«Επιτυχημένη» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση δυσπιστίας – Βλέπουν κάλυψη Μητσοτάκη σε Γεραπετρίτη – Χρυσοχοϊδη
4 years, 1 month ago
6

Επιτυχημένη κρίνει η αξιωματική αντιπολίτευση την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας και η κοινοβουλευτική ομάδα κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για τον υπό ψήφιση πτωχευτικό νόμου, που σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ καταργεί την προστασία της πρώτης κατοικίας και πτωχεύει νοικοκυριά και μισθωτούς σαν να ήταν επιχειρήσεις.

Άλλωστε η πρόταση, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση), πέραν του ΜΕΡΑ25 το οποίο αποχώρησε από την ψηφοφορία. Ύστερα δε από καιρό αποτέλεσε μια αντιπολιτευτική κίνηση που είχε γενική αποδοχή και στο εσωτερικό του κόμματος και εν πολλοίς το συσπείρωσε.

Σε ό,τι αφορά τον πτωχευτικό κώδικα στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν δόθηκε η δυνατότητα να αναδειχθεί η ουσία και το πραγματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου που φέρει τον παραπειστικό κατά τον ΣΥΡΙΖΑ τίτλο «δεύτερη ευκαιρία» και ταυτόχρονα να αποδομηθούν ψεύδη της κυβέρνησης σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιφάσεις. Όπως για παράδειγμα το επιχείρημα που ακούστηκε από πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ την ίδια στιγμή που υποστήριζαν ότι η ΝΔ έδωσε δύο παρατάσεις στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Όσο για τις επιθέσεις της ΝΔ περί υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και επι των ημερών του γίνονταν αθρόα πλειστηριασμοί ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν ότι η λαϊκή πρώτη κατοικία ήταν νομικά και θεσμικά κατοχυρωμένη. Πλειστηριασμοί έγιναν «γι’ αυτούς που αφού φέσωσαν τις επιχειρήσεις, ζούσαν μια ζωή πλουσιοπάροχη με τα λεφτά τους μάλλον στο εξωτερικό, με βίλες, με κότερα, με σκάφη άθικτα στο εσωτερικό. Έγιναν πλειστηριασμοί γι’ αυτούς που χρωστούσαν εκατομμύρια και δεν τους άγγιζε κανείς».

Σημειώνουν ότι η ΝΔ καθ’ όλη τη διάρκεια της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας εμφανίστηκε χωρίς ούτε μισό επιχείρημα, ενώ  «ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν είπαν τίποτα απολύτως για το όργιο χαριστικών ρυθμίσεων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε στρατηγικούς κακοπληρωτές (εφοπλιστές και μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες φίλα προσκείμενους στη ΝΔ) την ώρα που με το νέο πτωχευτικό βγάζουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία εργαζομένων, μικρομεσαίων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών για χρέη – ψίχουλα εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης, απολύσεων, ανεργίας και λουκέτων».

Αν και στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι όσοι παρακολούθησαν την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία απέκτησαν πληρέστερη εικόνα για τον πτωχευτικό που η κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει «εν κρυπτώ» και στα «μουλωχτά» (χωρίς μεγάλη δημοσιότητα δηλαδή) από την άλλη θεωρούν ότι επιβεβαιώθηκε η κριτική τους για τη ΜΜΕ, καθώς κυρίαρχα ΜΜΕ έπαιξαν «χαμηλά» τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

«Αναγκαστική» η … στήριξη σε Σταϊκούρα

Επίσης, θεωρούν ότι αναδείχθηκαν τα εσωτερικά προβλήματα στην κυβέρνηση και αφήνουν αιχμές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν στήριξε τον υπουργό του Χρήστο Σταικούρα. Το επισήμανε χθες στην αρχή της ομιλίας του και ο Αλέξης Τσίπρας: «δεν ξέρω εάν η απόφασή σας να μην μετατρέψετε την πρόταση σε ψήφο εμπιστοσύνης σημαίνει ότι δεν νοιάζεστε και πολύ να προστατέψετε τον υπουργό σας. Είναι σπάνιο αυτό που κάνετε. Δεν ξέρω αν σας χαλάω και τα σχέδια, διότι έχετε ήδη αποφασίσει να τον ανασχηματίσετε. Σήμερα, όμως, μαζικά, και οι εκατόν πενήντα οκτώ, θα καταψηφίσετε την πρόταση μομφής εναντίον του».

Το «παραλήρημα» Χρυσοχοϊδη, η «σκληρή» και η «δυνητική» κυριαρχία

Σε ό,τι αφορά τα εθνικά στην Κουμουνδούρου

Θεωρούν ότι καταγράφηκε πλέον ότι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης και όχι μόνο μεμονωμένων υπουργών είναι τα 6 ν.μ. δηλαδή η «σκληρή» κυριαρχία όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Με άλλα λόγια, θεωρούν ότι παρά την αναφορά του στο «αναφαίρετο μονομερές δικαίωμα» της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ.,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί της ουσίας κάλυψε όχι μόνο τον Γεραπετρίτη για τα 6 ν.μ. αλλά και τον Χρυσοχοϊδη – άλλωστε η θέση αυτή εκφράστηκε και από τον υπουργό Άμυνας στις δηλώσεις του – τις οποίες υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας χθες – ότι δηλαδή «η σφαίρα προστασίας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η απόλυτη κυριαρχία και όχι η δυνητική».

Παράλληλα πιστεύουν ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε ως υπεύθυνη αλλά και πατριωτική δύναμη, η κυβέρνηση εκτέθηκε με τις δηλώσεις Χρυσοχοϊδη ο οποίος προκάλεσε εκνευρισμό και δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ – εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του χθες φρόντισε να υπογραμμίσει τη σημιτική καταγωγή του υπουργού πριν τη μεταγραφή του στη «δεξιά πολυκατοικία» και μίλησε για «παραλήρημα» όσον αφορά τις συγκεκριμένες δηλώσεις του υπουργού.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι εθνικισμός οι απόψεις για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση, αλλά και «άδειασμα» από τους Παναγιώτη Πικραμμένο και Νίκο Δένδια.

Και ο πρωθυπουργός χθες αναγκάστηκε, προκειμένου να μαζέψει τις εντυπώσεις, να υπογραμμίσει την πάγια εθνική θέση λέγοντας πως «το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση».

Ο Ααλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για τα όσα είπε ο Χρυσοχοϊδης, αλλά και να απαντήσει τι θα πράξει η κυβέρνηση αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο κοντά στην Κρήτη, αφού προηγουμένως υπονόησε κυβερνητική ασάφεια για το χώρο μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, μεταξύ «σκληρής» και «δυνητικής» κυριαρχίας όπως είπε: «Και σας ρωτώ τι θα κάνετε αν αύριο έρθει γεωτρύπανο νότια ή ανατολικά της Κρήτης.

Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος μεσημβρινός δυτικά, δηλαδή διεξαχθούν έρευνες εντός της πρόσφατα οριοθετημένης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης με την Αίγυπτο, αν δηλαδή έχουμε και παραβίαση πρόσφατα μάλιστα κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων»;

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην πρότασή του για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης και σε επόμενο χρόνο, ανάλογα με τις εξελίξεις, σε Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο και Καστελόριζο. Κάλεσε δεν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε αυτήν την κίνηση, προκειμένου η χώρα έμπρακτα να υπερασπιστεί το δικαίωμά της για τα 12 μίλια, και να μην μείνει απλώς σε μια στερεοτυπική αναφορά για την αιγιαλίτιδα ζώνη.