Τις προκλητικές τουρκικές αξιώσεις που θίγουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επαναφέρει ο Χουλουσί Ακάρ, που επιχειρεί να διευρύνει την ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ζητώντας συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, και απειλώντας πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα και δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της.
Προσπερνώντας το γεγονός ότι η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως η μόνη διαφορά που υφίσταται προς επίλυση με την Τουρκία είναι «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Ακάρ, υποστήριξε: «Εμείς ας ξεκινήσουμε τη διαδικασία με διάλογο, με συναντήσεις με ειρηνικές μεθόδους έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, να μοιραστούμε με δίκαιο τρόπο τον πλούτο και οι δυο πλευρές να ζήσουν με ευημερία και χαρά».
Πρόσθεσε δε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι: «Αυτό όμως μην το δείτε ως αδυναμία μας. Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο. Κι αυτό μην το δείτε ως απειλή.»
Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο Ακάρ δήλωσε πως «τα προβλήματα στο Αιγαίο δεν είναι απλά προβλήματα. Δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί άμεσα και ανά πάσα στιγμή. Επομένως, ας συστήσουμε αντιπροσωπείες και ας συζητήσουν για αρκετό διάστημα. Ας αφήσουμε τους ειδικούς να μιλήσουν και να βρουν λύσεις».
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων, Ελλάδας και Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι «μιλήσαμε και είπαμε μετά τις εκλογές να ξεκινήσουμε ξανά αυτές τις συνομιλίες, να συνεχίσουμε τις επαφές μας και να λύσουμε τα προβλήματά μας με πολιτισμένο τρόπο μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».
Αλλά, πρόσθεσε, «ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη μία τέτοια διαδικασία, έκαναν δηλώσεις για προεκλογικούς λόγους. Αυτό είναι πολύ λάθος και απαράδεκτο. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν. Τις απορρίπτουμε σφόδρα, δεν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια τώρα.
»Οπως πάντα λέμε, ας υπάρξουν ομάδες εργασίας για το αρμενικό ζήτημα, το ελληνικό ζήτημα. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα καταφέρουν επ’ ουδενί να μας φιμώσουν με τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς ή να μας τους επιβάλλουν ή να επηρεάσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη».
Ανέφερε επίσης ότι «Με τέτοιου είδους δηλώσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καθυστερήσουν τη διαδικασία και τις αμοιβαίες συμφωνίες. Μπορούν να προκαλέσουν ζημιά. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας».
Πάντα λέμε, συνέχισε, «ότι είμαστε υπέρ των διεθνών διαπραγματεύσεων και των ειρηνικών μεθόδων για την επίλυση των προβλημάτων.
»Αλλά αυτό που λέμε επίσης είναι “μην το παρεξηγήσετε, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αδυναμία, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων μας, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τετελεσμένα γεγονότα στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο, στην Κύπρο. Δεν πρόκειται για απειλή”».
Για το ευρωπαϊκό αντι-πυραυλικό σύστημα SAMP-T, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «μετά τις εκλογές, θα συζητήσουμε με τον πρόεδρό μας και με τα αρμόδια υπουργεία μας και τα αρμόδια θεσμικά όργανα, ώστε αυτή η διαδικασία να επιταχυνθεί λίγο περισσότερο και θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».