Την ίδια ώρα αποφασισμένο να ξεκινήσει το «κυνήγι της ξαπλώστρας» πριν τελειώσει η τουριστική περίοδος εμφανίζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακαλεί άδειες δεκάδων υπαλλήλων μέσα στο κατακαλόκαιρο, με την εντολή να βγούνε στα νησιά και όπου υπάρχουν καταγγελίες (ακόμα και από τα social media) για καταλήψεις παραλιών και παραβάσεις στις συμβάσεις παραχώρησης από πλευράς των επιχειρήσεων.
Παράλληλα σχεδιάζει αλλαγές στη δομή και λειτουργία των Κτηματικών Υπηρεσιών, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο παραχώρησης των ακτών σε ιδιώτες. Ενισχύσεις στέλνονται άμεσα στην Κτηματική Υπηρεσία της Σύρου, που θα καλύψουν όλες τις Κυκλάδες.
Εκτός από την Πάρο, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάλληλοι έχουν φτάσει ήδη στη Νάξο για αυτοψίες, ενώ οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε νησιά όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Μήλο αλλά ακόμα και σε Κρήτη, Χαλκιδική και νησιά του Ιονίου. «Αυτό το τριήμερο θα γίνει κυριολεκτικά χαμός» επισημαίνει αρμόδια πηγή, προαναγγέλλοντας ελέγχους και αυτοψίες στην Αττική.
Εκτός από τα βαριά πρόστιμα, αναζητείται και νομική φόρμουλα για να μη μπορέσουν οι παραβάτες να λειτουργήσουν ξανά μέσα στον Αύγουστο, με δικαστικές προσφυγές που αργούν να εξεταστούν.
Πού επιτρέπονται και πού όχι οι ξαπλώστρες στις παραλίες
Από την άλλη ο δικηγόρος, Βασίλης Παπαγεωργίου, ανέλυσε στην ΕΡΤ τη νομοθεσία για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες στις παραλίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής μπορεί να καλύπτει μέχρι το 60% του παραχωρούμενου χώρου.
Επιπρόσθετα, πρέπει να υπάρχει ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων. Η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του παραχωρούμενου χώρου.
Παράλληλα στη νομοθεσία υπάρχει υποχρεωτική σήμανση όπου αναφέρεται πως ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να αναρτά σε εμφανές σημείο πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης.
Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως η νομοθεσία για τα ζητήματα αυτά υπάρχει αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν εφαρμόζεται.
Μάζεψαν άρον άρον τις ξαπλώστρες στη Νάξο για να γλιτώσουν τα πρόστιμα
Στη Νάξο, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, φαίνεται πως επιχειρηματίες έχουν θορυβηθεί και προσπαθούν να περιορίσουν τις παραβάσεις.
Στις φωτογραφίες που ακολουθούν και τράβηξε μέλος του κινήματος «Σώστε τις παραλίες της Νάξου», δεν υπάρχουν μόνο απλές ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία Πλάκα του νησιού αλλά πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων ξύλινες κατασκευές που έχουν καταλάβει όλον τον χώρο, χωρίς να αφήνουν σπιθαμή ελεύθερης παραλίας μεταξύ τους. Και όλα αυτά σε μία παραλία Natura με ιδιαίτερη γεωμορφολογία, που θα έπρεπε να προστατεύεται.
Το Κίνημα καταγγέλλει πως επιχειρηματίες εστίασης και ξενοδόχοι όπως και ιδιοκτήτες κατοικιών κι οικοπέδων παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στις ακτές και την κοινή χρήση τους και ότι επιπλέον καταστρέφουν κατά παράβαση του νόμου το φυσικό περιβάλλον που στην περίπτωση της Νάξου περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά προστατευόμενους οικοτόπους του ευρωπαϊκού δικτύου Natura2000, όπως αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσίευσαν την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023.
Ωστόσο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες naxospress.gr, μετά από τις καταγγελίες και υπό τον φόβο ελέγχων και προστίμων, χθες βράδυ πολλοί επιχειρηματίες έσπευσαν να μαζέψουν ξαπλώστρες από δημοφιλείς παραλίες της Νάξου, όπως στην Πλάκα. Περίοικοι αντιλήφθηκαν φορτηγά χωρίς πινακίδες να συλλέγουν ξαπλώστρες από τα παραλιακά καταστήματα. Η «επιχείρηση» συνεχίστηκε σήμερα το πρωί τόσο στην Πλάκα, όσο και σε άλλες μεγάλες παραλίες του νησιού, όπως η Αγία Άννα και ο Άγιος Προκόπιος.
Ταυτόχρονα όμως, κάτοικοι της περιοχής κάνουν λόγο για εμπαιγμό και καταγγέλουν ότι νέες ομπρέλες και ξαπλώστρες τοποθετήθηκαν σήμερα πάνω στις αμμοθίνες της παραλίας του Αγίου Προκοπίου, όπως φαίνεται στην ακόλουθη φωτογραφία, που τραβήχτηκε σήμερα (4 Αυγούστου 2023) από άλλο μέλος του κινήματος.
Φωτογραφίες: Facebook/ Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου»
Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν επισκεπτόμαστε παραλίες;
Η «Ένωσης Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής» παρέχει μια σειρά από οδηγίες και συμβουλές σχετικά με το τι ισχύει για τις οργανωμένες παραλίες και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.
• Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
• Στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους
• Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο
• Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών
• Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο – Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30
• Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι
• Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής
• Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κλπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες
• Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00
• Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών. protothema.gr