Σύμφωνα με όσα είπε η κ, Αγαπηδάκη, στις 26 δομές υγείας που βρίσκονται στις περιοχές Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, έχουν προσέλθει 1.396 άτομα για διάφορα ζητήματα υγείας. Μεταξύ αυτών, έχουν διαγνωστεί 48 άτομα με γαστρεντερίτιδα (δύο περισσότερα από χθες) και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού (41 περισσότερα από χθες).
Αναφορικά με το νερό, η κ. Αγαπηδάκη επισήμανε πως παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση (μπάνιο, πλύσιμο προσώπου, δοντιών και μαγείρεμα) – μεταξύ άλλων – στον Βόλο, στο Νότιο Πήλιο, στον Παλαμά, στα Φάρσαλα, στη Φήκη και στη Φαρκαδόνα. Αναλυτικά οι περιοχές όπου το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση είναι οι εξής: Δήμος Βόλου, Δήμος Παλαμά, Δήμος Σοφάδων, Δήμος Αργιθέας, Δήμος λίμνης Πλαστήρα, Δήμος Φαρσάλων, Δήμος Τυρνάβου, Δήμος Πύλης, Δήμος Φαρκαδόνας.
Αντίθετα, κατάλληλο είναι σε περιοχές όπως η Καρδίτσα, η Λάρισα, τα Τέμπη, η Ελασσόνα, η Αγιά και τα Τρίκαλα.
Στις 5.000 οι οριστικές αιτήσεις για κρατική αρωγή
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε πως «έχουν υποβληθεί 5.000 οριστικές και 3.000 προσωρινές αιτήσεις για κρατική αρωγή. Η πλατφόρμα άνοιξε πλέον και για Λάρισα και Φθιώτιδα. Έως τώρα έχουν ενταχθεί ο νομοί Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τα χωριά που επλήγησαν σημαντικά, ολικώς».
Τι γίνεται με τη διαχείριση των νεκρών ζώων
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για τη διαχείριση των νεκρών ζώων στις πλημμυρισμένες περιοχές.
Σύμφωνα με όσα είπε, μέχρι σήμερα το μεσημέρι υπάρχουν τα εξής στοιχεία από τον ΕΛΓΑ για δηλωθείσες απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
1. 49.050 Αιγοπρόβατα
2. 19.295 Χοίροι
3. 4.186 Βοοειδή
Σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, λόγω της δυσκολίας προσέγγισης σε πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις η προσβασιμότητα για τη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων παραμένει στο 50% των δηλωθέντων.
Για τα Αιγοπρόβατα: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 24.856 νεκρά ζώα.
Για τα χοιρινά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 7.500 νεκρά ζώα.
Για τα βοοειδή: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 35 νεκρά ζώα.
Για τα πτηνά: Μέχρι την ημέρα και την ώρα αναφοράς έχουμε συλλέξει και διαχειριστεί 23.900 νεκρά ζώα.
Μέχρι σήμερα η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα, ενώ αναμένεται να αποκατασταθεί η πρόσβαση και να ξεκινήσει η λειτουργία του αντίστοιχου εργοστασίου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας.
Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις ζωικού και φυτικού κεφαλαίου:
Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν υποβληθεί:
• 300 δηλώσεις για αποζημιώσεις που αφορούν στο φυτικό κεφάλαιο και
• 1.300 δηλώσεις για το ζωικό κεφάλαιο.
Οι πληγέντες παραγωγοί, μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους για αποζημιώσεις στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.
Περίπου 4.500 οι διασώσεις
Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός μίλησε για την κατάσταση στο οδικό δίκτυο, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως στην Καρδίτσα είναι ανοικτές πλέον όλες οι οδικές αρτηρίες. Κλειστή παραμένει η Τρικάλων – Λαρίσης και αναμένεται να ανοίξει άμεσα το ρεύμα προς Λάρισα. Κλειστή παραμένει η Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ακόμα, αμέφερε πως έχουν γίνει 4.492 διασώσεις – επίγειες και εναέριες, ενώ αποκλεισμένο παραμένει – από τα χωριά – το Κεραμμίδι του δήμου Φαρκαδόνας.