«Η εγκληματική οργάνωση προσπάθησε να διακινήσει από το αεροδρόμιο της Κω σε χώρες της ΕΕ από τις 26-3-2019 όταν και ξεκίνησε η διαδικασία επισύνδεσης πενηντά επτά αλλοδαπούς υπηκόους τρίτης χώρας εκ των οποίων 43 ανεπιτυχώς και 13 επιτυχώς και έναν με άγνωστο αποτέλεσμα.
Η ίδια οργάνωση το 2018 διακίνησε επιτυχώς τουλάχιστον 25 αλλοδαπούς. Η συνολική αποτίμηση του οικονομικού οφέλους της εγκληματικής οργάνωσης ανέρεται σε 150.000 ευρώ για το 2018 και 78.000 ευρώ για το 2019 δεδομένου ότι λάμβαναν περίπου 6.000 ευρώ περίπου για κάθε διακινούμενο. Συνολικά κατ εκτίμηση 228.000 ευρώ».
Σοκάρει η περιγραφή για μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε στα μέσα του 2019 μετά από μεγάλη έρευνα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Η υπόθεση αναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες και το protothema.gr παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο οι δράστες είχαν στήσει το τεράστιο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, στο οποίο κατηγορείται πως συμμετείχε και ένας αστυνομικός. Ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φέρεται να είναι και πρώην υπάλληλος επίγειας εξυπηρέτησης του Αερολιμένα της Κω, αποκαλούμενη ως «Ρένα», η οποία διαφαίνεται να συνεργαζόταν με την εγκληματική οργάνωσης το 2018, αλλά το 2019 σταμάτησε τη συμμετοχή της λόγω… εγκυμοσύνης!
Το διαβιβαστικό της Ασφάλειας και η χρήση πλαστών εγγράφων
«Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν έδρα την Κω είχαν καθοριστικό και καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη του σκοπού της εγκληματικής οργάνωσης, αφενός μεν επειδή εδραζόταν στο νησί της Κω όπου βρίσκεται ο Αερολιμένας της Αντιμάχειας, από όπου οι διακινούμενοι αλλοδαποί επιβιβάζονταν σε αεροπορικές απευθείας πτήσεις για χώρες της Ευρώπης, αφετέρου δε γιατί εντάχθηκε στην εγκληματική οργάνωση ο αστυνομικός αρχιφύλακας», τονίζεται στο διαβιβαστικό της Υπιοδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκεται στη διάθεση του protothema.gr.
«Η προώθηση των αλλοδαπών σε χώρες της Ευρώπης πραγματοποιούνταν με τη χρήση πλαστών εγγράφων τα οποία καταρτιζονταν εξαρχής πλαστά», τονίζεται στο ίδιο έγγραφο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται η οργάνωση έβγαζε ιταλικά, ελβετικά, ισπανικά ακόμη και αυστριακά διαβατήρια, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εντόπιζαν αλλοδαπούς που προσομοίαζαν σε φωτογραφίες πολιτών άλλων κρατών της Ευρώπης, των οποίων η φωτογραφία υπήρχε σε γνήσιο ταξιδιωτικό έγγραφο.
«Ενδεικτικό του επαγγελματισμού της οργάνωσης είναι ότι στην προσπάθειά τους οι διακινούμενοι αλλοδαποί να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο εξωτερικά φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά με πολίτες χωρών της Ευρώπης τους έβαφαν ακόμη και με μέικ-απ», υπογραμμίζεται στη δικογραφία της υπόθεσης.
Οι δράστες, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της προανάκρισης, προσέγγιζαν τόσο τηλεφωνικά όσο και δια ζώσης με σκοπό να στρατολογήσουν γυναίκες πρώην ή νυν υπαλλήλους επίγειας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου Κω προκειμένου αυτές να ενταχθούν στην εγκληματική οργάνωσης και να υποβοηθήσουν την… δραστηριότητα των κατηγορουμένων, στο τελικό στάδιο της διακίνησης αλλοδαπών, δηλαδή τη στιγμή του διαβατηριακού ελέγχου που είναι, σύμφωνα με τους
αστυνομικούς που χειρίστηκαν την υπόθεση, «το κρισιμότερο». Ανάμεσα σε αυτές οι αστυνομικοί εντόπισαν και μία γυναίκα αποκαλούμενη ως «Ρένα», η οποία φέρεται να συνεργαζόταν με την οργάνωση αλλά το 2019 τα… παράτησε καθώς έμεινε έγκυος! Σύμφωνα με τις αναφορές της ίδιας της έδιναν 400 ευρώ για κάθε αλλοδαπό που περνούσε από τον έλεγχο των διαβατηρίων.
«Ο κατηγορούμενος αρνειται τις κατηγορίες όπως αποδίδονται ! Ένας νέος άνθρωπος με προβλήματα υγείας που η περιορισμένη αναφορα του στην υπόθεση θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δεν έχει ποινικό ενδιαφέρον η κινείται στα όρια της απλής συνέργειας», δήλωσαν στο protothema.gr οι συνήγοροι υπεράσπισης του ενός εκ των κατηγορουμένων, Γιάννης Γλύκας και Παναγιώτης Μαριόλης.