Γιατί πρωτοκολλήθηκε τώρα στον Ο.Η.Ε. το παράνομο Τουρκολιβυκό (ψευτο) μνημόνιο;
4 years, 3 months ago
6

Οι τελευταίες ημέρες, είναι γεμάτες από πολλά και σημαντικά γεγονότα. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι αποφάσεις της για την Τουρκία, η έξαρση του κορωνοϊού, οι συγκρούσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ κ.ά. Βέβαια, υπάρχουν και άλλα σοβαρότερα θέματα: τι γίνεται στο σπίτι του “Big Brother”, με ποια θα βγει ο “Bachelor”, τι θα γίνει στο GNTM, τι άλλο θα σκαρφιστούν ορισμένες παρουσιάστριες για να ανεβάσουν τα καταβαραθρωμένα νούμερα των εκπομπών τους στους πίνακες της Nielsen (και όχι της AGB…), πόσοι ακόμα έρωτες χωρούν στα ελληνικά σίριαλ κλπ.
Σήμερα, θα ασχοληθούμε με ένα πιο light θέμα, που προέκυψε την Πέμπτη 1/10/2020.

Πρόκειται για την πρωτοκόλληση του τουρκολιβυκού ψευτομνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες στον Ο.Η.Ε., δέκα μήνες, μετά την κατάθεσή του. Η Αθήνα αντέδρασε μάλλον σπασμωδικά, χαρακτηρίζοντας “τυπική και τεχνική διαδικασία”, τις ενέργειες της Γραμματείας του Ο.Η.Ε. και επισημαίνοντας ότι “η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη”.

Ζητούμε συγγνώμη, αλλά είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε ανάλογες ανακοινώσεις, όχι μόνο της σημερινής αλλά και των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων. Είναι νωπές άλλωστε οι μνήμες από τις ανακοινώσεις “περί θορύβων από τα πολεμικά πλοία που εμποδίζουν το “Oruc Reis”, να πραγματοποιήσει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα”. Βέβαια, λίγες μέρες αργότερα, στις 19/8/2020, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος, παραιτήθηκε γιατί αποκάλυψε ότι το “Oruc Reis”, είχε κάνει έρευνες…

Καλά τα επικοινωνιακά τρικ, καλύτερη όμως η αλήθεια, που κάποια στιγμή έρχεται στο φως… Έτσι και με το τουρκολιβυκό ψευτομνημόνιο. Αν είναι τεχνικό και τυπικό θέμα η πρωτοκόλλησή του, για ποιον λόγο η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία, ζήτησαν με κοινή ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν στον Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτιέρες, να μην εγγραφεί στον κατάλογο με τις διεθνείς Συνθήκες, το λεγόμενο “Μνημόνιο Συναντίληψης”, Τουρκίας-Λιβύης, καθώς αυτό αντίκειται στο άρθρο 102 του Ο.Η.Ε.; Περισσότερα στο σχετικό ρεπορτάζ στο protothema. gr στις 15/07/2020.
Το (ψευτο) Μνημόνιο – Συναντίληψης Τουρκίας – Λιβύης

Όπως είναι γνωστό, το (ψευτο) Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ Τουρκίας και της “Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης” (GNA), της κυβέρνησης Σάρατζ δηλαδή, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, υπογράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου 2019, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες από την ελληνική πλευρά που πιάστηκε στον ύπνο.

Είναι βέβαια υπαρκτές, κατά την άποψή μας, και οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ, σίγουρα είχαν ξεκινήσει πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μας από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία όμως χρεώνεται με τη βασική ευθύνη.

Γιατί δεν πρωτοκολλήθηκε άμεσα το Τουρκολιβυκό MOU;

aoz--2

Η πρακτική των Ηνωμένων Εθνών, σε θέματα ανάλογα με το Τουρκολιβυκό “μνημόνιο” είναι η άμεση πρωτοκόλλησή τους. Γιατί όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε μια δεκάμηνη “καθυστέρηση”; Την απάντηση, που όντως μας κατέπληξε, έδωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης στον δημοσιογράφο Πάρη Καρβουνόπουλο στο militaire.gr, πριν από 9 περίπου μήνες. Ο κύριος Κακλαμάνης, είπε τα εξής αποκαλυπτικά:

