«Η Ελλάδα στον δρόμο της εξωστρέφειας». Με αυτό το άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα», η Άννα Διαμαντοπούλου εξηγεί γιατί αποδέχτηκε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να διεκδικήσει την ηγεσία του ΟΟΣΑ.
«Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών σε αυτή τη μεταβατική και ταραχώδη φάση της ιστορίας, με τις γεωπολιτικές αλλαγές, την ψηφιακή επανάσταση και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, είναι καθοριστικός και επιδραστικός για έναν συντονισμένο και καλύτερο κόσμο. Κι εμείς, πιστεύω έχουμε όλα τα εφόδια να πλοηγήσουμε με επιτυχία έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό, όπως ο ΟΟΣΑ, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» υπογραμμίζει.
«Η Ελλάδα σήμερα, μετά από τη σκληρή δοκιμασία της τελευταίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, ανέκαμψε και απέδειξε την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών της και τη συνοχή της κοινωνίας της. Η στάση της αυτή αναγνωρίζεται και ανοίγει ευκαιρίες. Τώρα καλείται να αναπτύξει τις δυνατότητές της για μια θαρραλέα και εποικοδομητική εξωστρέφεια» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η κυρία Διαμαντοπούλου.
«Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της υποψηφιότητάς μου για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, είναι προσωπική τιμή και ευθύνη, αλλά κυρίως είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας στον εξωστρεφή δυνατότητα της χώρας. Και μόνη η πορεία της διεκδίκησης της ηγεσίας ενός σημαντικού διεθνούς οργανισμού, αξίζει την οργανωμένη κοινή μας προσπάθεια. Είναι μια σπουδαία ευκαιρία για την προβολή των θετικών μας πεπραγμένων.
Πέρα από τον σπουδαίο προορισμό, υπάρχει ένα θαυμάσιο ταξίδι. Για την Ελλάδα. Η Ελλάδα που ακράδαντα πιστεύω ότι μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής διεθνών εξελίξεων, παρά το μικρό της μέγεθος, συμβάλλοντας με το δημιουργικό πνεύμα της, αλλά και τις πλούσιες εμπειρίες της. Με συμπόρευση των εθνικών δυνάμεων, με αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων του ανθρώπινου δυναμικού της και με εξασφάλιση εκείνων των διεθνών συμμαχιών, που οραματίζονται έναν κόσμο ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας», αναφέρει η Αννα Διαμαντοπούλου.
Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας
Ντόμινο εξελίξεων σε διεθνές, αλλά και εγχώριο πολιτικό επίπεδο πυροδότησε η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου για τη θέση της Γενικής Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), εκ μέρους της Ελλάδας. Η μεταπήδηση της πρώην Επιτρόπου της ΕΕ και υπουργού των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ στην κορυφή των επιτελικών στελεχών των διεθνών οργανισμών, εφόσον αν η κ. Διαμαντοπούλου κόψει πρώτη το νήμα, θα σημάνει την πλήρη αναβάθμιση της Ελλάδας στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, ιδίως όταν οι δείκτες και οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ επηρεάζουν την μακροοικονομική και δημοσιονομική ικανότητα μιας χώρας.
Κυρίως όμως, η κίνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να χρήσει την κ. Διαμαντοπούλου ως «εθνική υποψήφια» για μια θέση σε κάθε περίπτωση μη κομματική, έκανε strike στην πίστα του πολιτικού μπόουλινγκ, προκαλώντας παράπλευρες αντιδράσεις και παρενέργειες. Μολονότι ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε από την πρώτη στιγμή πως «η κυρία Διαμαντοπούλου αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση», δεν άργησαν να φανούν στον πολιτικό ορίζοντα σενάρια διεύρυνσης της ΝΔ προς το Κέντρο, αλλά και «εισπήδησης» του Πρωθυπουργού στην δεξαμενή της Κεντροαριστεράς, με δεδομένο μάλιστα ότι χθες αναβαθμίστηκε σε Σύμβουλο (από Αναπληρωτή Σύμβουλο) Εθνικής Άμυνας του Πρωθυπουργού ο κ. Θάνος Ντόκος.
Η… διαβολική, «πασοκική» σύμπτωση άναψε φωτιές στα δημοσιογραφικά γραφεία, καθώς η κ. Διαμαντοπούλου έλαβε δημόσια χθες το «χρίσμα» για την προεκλογική της καμπάνια, χωρίς, ωστόσο, η πρόθεσή της να διεκδικήσει τα ηνία του διεθνούς οργανισμού να έχει γίνει κατά κάποιο τρόπο γνωστή το προηγούμενο διάστημα.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το protothema.gr, η πρώην υπουργός έγινε αποδέκτης πληροφοριών από την Ευρώπη αναφορικά με την πρόθεση του κ. Γκουρία να αποχωρήσει (μετά από 3 διαδοχικές θητείες), εκφράζοντας την επιθυμία της να τον διαδεχθεί προς το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ένοικοί του με τη σειρά τους διέγνωσαν πως η υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου είναι αρκετά ισχυρή, με τον Πρωθυπουργό να δίνει τόσο τη συγκατάθεσή του στην πρώην Επίτροπο, αλλά και χείρα βοηθείας στο εξής προς ενίσχυση του προεκλογικού της αγώνα.
Παρά το γεγονός ότι η κ. Διαμαντοπούλου διατηρεί διαχρονικά ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με κορυφαίες προσωπικότητες κυρίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο ΟΟΣΑ όμως αποτελείται από 37 χώρες (22 μόνο ευρωπαϊκές), διασκορπισμένες σε όλες τις ηπείρους. Μάλιστα, οι υποψηφιότητες των κρατών -μελών αναμένονται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, ενώ οι ακροάσεις όλων των υποψηφίων γενικών γραμματέων -οι οποίοι υπολογίζονται σε 8- θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και η επιλογή εκείνου που θα προκριθεί αναμένεται περί το τέλος Μαρτίου 2021.
