Επτά παιδιά βρέθηκαν, μέχρι στιγμής, θετικά στον στρεπτόκοκκο Α στη Νάουσα, τα περισσότερα από την τάξη του επτάχρονου που κατέληξε τη περασμένη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου.
Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους, καθώς κάποια δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και κάποια απλώς ήπια, σύμφωνα με τον κο Γιαννάκο.
Έως τώρα, στο νοσοκομείο της Νάουσας έχουν προσέλθει 21 παιδιά και έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test), όπως αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:
«Ο θάνατος του 7χρονου είναι ένα τραγικό γεγονός που έχει συγκλονίσει όλους μας. Αρκετές φορές έχουμε καταγγείλει τις τραγικές ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων στα περιφερειακά νοσοκομεία.
Όμως το Νοσοκομείο της Νάουσας διαθέτει επαρκή στελέχωση σε παιδιάτρους. Υπηρετούν πέντε παιδίατροι στο νοσοκομείο και λειτουργεί τμήμα βραχείας νοσηλείας 4 κλινών για παρακολούθηση των παιδιών που προσέρχονται.
Εάν τα παιδιά που προσέρχονται χρήζουν νοσηλείας διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ όπου για όλη τη ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ έχουμε 8 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Είναι σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα το πόρισμα της οποίας αναμένουμε.
Θα πρέπει όμως να πούμε ότι οι πέντε παιδίατροι ιατροί του νοσοκομείου Νάουσας είναι εξαίρετοι επιστήμονες που έχουν σώσει πολλά παιδιά της περιοχής.
Έως τώρα στο νοσοκομείο της Νάουσας έχουν προσέλθει 21 παιδιά και έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test) και βρέθηκαν τα 7 θετικά. Τα τρία από το περιβάλλον του 7χρονου παιδιού. Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους.
Νοσηλεύεται στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ ένα 9χρονο παιδί συγγενής του 7χρονου που διεκομίσθη από Νάουσα με ασθενοφόρο σε σταθερή καλή κατάσταση θετικό στον στρεπτόκοκκο.
Προσοχή λοιπόν στους γονείς».
Συναγερμός μετά τον θάνατο του 7χρονου – Στο νοσοκομείο και ο ξάδελφός του με συμπτώματα στρεπτόκοκκου – Τι είναι, πώς μεταδίδεται
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας ο θάνατος 7χρονου στην Νάουσα Ημαθίας, ο οποίος έχασε τη ζωή του από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α.
Σύμφωνα με το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ, Πέτρο Κετικίδη, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ, στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς νοσηλεύεται και ο ξάδελφος του άτυχου αγοριού.
Πρόκειται για έναν 9χρονο, που νοσηλεύεται σε απλή κλίνη με παρόμοια συμπτώματα και είναι πιθανόν να νοσεί και εκείνος από στρεπτόκκοκο. Το παιδί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε καλή κατάσταση με ήπια συμπτώματα και υπό αγωγή.
Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.
Τι γνωρίζουμε για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α
Στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ είναι αναρτημένος ένας αναλυτικός οδηγός ερωταπαντήσεων με το τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α που «χτυπά» τα παιδιά. Συγκεκριμένα:
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α;
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α;
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:
-Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
-Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
-Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
-Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
-Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι για να νοσήσουν από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α;
Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού. Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά αίτια φαρυγγοαμυγδαλίτιδας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.
Πώς μπορεί να εκδηλωθεί μια λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α;
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους. Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός) .
Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, κυνάγχη (πονόλαιμο), δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).
Υπάρχει εμβόλιο για τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμβόλια υπό μελέτη εναντί του βακτηρίου.
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκος ομάδας Α;
Τα μέτρα πρόληψης της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο περιλαμβάνουν:
-Σωστή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και της υγιεινής των χεριών
-Εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας
-Αποφυγή του συγχρωτισμού και σωστό αερισμό των χώρων
-Σωστή καθαριότητα και απολύμανση των επιφανειών και των συχνά χρησιμοποιούμενων αντικειμένων, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών
-Περιορισμός των ατόμων που νοσούν σε κατ’ οίκον νοσηλεία, τουλάχιστον για ένα εικοσιτετράωρο μετά την έναρξη της αντιβιοτικής τους αγωγής
Πώς μπορεί να διαγνωσθεί μια λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α;
Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις για τη διάγνωση της λοίμωξης από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α ανάλογα με την κλινική εικόνα του ασθενούς. Για παράδειγμα η στρεπτοκοκκική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα μπορεί γρήγορα να διαγνωσθεί με καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος καθώς επίσης και με ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης του αντιγόνου του στρεπτοκόκκου, γνωστό ως step test.
Ποια είναι η θεραπεία από τη λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α;
Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.
Πότε θα πρέπει να αναζητήσω ιατρική βοήθεια;
Ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.
Η διεισδυτική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α επιτηρείται στην Ελλάδα;
H διεισδυτική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α δεν επιτηρείται στην Ελλάδα, όπως επιτηρείται σε κάποιες άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Αγγλία. Τους τελευταίους μήνες αναφέρεται μία αύξηση στα συγκεκριμένα περιστατικά (iGAS) σε κάποιες χώρες σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ενώ αναφέρονται και θανατηφόρα κρούσματα. Το ECDC, ο WHO και το CDC παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και συστήνουν επαγρύπνηση τόσο των αρμοδίων φορέων όσο και του κοινού για αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων. Σύμφωνα με το ECDC πιθανολογείται ότι η αύξηση των κρουσμάτων διεισδυτικής νόσου από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α συσχετίζεται με την πρόσφατη αύξηση της κυκλοφορίας πολλών αναπνευστικών ιών, όπως ο ιός της γρίπης και ο RSV ιός, καθώς η συλλοίμωξη ιών με τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α, ευνοεί την εκδήλωση διεισδυτικής νόσου. Για το λόγο αυτό η εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων πρόληψης αποτελούν την καλύτερη ασπίδα στην πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων.
Τι λέει η Ματίνα Παγώνη για τον στρεπτόκοκκο
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μίλησε στην ΕΡΤ για τον στρεπτόκοκκο και επέστησε την προσοχή των γονέων για συγκεκριμένα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της νόσησης. Η κα Παγώνη σημείωσε ότι ο στρεπτόκοκκος είναι αντιμετωπίσιμος τα δύο πρώτα 24ωρα και ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, αλλά απαιτείται προσοχή στα μικρά παιδάκια μέχρι 8 – 10 ετών και στους πολύ μεγάλους σε ηλικία που έχουν υποκείμενα νοσήματα.
«Βεβαίως έχουμε περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως «δεν μπορώ να καταπιώ» και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή» τόνισε η κα Παγώνη.
«Μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί. Δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια. Τι πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πως θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα» σημείωσε.
«Ξεκινάει με μία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα αρκετές φορές που κι αυτό δημιουργεί την ανησυχία στο γονέα ότι αμέσως θα έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες και ξεκινάει από κει και πέρα η αντιμετώπιση» είπε η κα Παγώνη και πρόσθεσε. «Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε το εξής: Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία».
Στον ΑΝΤ1 μίλησε η αντιπρόεδρος των παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη για όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς, τονίζοντας ότι τα τεστ για τον στρεπτόκοκκο πρέπει να γίνονται απο ιατρούς και μικροβιολογικά εργαστήρια και όχι απο τους γονείς, όπως τα τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού: