Στο λάκκο των λεόντων έπεσε η όποια πιθανότητα μικρής χαλάρωσης για τις ημέρες των γιορτών, καθώς η μεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης του κορvνοϊού έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό. Με πρώτη κίνηση την επέκταση της καραντίνας στις 10 ημέρες για τους επισκέπτες από την Μεγάλη Βρετανία, με νέα μέτρα επανέρχεται -πιθανώς τις επόμενες ώρες- το κυβερνητικό επιτελείο, αυστηροποιώντας στο έπακρο τα πλαίσια ελέγχου, τουλάχιστον μέχρις ότου εκκινήσει η διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών.
Ο νέος πονοκέφαλος, που ακούει στο όνομα μετάλλαξη, έχει προβληματίσει σοβαρά τους επιστήμονες, προκρίνοντας πιο συντηρητικές λύσεις μπροστά στο ενδεχόμενο «παρουσίας» του νέου στελέχους του ιού και στην Ελλάδα. Με τις συνθήκες να «αγριεύουν» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω της κατάστασης στην Μεγάλη Βρετανία, ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο συνωστισμού, θέτοντας και «προδιαγραφές» για το ρεβεγιόν.
«Όταν θέλουμε να κάνουμε το ρεβεγιόν, αυτή την οικογενειακή συνάντηση που θα κάνουμε στο σπίτι μας, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι καλά και δεν έχουν εκτεθεί. Όταν γυρίζουμε όλη τη βδομάδα, δεν ξέρουμε σε τι έχουμε εκτεθεί. Στο ρεβεγιόν πρέπει να είμαστε άνθρωποι της ίδιας οικογένειας, που τους γνωρίζουμε και που ήταν υγιείς τον προηγούμενο καιρό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής, μην κρύβοντας και τον προβληματισμό του για την επομένη της λήξης των υφιστάμενων μέτρων.
Με το νέο έτος οι αποφάσεις
«Η πολιτεία κάνει προσπάθεια να είναι έτοιμη να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 του Γενάρη. Είναι έτοιμα να ανοίξουν, θα ανοίξουν όμως αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Φαίνεται πως διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις, έχει ελαττωθεί η διασπορά, ελπίζω και αυτή τη βδομάδα να έχουμε καλά νέα για να πάμε στα σχολεία» τόνισε χθες ο κ. Γώγος και διευκρίνισε πως «η επιτροπή κοιτάζει όλα τα δεδομένα και κάνει εισήγηση στην πολιτεία. Έτσι θα γίνει και τώρα. Η εστίαση ακόμα είναι λίγο πίσω. Θα ξεκινήσουμε με πιο απλά πράγματα και σιγά σιγά, δειλά – δειλά θα πάμε και στα υπόλοιπα, αν δεν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων».
Για ένα ρεβεγιόν διαφορετικό από τα άλλα έκανε λόγο και η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, προτείνοντας το ρεβεγιόν να γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η όποια συνάθροιση θα πρέπει να γίνει κατά την κ. Λινού με μικρό αριθμό και με τον ίδιο κύκλο ανθρώπων και όχι εναλλαγές, καθώς έτσι υπάρχει ο κίνδυνος διασποράς του ιού και μιας νέας έξαρσης.
Στον αντίποδα, παράταση του lockdown μέχρι τις 20 Ιανουαρίου εισηγήθηκε χθες ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, φοβούμενος τυχόν αναζωπύρωση του ιού, αν επιστρέψει νωρίτερα η κανονικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν και τα σχολεία, παρά την πρόθεση για επανεκκίνησή τους στις 8 Ιανουαρίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.
Την ίδια ώρα, η πρόθεση στην πολυπαραγοντική εξίσωση της πανδημίας της μεταβλητής «μετάλλαξη» αυξάνει το επίπεδο επιφυλακής στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αν ξεφύγουν τα πράγματα τα Χριστούγεννα, θα έχουμε πιο αυστηρά μέτρα την Πρωτοχρονιά προειδοποίησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως «ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους μπορεί να γίνουν γιορτές για τον ιό και όχι για μας. Δεν υπάρχει περιθώριο για πειραματισμούς. Να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα, το πολύ με ακόμη μία οικογένεια την περίοδο των εορτών».
