Μουντιάλ 2022: Πώς μέτρησε το γκολ της Ιαπωνίας κόντρα στην Ισπανία Θύελλα αντιδράσεων σήκωσε το τέρμα των «Σαμουράι» που τους έδωσε τη νίκη, την πρώτη θέση του ομίλου και με αυτό απέκλεισαν την Γερμανία
2 years, 1 month ago
6

Ακόμα μια μεγάλη έκπληξη εκτυλίχθηκε χθες στα γήπεδα του Κατάρ για το Μουντιάλ 2022 καθώς η Ιαπωνία νίκησε την Ισπανία στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου και «πέταξε» εκτός συνέχειας τη Γερμανία, η οποία νίκησε με τα χίλια ζόρια την Κόστα Ρίκα. Τα παιχνίδια ήταν τόσο αμφίρροπα που για λίγα λεπτά με τα αποτελέσματα που υπήρχαν έμενε εκτός τόσο η «Φούρια Ρόχα», όσο και τα «Πάντσερ».

Μεγάλη κουβέντα έγινε και προφανώς θα συνεχίσει να γίνεται – ειδικά από τους Γερμανούς – για το δεύτερο και νικητήριο γκολ της Ιαπωνίας εναντίον της ομάδας του Λουίς Ενρίκε. Ένα τέρμα πλήρως αμφιλεγόμενο στο 51ο λεπτό του αγώνα με την επικύρωσή του να αφήνει άναυδους όλους όσοι το παρακαλουθούσαν.

Η μπάλα φάνηκε ότι έχει περάσει εκτός των ορίων του αγωνιστικού χώρου προτού φτάσει στα δίχτυα. Και ήταν ένα πραγματικά κρίσιμο γκολ στον όμιλο, καθώς έστειλε την Ιαπωνία στη νοκ άουτ φάση ως νικήτρια του ομίλου και εξασφάλισε τον αποκλεισμό της Γερμανίας λόγω διαφοράς τερμάτων.

Πώς μπορεί όμως να μέτρησε αυτό το γκολ; Έχοντας μόλις πετύχει το γκολ της ισοφάρισης στο 48ο λεπτό, ο ακραίος επιθετικός της Ιαπωνίας Ρίτσου Ντόαν πήρε την μπάλα στο δεξί άκρο της περιοχής του πέναλτι και έτρεξε προς το τέρμα, προτού πασάρει προς το βάθος της περιοχής. Τόσο ο Ντάιζεν Μάεντα, όσο και ο Κάορου Μιτόμα εκτοξεύτηκαν προς τη μπάλα, καθώς αυτή φαινόταν να βγαίνει εκτός ορίων, για να την προλάβει ο Μιτόμα.

Η σέντρα του βρέθηκε προς την περιοχή είχε αποδέκτη τον Αό Τανάκα ο οποίος την έστειλε στα δίχτυα τρελαίνοντας του «Σαμουράι» στις κερκίδες. Οι αντιρρήσεις δεν άργησαν να έρθουν με τους παίκτες και τον κόσμο να απορούν πως γίνεται η μπάλα να μην έχει βγει άουτ.

Ο επόπτης γραμμών Σούρου Φατσοάνε έδειξε αμέσως ότι η μπάλα είναι έξω. Ωστόσο, το VAR μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαπιστωθεί αν η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού, καθώς το περιστατικό αυτό προηγήθηκε του γκολ.

Η IFAB, η «νομοθέτρια» του παιχνιδιού, ορίζει ότι η μπάλα είναι εκτός παιχνιδιού όταν «έχει περάσει εξ ολοκλήρου τη γραμμή τέρματος ή τη γραμμή τέρματος στο έδαφος ή στον αέρα».

Ο διαιτητής Βίκτορ Μιγκέλ ντε Φρέιτας Γκόμες κλήθηκε εξετάσει τη φάση μέσα από το VAR πριν πάρει την οριστική του απόφαση και αφού άκουσε το ακουστικό του, αλλά δεν έλεγξε την οθόνη, κατακύρωσε το γκολ.

Το σύστημα τεχνολογίας γραμμής τέρματος ισχύει μόνο για τα μέτρα που βρίσκονται ανάμεσα στα δοκάρια. Αυτό σημαίνει ότι το γκολ ελέγχθηκε μέσω του οφθαλμικού ελέγχου στην αίθουσα VAR, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της FIFA και όχι με κάποια τεχνολογία.

Η FIFA δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα καμία εικόνα που να δείχνει τη μπάλα σε σχέση με τη γραμμή του πλαγίου, αλλά η καμπυλότητά της φαίνεται πως αποδεικνύεται καθοριστική, έστω και για λίγα χιλιοστά προς την επικύρωση του γκολ.

Ο πρώην αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και νυν σχολιαστής, Γκάρι Νέβιλ, ζήτησε εικόνες που θα βοηθήσουν στη «διαφάνεια», ενώ ο Γκρέιαμ  Σούνες  δήλωσε στην κάλυψη του ITV στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Γιατί η FIFA δεν μας δείχνει κάτι που είναι τόσο αμφιλεγόμενο; Ξεκαθαρίστε το για εμάς, παρακαλώ».

 

Μικρά περιθώρια, μεγάλες επιπτώσεις.

Αξίζει παράλληλα να αναφερθεί πως πολλοί κάνουν λόγο για «κάρμα» που εκδικήθηκε τους Γερμανούς για εκείνο το ιστορικό πλέον σουτ του Φρανκ Λάμπαρντ εναντίον τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 το οποίο είχε περάσει ξεκάθαρα τη γραμμή του τέρματος αλλά δεν μέτρησε ποτέ. Στη συνέχεια μάλιστα αποκλείστηκαν οι Άγγλοι με το σουτ αυτό να τους… στοιχειώνει για χρόνια.