Κορωνοϊός: Σε δύο ταχύτητες η άρση των μέτρων – Τι θα γίνει με τα δημοτικά σχολεία
4 years, 1 month ago
6

Κάθε μέρα συνεδριάζει η επιτροπή του υπουργείου Υγείας, για να αποφασίσει ποιες θα είναι οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες – «Να ανοίξουν μετά τις γιορτές τα σχολεία» ζητάει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ μέσω ΘΕΜΑ 104,6

Την άρση των μέτρων σε «δύο ταχύτητες» πρότεινε μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία, μάλιστα, υποστήριξε ότι τα δημοτικά σχολεία πρέπει να ανοίξουν, ενώ πρέπει να συνεχιστεί η απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Όπως πληροφόρησε η ίδια, αυτές τις μέρες συνεδριάζει καθημερινά η επιτροπή του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταλήξει και να αποφασίσει ποιες θα είναι οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες. «Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παπαευαγγέλου τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της άρσης των δημοτικών και όπως είπε, η επιτροπή έχει στη διάθεσή της και εξετάζει λεπτομερώς τα στοιχεία προκειμένου να διαπιστωθεί πόσα κρούσματα είχαν καταγραφεί όταν τα σχολεία λειτουργούσαν.

Επιπλέον, η ίδια ανέφερε ότι «είναι άδικο για κάποιες περιοχές να είναι οριζόντια τα μέτρα» και για αυτό θα εξεταστεί η άρση των περιορισμών ανά περιοχή και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η καθηγήτρια, έφερε και ως παράδειγμα τα Ιωάννινα που επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά, ωστόσο υπογράμμισε ότι «είναι πολιτική απόφαση το άνοιγμα δύο ταχυτήτων».

«Οι μελέτες δείχνουν ότι κάποια οριζόντια μέτρα είναι αποτελεσματικά στη μείωση της διασποράς του ιού», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ακόμα κι αν ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουμε. Πήραμε το μάθημα μας».

Σχετικά με τα εμβόλια, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι σήμερα θα συναντηθεί η αρμόδια Επιτροπή για να καταλήξει στην προτεραιοποίηση, δηλαδή τη σειρά σύμφωνα με την οποία θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός σημειώνοντας ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στις αρχές του έτους. Συμπλήρωσε πως αρχικά θα πρέπει να εγκριθεί από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή και μετά να έρθουν τα εμβόλια,τα οποία είναι έτοιμα και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν παντού στην Ελλάδα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ τόνισε ότι «σκοπός μας να μην υποχρεώσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά να τον πείσουμε». 

«Να ανοίξουν μετά τις γιορτές τα σχολεία και να γίνονται τεστ» λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ στον ΘΕΜΑ 104,6

Τον Ιανουάριο προτείνει το πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ βασικό θα είναι να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και τεστ.

Όπως είπε μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6, ο Δεκέμβριος πρέπει να είναι ο μήνας που θα λυθούν όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η τηλεκπαίδευση. Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, ο κ. Τσούχλος είπε ότι οι καθηγητές θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας συνάντηση με την υπουργό, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας για τα κρούσματα που βρέθηκαν στην σχολική κοινότητα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 5.000 κρούσματα, σε ηλικίες έως 17 ετών. Ενώ 1.000 σχολεία είχαν κλείσει λόγω κρούσματος. Μάλιστα, είναι πολλές οι απώλειες καθηγητών στη σχολική κοινότητα.

Παράλληλα, παρουσίασε μια καταγγελία, για την Ειδική Αγωγή στο Περιστέρι, όπου όπως είπε το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει νοσηλευτικό προσωπικό παρότι οι μαθητές λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, δεν υπάρχει αίθουσα COVID, και επιπλέον τα δρομολόγια γίνονται με πληρότητα 100%.

Δερμιτζάκης: Επικίνδυνη η ενδεχόμενη διασπορά στις μικρές κοινωνίες

Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Ιατρικής πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης στο MEGA.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία μετά από τόση ενημέρωση που έχει υπάρξει γύρω από τον κορωνοϊό να μην τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας» δήλωσε ο κ. Δερμιτζάκης υπογραμμίζοντας πως στις μικρές κοινωνίες, ενδεχόμενη διασπορά δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. «Δεν χρειάζεται να φτάσει κάποιος συγγενής ή φίλος στη ΜΕΘ και να διασωληνωθεί, προκειμένου να πιστέψουμε ότι τα πράγματα είναι σοβαρά και να πράξουμε αναλόγως» συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στην μικρή μείωση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα και κατά πόσο αυτή μας επιτρέπει να μιλάμε για άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων, ο κ. Δερμιτζάκης επεσήμανε πως αν και πρόκειται για μία σημαντική μείωση οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. «Οι επόμενες 10 μέρες είναι περίοδος αναμονής. Οι πρώτες μέρες είναι πάντα με μικρότερο ρυθμό μείωσης, ενώ όσο περνάνε οι μέρες στο lockdown, ο ρυθμός αυτός θα επιταχύνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Μιλώντας για το άνοιγμα της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο κ. Δερμιτζάκης υποστήριξε ακόμα πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο εφόσον εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη δυνατότητα μετάδοσης. «Εάν η μείωση των κρουσμάτων επιταχυνθεί γύρω στις 15 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα μπορεί να είμαστε γύρω στα 500 ή και λιγότετα κρούσματα. Αν είμαστε εκεί δεν υπάρχει λόγος να μην ανοίξουν τα μαγαζιά» δήλωσε.

Τέλος μιλώντας για την πιθανότητα ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στην πανδημία, επισημαίνοντας πως εάν η κοινωνία συμμορφωθεί απέναντι στα μέτρα προστασίας δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε.