Κατεδαφίζουν το παρακράτος της Μυκόνου – Στο στόχαστρο της εισαγγελίας η μαφία που λυμαίνεται το Νησί των Ανέμων
1 year, 6 months ago
6

Σχηματίζονται δεκάδες δικογραφίες για το όργιο αυθαιρεσιών. Αστυνομικοί, πολεοδόμοι, λιμενικοί και στελέχη της δημοτικής Αρχής στο επίκεντρο των ερευνών για τη διαφθορά. Νέα στοιχεία για τον ηθικό αυτουργό της επίθεσης στον αρχαιολόγο έχει στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ. Πρόστιμα σε άλλες 11 επιχειρήσεις ετοιμάζουν οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στοιχεία για τον σχηματισμό δικογραφιών σε βάρος δεκάδων κρατικών υπαλλήλων και άλλων αξιωματούχων, στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας που έχει ξεκινήσει για την καταπολέμηση της λεγόμενης «Μαφίας της Μυκόνου», έχουν στη διάθεσή τους τα κλιμάκια των αξιωματικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας που εδώ και έναν μήνα δρουν υπό μυστικότητα στο Νησί των Ανέμων. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Realnews, αμέσως μετά την Πρωτομαγιά, στη Μύκονο αναμένεται να μεταβεί ο εισαγγελέας Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου, κάτι που σημαίνει ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Η μεγάλη αυτή έρευνα, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνει να έχει στο νησί, ειδικά όσον αφορά την αυθαίρετη δόμηση και την καταπάτηση τεράστιων εκτάσεων, ακόμη και αρχαιολογικών χώρων, έχουν κάνει πολλά «στόματα να ανοίξουν», όπως αναφέρουν πηγές του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ οι καταγγελίες πληθαίνουν συνεχώς και φυσικά καθεμία από αυτές αποτελεί υλικό για τον σχηματισμό μιας νέας δικογραφίας.

Αστυνομικός με… ναργιλέδες

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σύλληψη του 42χρονου αρχιφύλακα από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος υπηρετούσε τα τελευταία δύο χρόνια με απόσπαση στην Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου. Οι πληροφορίες που έφτασαν στο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων ανέφεραν πως ο συγκεκριμένος αστυνομικός είχε δημιουργήσει επαφές με εργολάβο που πραγματοποιούσε αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες και τον ενημέρωνε για το ενδεχόμενο να υπήρχε καταγγελία σε βάρος του που να προκαλούσε την επέμβαση της Αστυνομίας.

Παράλληλα, όμως, διαπιστώθηκε πως ο 42χρονος αρχιφύλακας είχε στήσει και ένα άλλο κόλπο προκειμένου να αποσπά χρηματικά ποσά σε μηνιαία βάση από ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης. Τους πλησίαζε και τους ζητούσε να αγοράσουν από αυτόν ναργιλέδες για τα καταστήματά τους και σε αντάλλαγμα τους διαβεβαίωνε πως θα τους παρείχε «προστασία» από αστυνομικούς ελέγχους. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως επιχείρησε να προσεγγίσει με αυτή τη μέθοδο και ιδιοκτήτες κάποιων από τα πλέον γνωστά κλαμπ της Μυκόνου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ανάλογες αναφορές από πολίτες υπάρχουν και για άλλο αστυνομικό της υποδιεύθυνσης, ο οποίος επίσης συνεργάζεται με εργολάβους προκειμένου να τους ενημερώνει όταν υπάρχουν σε βάρος τους καταγγελίες για αυθαίρετες κατασκευές, έτσι ώστε να μη συλλαμβάνονται και να μπορούν να ολοκληρώνουν τις οικοδομές.

Οι λιμενικοί

Στο στόχαστρο, όμως, των Αδιάφθορων της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν μπει και λιμενικοί, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα ελέγχου για την κατάληψη παραλιών και την τήρηση των ορίων δόμησης από τον αιγιαλό. Και εκεί υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι, κάτι που βέβαια αποτελεί ήδη αντικείμενο έρευνας. Την περασμένη Τετάρτη, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί σε παραλιακό κέντρο στην περιοχή Μπούκα Ταγκού, δεν διαπίστωσαν μόνο παράβαση στην απόσταση των εγκαταστάσεων από τη θάλασσα. Εκτός από την καταπάτηση του αιγιαλού, διαπιστώθηκε πως η εταιρεία που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο κέντρο, ενώ είχε άδεια για οικοδόμηση κτιρίου 90 τετραγωνικών μέτρων, είχε επεκταθεί σε μια έκταση 15.000 τετραγωνικών, μεταξύ των οποίων και χώροι στάθμευσης και, μάλιστα, σε αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται δίπλα από τα παλαιά λατομεία της Μυκόνου! Ο υπεύθυνος του καταστήματος και οι εργάτες που βρέθηκαν εκεί συνελήφθησαν, ενώ κινήθηκαν και οι διαδικασίες επιβολής προστίμων και κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων.

Ενα άλλο πεδίο έρευνας που απασχολεί όχι μόνο τους αστυνομικούς, αλλά και τις εισαγγελικές Αρχές, που έχουν ξεκινήσει παράλληλη έρευνα για το όργιο αυθαίρετης δόμησης στη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, αφορά τις πολεοδομικές υπηρεσίες της Σύρου, οι οποίες είναι αρμόδιες για τους ελέγχους στη Μύκονο, μετά την κατάργηση της πολεοδομικής υπηρεσίας στο νησί.

Υποπτες συναλλαγές

Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρουν πως σε πολλές περιπτώσεις συγκεκριμένοι υπάλληλοι της Πολεοδομίας που «αναγκάζονται» να πραγματοποιήσουν ελέγχους επιβάλλουν υψηλά πρόστιμα χωρίς να κινήσουν τις διαδικασίες κατεδάφισης. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων αυτών προσφεύγουν στο αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων.

Εκεί, τα πρόστιμα αυτά είτε μειώνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό, είτε διαγράφονται εντελώς. Ομως, το πρόβλημα είναι πως στις επιτροπές αυτού του Συμβουλίου, όπως αναφέρουν οι σχετικές καταγγελίες, συμμετέχουν οι ίδιοι υπάλληλοι που επέβαλαν τα πρόστιμα. Αυτή είναι μια πρακτική που αφήνει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ύποπτων συνδιαλλαγών.

Για τις πληροφορίες αυτές έχει ήδη παρέμβει με έγγραφό της και η εισαγγελική Αρχή της Σύρου και, μάλιστα, προειδοποιεί τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας πως θα εφαρμοστεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος τους, σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως δεν γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων στους παραβάτες, όπως ακριβώς προβλέπεται από τον νόμο.

Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, το μεικτό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά τους πρόσφατους ελέγχους που πραγματοποίησε στις πλέον πολυτελείς τουριστικές εγκαταστάσεις του νησιού, ήταν εφοδιασμένο και με μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο αεροφωτογράφισε όχι μόνο τα συγκεκριμένα καταστήματα που ελέγχθηκαν, αλλά και άλλες, «ύποπτες» για εκτεταμένη παράνομη δόμηση περιοχές, πολλές από τις οποίες βρίσκονται σε αρχαιολογικές ή άλλες προστατευόμενες περιοχές.

Τα συγκεκριμένα UAV της Αστυνομίας είναι πιστοποιημένα και οι φωτογραφίες τους έχουν ψηφιακά στοιχεία και πληροφορίες που τις καθιστούν επίσημα δημόσια έγγραφα. Βάσει αυτών των φωτογραφιών, όπως αναφέρουν πηγές ενημέρωσης στην «R», δεν θα γίνει απλά έλεγχος για αυθαίρετη δόμηση, αλλά και διασταύρωση συγκεκριμένων υποθέσεων για τις οποίες υποτίθεται πως έγιναν έλεγχοι από αστυνομικές ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να φανεί ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτών των ελέγχων και εάν τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως, πέραν των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών, αναμένεται να κληθούν για να δώσουν εξηγήσεις για το όργιο αυθαιρεσίας που επικρατεί στο νησί και οι υπεύθυνοι του δήμου Μυκόνου, υπάλληλοι και αιρετοί, αφού -όπως αναφέρουν στις καταγγελίες τους οι ίδιοι οι κάτοικοι- οι παράνομες οικοδομικές εργασίες ήταν ορατές διά γυμνού οφθαλμού, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο, κατά την οποία το νησί γέμιζε με εκσκαφείς, οικοδόμους και εργάτες.