Σαρωτικούς ελέγχους, αλλά και εισαγωγή νέων μέτρων εντός της ημέρας προανήγγειλε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι «παρακολουθούμε κι άλλες περιοχές με πολύ μεγάλη προσοχή», όπως η Μαγνησία, λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, παράλληλα με την πλήρη κινητοποίηση της ΕΛΑΣ. «Τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν μέτρα, που θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις και τη δυνατότητα να κάνουμε καταχρήσεις» γνωστοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προειδοποίησε ότι «θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται οι αποφάσεις οι οποίες τελικώς θα ληφθούν».
Ρεβεγιόν αλά Πάσχα
Τα διαδοχικά κυβερνητικά μηνύματα, έμπλεα προειδοποιήσεων φέρνουν, κατά πληροφορίες, πιο κοντά τη «λύση Πάσχα» στα Χριστούγεννα, καθώς στα σενάρια που εξετάζονται τις τελευταίες ώρες είναι και η εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων με το τριήμερο της Ανάστασης, οπότε και είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο διαφυγής για επίδοξους εκδρομείς.
Η εξάντληση κάθε πρόσφορου μέτρου για την αποτροπή της περαιτέρω διάδοσης του ιού είναι, άλλωστε, σχεδόν μονόδρομος για την κυβέρνηση, καθώς ο στόχος της συλλογικής ανοσίας δεν πρόκειται να επιτευχθεί πριν την ερχόμενη Άνοιξη. Μάλιστα, παρουσιάζοντας χθες τον οδικό χάρτη του εθνικού εμβολιασμού, τόσο η
Πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, όσο και ο Γ.Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους έθεσαν το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τις προτεραιότητες, καθώς σε τέσσερις ημέρες καταφθάνουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου στην Ελλάδα. Ως προς τις ομάδες που θα εμβολιαστούν κατά σειρά, θα προηγηθούν όλων οι υγειονομικοί, ακολούθως τα άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία φιλοξενούνται σε δομές, όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και έπονται οι πολίτες άνω των 85 ετών.
Ημερολόγιο εμβολιασμού
Στην τελική ευθεία είναι και οι προετοιμασίες για την έλευση του εμβολίου στην Ελλάδα, καθώς ολοκληρώνεται η εφοδιαστική αλυσίδα για τη διάθεσή τους. Οι δόσεις του εμβολίου θα αποθηκευτούν σε πέντε χώρους με ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, ενώ όλη τη διαδρομή (αποθήκευση – διανομή – έλεγχος) αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Με αυτά τα δεδομένα, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένονται στην Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου, καθώς πρόκειται για την πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων της εταιρίας Pfizer-BioΝTech.
Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Αττική, που θα λάβουν χώρα: Στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στο Αττικό Νοσοκομείο, στο Θριάσιο και στο Ασκληπιείο της Βούλας.
Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή προς τα Νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.
Έως τις 30 Δεκεμβρίου θα φτάσει στη χώρα παρτίδα εμβολίων της Pfizer 83.850 δόσεων. Επιπλέον, αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.
Τέλος, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχουν παραληφθεί μόνο από τη Pfizer-BioNTech 1.265.550 δόσεις.
Αυλαία για το υπουργικό
Παρότι η έλευση του 2021 σημαδεύεται ανεξίτηλα, εκ των πραγμάτων, από την έλευση των εμβολίων, λίγες ώρες πριν την νέα χρονιά συνεδριάζει σήμερα στις 11 -για τελευταία χρονιά το 2020- το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης. Στα θέματά του περιλαμβάνονται, ωστόσο, κρίσιμες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως η εισήγηση του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη για την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, αλλά και η εισήγηση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια για σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού για τον Κορωνοϊό.
Η ατζέντα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου:
· Παρουσίαση από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως νομοθετικών πρωτοβουλιών για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
· Παρουσίαση από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα ΑΕΙ
· Παρουσίαση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, νομοσχεδίου για τη μετατροπή ειδικών περιφερειακών υπηρεσιών (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου
· Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, β) Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής και γ) Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας
· Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη σχετικά με την αποτίμηση του νομοθετικού έργου της Κυβέρνησης και την εφαρμογή των αρχών της καλής νομοθέτησης
· Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, σχετικά με την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2021
· Εισήγηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, για την προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τη θέση Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου
· Εισήγηση από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια σχετικά με τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού για τον Κορωνοϊό
· Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, για την παράταση ισχύος της υπ’ αρ. 33/2006 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου ως προς διορισμούς και προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.