Ασχέτως της τελικής έκβασης, η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κ. Διαμαντοπούλου έγινε δεκτή ως θετική έκπληξη από διαφορετικές πλευρές του πολιτικού φάσματος, αφού η ίδια δέχτηκε δημόσια τα συγχαρητήρια στελεχών, τα οποία ταυτόχρονα ανήκουν σε πολλά και διαφορετικά κόμματα.
Από τον Στέφανο Μάνο και τον Γιάννη Μανιάτη, μέχρι τον Γρηγόρη Ψαριανό και την Μιράντα Ξαφά άπαντες έσπευσαν να συγχαρούν δημόσια την κ. Διαμαντοπούλου, ενώ θετική υπήρξε και η πρώτη αντίδραση του κόμματός της, δηλαδή του Κινήματος Αλλαγής, με εξαίρεση τον βουλευτή, Ανδρέα Λοβέρδο. «Η Άννα προτείνεται από τον Κυριάκο για ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α. Τελικά συγκυβερνάμε με τη ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξερουμε», ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. ο κ. Λοβέρδος, δείχνοντας προς την Χαριλάου Τρικούπη για απώλεια ελέγχου και τακτικών κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα.
Δείτες τις σχετικές αναρτήσεις:
Το «καρφί» του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ έκανε πάσα ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να επιχειρεί να καταδείξει την ύπαρξη «υπόγειας συνεννόησης» του Κινήματος Αλλαγής με το Μέγαρο Μαξίμου.
Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής με σημερινή του δήλωση, αναρωτιέται αν το κόμμα του συγκυβερνά με τη Ν.Δ. και «με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε».
Αναμένουμε με ενδιαφέρον, η έχουσα την ευθύνη να διευκρινίσει.
Υπάρχει πράγματι υπόγεια συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη;
Υπάρχει de facto συγκυβέρνηση του ΚΙΝΑΛ με τη Δεξιά;».
Το… επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσαν με σειρά αναρτήσεών τους στα κοινωνικά δίκτυα και πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Κώστα Ζαχαριάδη να αναφέρεται προς τον κ. Λοβέρδο, σχολιάζοντας: «Το καλύτερο tweet της χρονιάς. Μπράβο Αντρέα!», ενώ την ενόχλησή τους για την επιλογή της κ. Διαμαντοπούλου δεν έκρυψαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τα οποία προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα σε αυτά, ο Νίκος Μαδεμλής, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Παρά μόνο το ότι η συγκυβέρνηση της Γεννηματά με το Σαμαρά έφτιαξε κουλτούρα, εμπεδώθηκε από στελέχη, ενισχύθηκε με φρασεολογία μίσους της ηγετικής ομάδας της προς τα αριστερά και συναντίληψη προς τα δεξιά».
Μπροστά στην «καταιγίδα» πυρών από μέρους της Κουμουνδούρου, το Κίνημα Αλλαγής σήκωσε το γάντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για προβοκάτσιες. Πλην του γεγονότος ότι την κ. Διαμαντοπούλου συνεχάρησαν δημόσια οι κ. Χρηστίδης και Βλάχος, Εκπρόσωπος και Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου αντίστοιχα, σε σχόλιό της η Χαριλάου Τρικούπη τόνισε σχετικά: «Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Άννα Διαμαντοπούλου.
Η επιλογή της από τον Πρωθυπουργό για την διεκδίκηση της θέσης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) είναι μια θετική εξέλιξη για τη χώρα. Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά επέλεξε ένα στέλεχος από άλλο πολιτικό χώρο για μια κορυφαία διεθνή θέση, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα του δεν διαθέτει ανάλογο δυναμικό».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, από το ΚΙΝΑΛ επισημαίνεται πως «οφείλουμε όμως να διευκρινίσουμε ότι η κ. Διαμαντοπούλου έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το Μάιο του 2013 και είναι ανεξάρτητη πολιτικά, ενώ ίδρυσε νέο πολιτικό φορέα το 2017 (“Ώρα Αποφάσεων”).
Όπως αποχώρησαν μέσα στα χρόνια της κρίσης και άλλα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, που αντικαταστάθηκαν από περισσότερα νέα, που δίνουν σήμερα τη μάχη με το Κίνημα Αλλαγής. Το κόμμα δηλαδή, με τη μεγαλύτερη ανανέωση σε στελεχιακό δυναμικό», καταλήγοντας πως «σε ό,τι αφορά στις προβοκάτσιες του ΣΥΡΙΖΑ, που αναζητά εναγωνίως αφορμές για να βγει από τα εσωτερικά του αδιέξοδα, απαξιούμε να απαντήσουμε».
Ακόμη και αν το «χρίσμα Διαμαντοπούλου» για τον ΟΟΣΑ κατέστη αιτία περαιτέρω συμπίεσης του Κινήματος Αλλαγής τόσο από τα δεξιά και την ΝΔ, όσο και από τα Αριστερά λόγω ΣΥΡΙΖΑ, στη Χαριλάου Τρικούπη αισθάνονται ικανοποίηση από την «επανόρθωση Λοβέρδου», καθώς ο βουλευτής δήλωσε: «Διαβάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκα ποιος είναι ο εκπρόσωπος τύπου. Όταν όμως πήρα τη σχετική πληροφορία, αντιλήφθηκα ότι δεν χρειάζεται απάντηση», σφυρίζοντας δηλαδή ο ίδιος το ημίχρονο εσωκομματικής δυσαρέσκιας λήξαν, μέχρι την εκκίνηση του επόμενου.