Την επιτακτική ανάγκη τήρησης των μέτρων από τους πολίτες επέστησε ο καθηγητής γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκφράζοντας το φόβο πως στην Ελλάδα ενδέχεται να επαναληφθεί το δράμα της Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα ημερησίως.
Την ανάγκη όχι σταθεροποίησης των κρουσμάτων, αλλά μείωσής τους με τα νέα μέτρα τόνισε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
Ο ίδιος εξέφρασε το φόβο του για σκηνές Ιταλίας στην Ελλάδα:
«Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα, ασχέτως με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου».
Ως προς το πώς ορίζεται το «εκτός ελέγχου», ο κ. Δερμιτζάκης ανέφερε:
«”Εκτός έλεγχου” σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο, μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ασφυκτική πίεση που υφίστανται οι δομές υγείας στην Ελλάδα:
«Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε.
O κ. Δερμιτζάκης αναφέρθηκε στην προσωπική ευθύνη των πολιτών, προτρέποντας όλους να προσπαθήσουν να χτίσουν τη συνείδηση για την οποία έκανε λόγος ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.
Αναφερόμενος στους τρόπους ανάσχεσης της διασποράς του ιού, ο κ. Δερμιτζάκης εξήγησε πως υπάρχουν δύο τρόποι:
«Ο ένας δρόμος είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό, είναι πολύ δύσκολο, και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως π.χ την αφομοίωση του μέτρου της μάσκας στους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το lockdown. Εάν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τηρήσουν τα μέτρα με σοβαρή συμμετοχή».