Αναμένονται πιέσεις στις τιμές κατοικιών
4 years, 2 months ago
6

Πιέσεις προς τα κάτω αναμένεται να δεχθούν οι τιμές πώλησης κατοικιών στη χώρα τους επόμενους μήνες, καθώς έχει αρχίσει να συνειδητοποιείται ότι η επίδραση της πανδημίας στην οικονομία και συνεπώς και στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών θα είναι βαθύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αυτό επισημαίνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, προσθέτοντας ότι μπορεί μέχρι σήμερα η νέα οικονομική ύφεση να μην έχει αποτυπωθεί στις ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών, ωστόσο πάντοτε η αγορά ακινήτων χρειαζόταν ένα διάστημα προσαρμογής ώστε να αντανακλά τις συνθήκες που επικρατούν στην οικονομία. Αυτό συμβαίνει και τώρα και σύντομα θα γίνει σαφές στους πωλητές ότι θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τις απαιτήσεις τους προκειμένου να μπορέσουν να βρουν αγοραστή για το ακίνητό τους.

Κατεβάζει ταχύτητα

Ασφαλώς, ήδη η ανοδική πορεία που διέγραφαν οι τιμές μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2020 έχει αρχίσει να μετριάζεται. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 4,1% έναντι αύξησης 6,6% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο του έτους και 7,2% για το σύνολο του 2019. Αισθητά μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στη μητροπολιτική περιοχή

της Αθήνας, όπου η άνοδος κατά το δεύτερο τρίμηνο άγγιξε το 6,8%. Ωστόσο, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους η αύξηση είχε αγγίξει το 10,5%, ενώ αντίστοιχη ήταν η άνοδος και στο σύνολο του 2019 (10,5%), επιβεβαιώνοντας τη σημαντική ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας μέχρι τότε.

Στη Θεσσαλονίκη, η άνοδος κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 4,2% έναντι αύξησης 5,3% κατά το πρώτο τρίμηνο και 6,9% για το σύνολο του 2019.

Ανοδος σε όλη την Ευρώπη

Συγκρίνοντας την πορεία των τιμών στην Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη διαπιστώνει κανείς ότι η ελληνική αγορά κινείται πλησίον του μέσου όρου της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται στη 15η θέση μεταξύ των 27 χωρών, αν και ο ρυθμός ανόδου των τιμών υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Συγκεκριμένα, ενώ στην Ελλάδα οι τιμές κατά το δεύτερο τρίμηνο ενισχύθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,1%, στην Ε.Ε. ο αντίστοιχος ρυθμός ανήλθε σε 5,2% και στην Ευρωζώνη σε 5%. Πάντως, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, έχει αποκατασταθεί η θέση της ελληνικής κτηματαγοράς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν σταθερά εκ των ουραγών λόγω της συνεχούς πτωτικής πορείας των αξιών, τη στιγμή που στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου των τιμών κατέγραψε η αγορά κατοικίας του Λουξεμβούργου με 13,3%, ενώ ακολούθησε εκείνη της Πολωνίας με αύξηση κατά 10,9%. Ισχυρή άνοδο σημείωσαν κι άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Σλοβακία με 9,7%, η Κροατία με 8,3% και η Τσεχία με 7,7%.

Μεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης, η Πορτογαλία κατέγραψε άνοδο τιμών κατά 7,8%, ενώ στην Ιταλία και στην Ισπανία η αύξηση δεν ξεπέρασε το 3,4% και 2,2%, αντίστοιχα. Σημαντική αύξηση καταγράφει και η Ολλανδία με 7,1%, αλλά και η Γερμανία με 6,6%, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές στελεχών της αγοράς ακινήτων ότι ο κλάδος της κατοικίας έχει αρχίσει να προσελκύει όλο και μεγαλύτερο αριθμό θεσμικών χαρτοφυλακίων, που αναζητούν τομείς για να διοχετεύσουν τη ρευστότητά τους και να «θωρακιστούν» από τις συνέπειες της πανδημίας στις αγορές.

kathimerini.gr