“Τώρα, είχαμε μια επιτυχία η οποία δεν προβλήθηκε, κατά την άποψή μου όσο θα έπρεπε από τον Τύπο. Η συνάντηση του Δένδια με τον Γκουτιέρες στη Γενεύη, η οποία μπορώ να σας πω ότι είχε προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά και με “υπόγειες”, η λέξη εντός εισαγωγικών, δεν ήταν κακές και το μόνο που μπορώ να σας πω ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας ο ντε

Σόουζα που είναι αδελφικός φίλος με τον Γκουτιέρες, που για πρώτη φορά δεν πρωτοκολλήθηκε αυτό που έστειλε η Τουρκία “κάτω” και είπε 4 μήνες η νομική υπηρεσία (ενν. του ΟΗ.Ε.), να το διαβάσει και να μου κάνει την εισήγηση(ενν. ο Γκουτιέρες), αυτό ξέρετε δεν ήτανε απλή ιστορία όχι μόνο γιατί είναι μια έμμεση απάντηση, αλλά γιατί στο τετράμηνο αυτό, και σας το συνδέω τώρα μ’ αυτά που μας είπε ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, μπορεί να είναι τέτοιες οι εξελίξεις στη Λιβύη, που ν’ ανατραπεί τουλάχιστον το εντός εισαγωγικών “νομικό σκηνικό” που επικαλείται ο Ερντογάν σχετικά με αυτό το ανύπαρκτο πράγμα”.

Η συνέντευξη του Ν. Κακλαμάνη στον Π. Καρβουνόπουλο και το militaire.gr, υπάρχει στο YouTube και είναι άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς ο κύριος Κακλαμάνης, που υπήρξε και ευρωβουλευτής, δίνει και πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το πώς σκέπτονται και δρουν, γενικότερα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στα ελληνοτουρκικά και όχι μόνο.

Μπορείτε να βρείτε τη συνέντευξη στο YouΤube (πληκτρολογήστε Κακλαμάνης, ελληνοτουρκικά, militaire.gr). Το απόσπασμα που παραθέσαμε, ξεκινά γύρω στο 11.50 της συνέντευξης και ολοκληρώνεται γύρω στο 13.05.

aoz--1

Ας δώσουμε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες. Στις 16 Δεκεμβρίου 2019, συναντήθηκαν στη Γενεύη, στην εκεί έδρα του Ο.Η.Ε, ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Η συνάντηση αυτή, όπως αποκάλυψε ο Νικήτας Κακλαμάνης, είχε προετοιμαστεί (και αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο…), πολύ καλά.

Με τη μεσολάβηση του Προέδρου της Πορτογαλίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, αδελφικού φίλου του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτιέρες, το τουρκολυβικό “μνημόνιο” παραπέμφθηκε, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, στη νομική υπηρεσία του Ο.Η.Ε, για να γνωμοδοτήσει σχετικά με την εγκυρότητά του. Στη νομική υπηρεσία, δόθηκε χρόνος 4 μηνών.

Όπως είπε ο κύριος Κακλαμάνης (η συνέντευξη δόθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2019-αρχές Ιανουαρίου 2020), στο τετράμηνο αυτό θα μπορούσαν να συνέβαιναν στη Λιβύη πολύ σημαντικές εξελίξεις. Πιθανότατα, η Αθήνα περίμενε ότι ο Στρατάρχης Χάφταρ, θα καταλάμβανε και το δυτικό τμήμα της Λιβύης και το μνημόνιο θα ακυρωνόταν.

Κάτι τέτοιο όμως, δεν συνέβηκε. Η σημαντική βοήθεια της Τουρκίας στον Σάρατζ, είχε σαν αποτέλεσμα ο Χάφταρ να μην μπορέσει να επικρατήσει. Όσο για το ψευτομνημόνιο, πέρασαν όχι 4, αλλά 10 μήνες για να πρωτοκολληθεί στον Ο.Η.Ε. Ο χρόνος ήταν υπεραρκετός για την Ελλάδα, για να το ανατρέψει με διπλωματική μέσα. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, η ελληνική διπλωματία δεν τα κατάφερε πολύ καλά, απ’ ότι φαίνεται…

aoz-3

Γιατί πρωτοκολλήθηκε τώρα το τουρκολιβυκό “μνημόνιο”

Τη συνέντευξη Κακλαμάνη, την είδαμε από την πρώτη μέρα που ανέβηκε στο YouTube. Θεωρώντας όμως, ότι οι αποκαλύψεις για τη βοήθεια των Πορτογάλων, δεν έπρεπε να γίνουν ευρύτερα γνωστές, δεν το αναφέραμε εδώ νωρίτερα.Είναι χαρακτηριστικό,ότι αυτή η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη,δεν έχει ούτε 30.000 προβολές,την ίδια ώρα που διάφοροι (τ)ράπερ,έχουν εκατομμύρια views,με θλιβερά μουσικά συνονθυλεύματα…

Τώρα που το “μνημόνιο” πρωτοκολλήθηκε, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να μην το δημοσιοποιήσουμε.