Ο αρχαιολόγος

Νέα στοιχεία έχουν προκύψει, όμως, και για την υπόθεση της άγριας επίθεσης εναντίον του υπαλλήλου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μυκόνου Μανώλη Ψαρρού, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρότατα από αγνώστους στην Κηφισιά. Οι δράστες τον χτύπησαν τόσο άγρια, που του προκάλεσαν κατάγματα στο κεφάλι και στο σώμα, ενώ χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του συνέδεσαν την επίθεση με ελέγχους που πραγματοποίησε σε συγκεκριμένα κέντρα διασκέδασης, τα οποία φέρεται να έχουν καταπατήσει αρχαιολογικούς και άλλους προστατευόμενους χώρους. Την υπόθεση αυτή έχει αναλάβει το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής και, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν νέα στοιχεία που συνδέουν αλλοδαπό εργολάβο που δραστηριοποιείται στη Μύκονο, ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ήδη λαμβάνονται καταθέσεις έτσι ώστε να σχηματιστεί δικογραφία με συγκεκριμένους κατηγορουμένους για τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου.

Παράλληλα με όλες αυτές τις έρευνες, όμως, σε κορυφαίο επίπεδο, στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, συγκεντρώνονται στοιχεία σχετικά με μια συγκεκριμένη ομάδα παραγόντων της Μυκόνου, που οι πληροφορίες των Αρχών Ασφαλείας τούς αναφέρουν ως εκείνους που παρείχαν προστασία σε όλους όσοι διέπρατταν κάθε είδους παραβάσεις στο νησί. Πρόκειται για έναν μεγαλοεργολάβο, μια δικηγόρο, δύο αστυνομικούς και ένα ακόμη πρόσωπο σε κομβική θέση στην Αθήνα, που -σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στην Κατεχάκη- εισέπρατταν τεράστια χρηματικά ποσά για να «μπλοκάρουν» κάθε είδους έλεγχο.

Πρόστιμα σε άλλες 11 επιχειρήσεις

Οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος ετοιμάζουν νέες χρηματικές ποινές

Ακόμα έντεκα χώροι εστίασης και νυχτερινά κέντρα αναμένεται να λάβουν ειδοποιήσεις για την πληρωμή μεγάλων προστίμων τα οποία αφορούν το όργιο των αυθαιρεσιών που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη Μύκονο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Realnews. Πρόκειται για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς παραλίες του νησιού, όπως η Φτελιά, ο Ορνός και η Ελιά, αλλά και στη Χώρα της Μυκόνου.

Οπως αναφέρουν οι πηγές, οι παραβάσεις που έχουν καταγραφεί σε αυτές τις 11 επιχειρήσεις αφορούν αυθαίρετες κατασκευές, καταπατήσεις αιγιαλού και άλλων εκτάσεων, αλλά και παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι καταγραφές των παραβάσεων έχουν γίνει στις τρεις αυτοψίες που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές του υπουργείου Περιβάλλοντος από τα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες αυτοψίες των επιθεωρητών έγιναν με συνοδεία κλιμακίου της Οικονομικής Αστυνομίας, κάτι που επέτρεψε και την πραγματοποίηση των πρώτων συλλήψεων για την εκτέλεση αυθαίρετων εργασιών. Συνολικά, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί συνολικά 13 άτομα, που συμμετείχαν σε παράνομες εργασίες. Τα επτά από αυτά συνελήφθησαν στον Πάνορμο, όπου οι αυθαίρετες κατασκευές είχαν ξεπεράσει κάθε όριο. Το εστιατόριο που λειτουργεί στη συγκεκριμένη παραλία είχε απλωθεί σε μια έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, καταλαμβάνοντας μέρος του αιγιαλού, αλλά και τμήματα της λεγόμενης «καφέ ζώνης», δηλαδή της ζώνης περιβαλλοντικής προστασίας, όπως αυτή ορίζεται με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα του 2005. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η «R» από το εσωτερικό του καταστήματος δείχνουν πώς, ειδικά από φέτος τον χειμώνα, οι υπεύθυνοι επιχείρησαν να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο τις εγκαταστάσεις τους, αδιαφορώντας πλήρως για τις άδειες που θα έπρεπε να λάβουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Συνολικά, το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην επιχείρηση του Πανόρμου φτάνει τα 33,5 εκατομμύρια ευρώ. Ηδη οι υπεύθυνοι της επιχείρησης έχουν λάβει πρωτόκολλα κατεδάφισης και έχουν ξεκινήσει εργασίες για να απομακρύνουν κάποιες από τις αυθαίρετες κατασκευές, ώστε να μειωθεί το πρόστιμο. Χρηματικές ποινές, όμως, έχουν επιβληθεί και σε μία ακόμα επιχείρηση εστίασης, στην Ψαρρού. Εκεί, μεταξύ άλλων, συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, τα οποία πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω να κατασκευάζουν ένα διώροφο κτίριο συνολικής έκτασης άνω των 500 τ.μ.

 

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

 

 

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews