Δίκη Χρυσής Αυγής: Στις φυλακές Μαλανδρίνου, Δομοκού και Τρικάλων μεταφέρονται από σήμερα οι 37 από τους 39 καταδικασθέντες, πλην δηλαδή του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και του άφαντου “υπαρχηγού” της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, για τους οποίους το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να εκτίσουν τις ποινές τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 37 καταδικασθέντες για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής πριν οδηγηθούν στα κελιά τους θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών και θα κρατούνται σε ειδικούς θαλάμους. Θα ακολουθηθεί δηλαδή το υγειονομικό πρωτόκολλο της καραντίνας, όπως ορίζεται από τον ΕΟΔΥ, προς αποφυγή διασποράς τυχόν κρούσματος κορονοϊού στους υπόλοιπους κρατούμενους. Μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος , θα μεταφερθούν σε κελιά με άλλους κρατούμενους ή μόνοι τους.
Ένα από τα ερωτήματα που τίθενται πλέον στο δημόσιο διάλογο είναι το πόσα πραγματικά χρόνια θα παραμείνουν οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες στη φυλακή για την έκτιση της ποινής τους. Η απάντηση είναι ότι αυτό εξαρτάται από το ύψος της κάθειρξης που έχει επιβληθεί στον καθένα αλλά και από το χρόνο της πρόφυλάκισης τους ο οποίος θα αφαιρεθεί από τη συνολική έκτιση της ποινής.
Γενικά όλοι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα, να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση όταν εκτίσουν περίπου τα 3/5 της ποινής τους και υπό την προϋποθέση ότι, θα εργαστούν εντός της φυλακής. Κι αυτό διότι τα λεγόμενα ως “μεροκάματα” προσμετρώνται για δύο ημέρες εγκλεισμού λόγω του ευεργετικού υπολογισμού που ορίζει ο νομοθέτης. Σε αυτή τη παράμετρο απαιτείται να μην υποπέσουν οι κρατούμενοι σε πειθαρχικό παράπτωμα.
Με βάση τα παραπάνω, η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Χρήστος Παππάς και Αρτέμης Ματθαιόπουλος, δηλαδή τα μέλη του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών και κάτι μηνών (από 5 έως 8 μήνες), έχουν τη δυνατότητα, κατά μέσον όρο, να καταθέσουν αίτηση υφ΄ όρων απόλυσης στα 5 χρόνια φυλάκισης. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή όχι λιγότερο από 4,5 χρόνια (συνολικά), αλλά και όχι περισσότερο από 7,5 χρόνια. Η διαφορά αυτή ανακύπτει από τον τρόπο έκτισης της ποινής που έχει προσωποπαγή χαρακτηριστικά, αφού προσμετρώνται η ηλικία, η συμπεριφορά του κρατούμενου εντός της φυλακής (καλή διαγωγή) , τα λεγόμενα μεροκάματα κλπ. Ο τρόπος έκτισης της ποινής ακολουθεί τις διατάξεις του προηγούμενου Ποινικού Κώδικα, εφόσον ήταν ευμενέστερες.
Πάντως , ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος καταδικάστηκε κατά 3 χρόνια λιγότερα από τους υπόλοιπους του διευθυντηρίου, ήτοι σε κάθειρξη 10 ετών, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση αποφυλάκισης νωρίτερα.
Για τους πρώην βουλευτές, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για “ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση” (χωρίς ή με ελαφρυντικά) και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 5 έως 7 χρόνια, ο χρόνος που μπορούν να αιτηθούν υφ’ όρων απόλυση, είναι λιγότερος των 5 ετών και μεγαλύτερος των 4 ετών.
Όλοι οι υπόλοιποι που έχουν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές, ο χρόνος που μπορούν να υποβάλλουν αίτημα υφ’ όρων απόλυσης μειώνεται ανάλογα με το ύψος της ποινής τους και γενικότερα ο μέσος όρος παραμονής στη φυλακή θα είναι από 4 έως 4,8 έτη.
Εννοείται πως από τα προαναφερθέντα εξαιρείται ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα. Γιώργος Ρουπακιάς, καθώς το αίτημα υφ’ όρων απόλυσης του μπορεί να υποβληθεί μετά από 20 χρόνια εγκλεισμού του στη φυλακή. Κι αυτό διότι θα πρέπει πρώτα να εκτιθεί η ποινή της καθείρξεως των 14 ετών για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και μετά να ξεκινήσει να εκτίει την ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία, που δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 20 χρόνια.