“Εξοργισμένος” ο Ακάρ: Η Ελλάδα μας παρενοχλεί στο Αιγαίο με τις NAVTEX
3 years, 10 months ago
6

Σε πολύ έντονο ύφος μίλησε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ εναντίον της Ελλάδας αναφορικά με τις NAVTEX στο Αιγαίο, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Στρατηγό Γκιουλέρ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας.

Σε πολύ έντονο ύφος μίλησε ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ εναντίον της Ελλάδας αναφορικά με τις NAVTEX στο Αιγαίο, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας Στρατηγό Γκιουλέρ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Υπουργείου Άμυνας.

Ο Ακάρ τοποθετήθηκε επί σειρά κρίσιμων ζητημάτων, τόσο για τις εξελίξεις στο αμυντικό νομοσχέδιο των ΗΠΑ και τους ρωσικούς πυραύλους S-400, όσο και για τις NAVTEX στο Αιγαίο, ασκώντας κριτική στην ελληνική πλευρά, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες έχουν «βομβαρδίσει» το Αιγαίο με NAVTEX.

Ειδικότερα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν  ανακοινώσει δεκάδες NAVTEX μέσα σε τρεις μήνες, κάτι το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά παρενόχληση και είναι επίσης εξαιρετικά αντίθετο με τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ο ίδιος δήλωσε στη συνέχεια ότι «θέλουμε αυτό να είναι γνωστό και κατανοητό από τους συνομιλητές μας. Όταν λέμε καλή γειτνίαση, σημαίνει ότι πρέπει να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας σε λογικό και ορθολογικό επίπεδο. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, γι’ αυτό και καλούμε και πάλι τους γείτονές μας να είναι λογικοί».

Ο Υπουργός Άμυνας Ακάρ μίλησε και για το ζήτημα των πυραύλων S-400, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να βρει λύση και να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ αλλά και με τους εταίρους στο NATO, τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν από την αλληλεπίδραση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων με τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Τόνισε, επίσης, ότι η απόφαση που «πέταξε έξω» την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης του stealth μαχητικού δεν είναι λογική, αλλά είναι ένα λάθος, για το οποίο η Άγκυρα ελπίζει ότι θα γίνει κατανοητό και αντιληπτό από τους εταίρους της, ώστε σύντομα να επιστρέψει σε αυτό.

onalert.gr