Γιατί όμως το ψευτομνημόνιο πρωτοκολλήθηκε προχθες 1η Οκτωβρίου, 10 μήνες μετά την κατάθεσή του;

Δεν έχουμε βέβαια “άκρες” στον Ο.Η.Ε, κάποιες βάσιμες όμως εικασίες, μπορούμε να κάνουμε.

Ήδη χθες γράφτηκε σε διάφορα σάιτ ότι υπήρξε παρέμβαση των Η.Π.Α. για να γίνει αυτό. Λογικό είναι, καθώς οι Η.Π.Α. είναι και Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., πέρα απ’ όλα τα υπόλοιπα…

Η προχθεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βασικό θέμα την επιβολή ή όχι, κυρώσεων στην Τουρκία, έπαιξε μάλλον τον ρόλο της.

Ας μην ξεχνάμε, ότι Πρόεδρος της 75ης Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., είναι ο Τούρκος διπλωμάτης και πολιτικός Βολκάν Μπόζκιρ… Σίγουρα και αυτό έχει σημασία.

Όσο για τη Λιβύη, ναι μεν ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί ως το τέλος Οκτωβρίου, όμως ένας από τους υποψήφιους διαδόχους του, είναι ο Fathi Bashagha, Υπουργός Εσωτερικών του Σάρατζ, που απομακρύνθηκε προσωρινά και επανήλθε όμως στη θέση του. Σκληροπυρηνικός, με τουρκικές ρίζες, σίγουρα δεν θα είναι φιλικά διακείμενος προς τη χώρα μας. Ομοίως και ένας ακόμα δελφίνος του Σάρατζ, ο Υπουργός Εξωτερικών Mohamed Taha Siala, είναι επίσης τουρκικής καταγωγής. Όπως γράφει στο βιβλίο του “Η ΕΛΛΑΣ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ”, o Γιάννης Βαληνάκης, Υφυπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή, ο Siala ήταν τότε ομόλογός του και κωλυσιεργούσε στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία με την Ελλάδα στο θέμα της Α.0.Ζ., με προτροπή της Τουρκίας.

Την ίδια εποχή (2009), ο Τούρκος “πατέρας” της θεωρίας της “γαλάζιας πατρίδας” Τζιχάτ Γιαϊτζί, συμβούλευε, όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος (πρόσφατη είναι η αναφορά σε δημοσίευμα στα “ΝΕΑ”), τον Έντι Ράμα, να προσβάλλει την ελληνοαλβανική συμφωνία για την ΑΟΖ, καθώς έλεγε ότι η Αλβανία αδικείται. Η εκκρεμότητα, διατηρείται μέχρι σήμερα…

aoz-4

Όπως είδαμε, οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και επαγρύπνηση από τους Έλληνες αρμόδιους. Εμείς, να επισημάνουμε την βοήθεια των δύο Πορτογάλων (Σόουζα-Γκουτιέρες). Ο πρόεδρος Σόουζα μάλιστα, τον περασμένο Αύγουστο, έσωσε από βέβαιο πνιγμό δύο κορίτσια, στο Αλγκάρβε, των οποίων το κανό αναποδογύρισε και έμεινε κοντά τους μέχρι να φτάσει εκεί ναυαγοσώστης με τζετ σκι και άλλοι, που ανέλαβαν την φροντίδα των κοριτσιών…

Και επιτέλους, ας καταλάβουμε ποιοι είναι οι φίλοι μας και ποιοι οι εχθροί μας. Ή τουλάχιστον… οι μη φίλοι μας. Η εξωτερική πολιτική, είναι δυναμική. Ο κόσμος αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Και καλό είναι να προλαβαίνουμε τα γεγονότα και τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε ουραγοί και ασθμαίνοντας πίσω από αυτά…

Πηγή: protothema.gr