Σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της επιδημίας βρίσκεται η Ελλάδα, καταγράφοντας για τρίτη ημέρα περισσότερα από 800 νέα κρούσματα κορωνοϊού, σε τουλάχιστον 38 περιφερειακές ενότητες της χώρας, και διατηρώντας μια δυναμική (στην πανδημία) που απαιτεί εγρήγορση για την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων.
Τα 841 νέα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν προστέθηκαν στα 882 της περασμένης Πέμπτης και τα 865 της Τετάρτης, δημιουργώντας ένα «εκρηκτικό» άθροισμα 2.588 κρουσμάτων μέσα σε τρεις μόλις ημέρες. Κατά το ίδιο διάστημα προστέθηκαν 41 άνθρωποι στη θλιβερή λίστα όσων καταλήγουν στα νοσοκομεία λόγω των επιπλοκών της λοίμωξης Covid-19. Μέσα στον Οκτώβριο έχουν χάσει τη ζωή τους 168 άνθρωποι, αριθμός που έχει υπερβεί κατά πολύ εκείνον του περασμένου μήνα, που είχε καταγραφεί ως «μαύρος» μήνας της επιδημίας με 125 θανάτους λόγω κορωνοϊού.
Στα νοσοκομεία δεν καταγράφονται διακυμάνσεις την τελευταία εβδομάδα. Οι νοσηλευόμενοι είναι περί τους 780, με μικρές αυξομειώσεις, και κυρίως την ίδια σταθερή εικόνα φαίνεται να έχουν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι διασωληνώσεις – οι διασωληνωμένοι είναι περί τους 85-89 την τελευταία εβδομάδα.
Η Αττική βρίσκεται πάντα στην πρώτη θέση μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού. Όπως επισήμανε χθες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, το λεκανοπέδιο καταγράφει αύξηση κρουσμάτων κατά 40% την τελευταία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη.
Διευκρίνισε μάλιστα πως το λεκανοπέδιο «δίνει» πλέον το 1/3 των ημερήσιων πανελλαδικά νέων κρουσμάτων σε σχέση με το 1/2 που «έδινε», αλλά ανέφερε πως υπάρχουν πιο έντονα χαρακτηριστικά της επιδημίας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε σχέση με την Αττική. Χθες, η Αττική δήλωσε 290 νέα περιστατικά, που αφορούν όπως και στις περισσότερες περιοχές σε μεγάλο ποσοστό νέους ηλικίας 18-39 χρόνων.
Ωστόσο, αυτή η ώση του επιδημικού κύματος δεν αποτυπώνεται ακόμη στα νοσοκομεία της Αττικής. Αντίθετα, φαίνεται ότι την τελευταία εβδομάδα η ροή των νέων ασθενών προς τις κλινικές covid-19 του λεκανοπεδίου είναι μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες. Είναι ενδεικτικό ότι το προηγούμενο 24ωρο από τις 94 εισαγωγές που έγιναν στα νοσοκομεία ολης της χώρας, μόλις το 1/3 έγινε στα νοσοκομεία της Αττικής. Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, το 60% των νέων εισαγωγών καθε μέρα γινόταν στην Αττική.
Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων στις περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδα – Θεσσαλονίκη (197 κρούσματα), Κοζάνη (20), Καστοριά (16), Ιωάννινα (19), Λάρισα (25), Σέρρες (35)- αποτυπώνεται πια στις εισαγωγές ασθενών και στις νοσηλείες. Ο κύριος όγκος των ασθενών καταγράφηκε χθες στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων (7 εισαγωγές), στο Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας (3) και άλλες 15 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, Ιπποκράτειο (7), ΑΧΕΠΑ (4), Παπαγεωργίου (4).
Η ηλιακή ομάδα των ατόμων 19 έως 40 ετών εξακολουθεί να «οδηγεί» την επιδημία, με τους ειδικούς μάλιστα να επισημαίνουν πως έχει διαπιστωθεί οι άνθρωποι αυτών των ηλικιών μολύνονται έως και δύο φορές πιο εύκολα σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες.
Οσον αφορά στους πολίτες από 65 ετών και πάνω, διαπιστώνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, ότι μολύνονται κατά 40% λιγότερο σε σχέση με το αναμενόμενο. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Θεσσαλονίκη οι 65 ετών και άνω αντιπροσωπεύουν μόλις το 6% των ενεργών κρουσμάτων – σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα από 16- 29 που αντιπροσωπεύει το 51% των ενεργών περιστατικών. Ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε, μάλιστα χθες, ότι η μάσκα στους 65αρηδες, όπως και η τήρηση των αποστάσεων, λειτουργούν «σαν να τους έχουμε εμβολιάσει».
Οι επιβαρυμένες περιοχές και τα νέα μέτρα
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, σε 14 «πορτοκαλί» και 2 «κόκκινες» περιφερειακές ενότητες της χώρας εφαρμόζεται από σήμερα τα ξημερώματα, με το πρόστιμο σε όσους δεν τηρήσουν το μέτρο να διαμορφώνεται στα 150 ευρώ. Επιπλέον, από σήμερα μετά τις 00.30 τα μεσάνυχτα και μέχρι τις 5 το πρωί, η κυκλοφορία απαγορεύεται για τις 16 αυτές περιφερειακές ενότητες όπως αποτυπώνονται στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Φροντίδας.
Δείτε τον νέο χάρτη:
Ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Φροντίδας «σχεδιάστηκε» εκ νέου χθες αναβαθμίζοντας το επίπεδο συναγερμού για πέντε περιοχές: την Καστοριά που ανέβηκε από το επίπεδο 3 στο ανώτατο επίπεδο 4 και για τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τις Σέρρες και τη Βοιωτία που από το επίπεδο 2 ανέβηκαν στο επίπεδο 3.
Παράλληλα, από το επίπεδο 1, το «πράσινο» θα ανεβούν στο επίπεδο 2 από την προσεχή Δευτέρα, 26/10 οι εξής περιοχές: Αρτα, Έβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Σκιάθος και Καβάλα.
Η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την περασμένη Τετάρτη πάντως, επιφύλασσε και καλά νέα καθώς πολλές είναι οι περιοχές είχαν βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα οπότε «κατέβηκαν» επίπεδο. Ειδικότερα, από πορτοκαλί γίνονται… κίτρινες η Αχαΐα, το Ηράκλειο, η Καρδίτσα, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα και η Σάμος.
Από το επίπεδο 3, δηλαδή το πορτοκαλί, στο επίπεδο 2 «κατεβαίνουν» και οι Νήσοι Αττικής, εκτός της Σαλαμίνας (παραμένει στο 3), λόγω σύνδεσής της με τον Πειραιά, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο, το πράσινο εισέρχονται από την προσεχή Δευτέρα τα Γρεβενά, η Λακωνία και η Πάρος (ήταν μέχρι σήμερα επίπεδο 2) καθώς και η Ζάκυνθος, η Κέα και η Κύθνος (ήταν επίπεδο 3).