Καζαντζάκης πέρασε αρκετά καλοκαίρια της δεκαετίας 1910-1920 με την παρέα του στο Κράσι, τόπος καταγωγής της συζύγου του Γαλάτειας Αλεξίου.
Μια από τις πιο ξεχωριστές και όμορφες γωνιές της Ελλάδας που πρέπει να γνωρίσεις…
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: cretanbeaches.com