Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς το Brain Drain – Νέοι φεύγουν απο τη χώρα για ένα καλύτερο αύριο
Yesterday
6

Το «brain drain» ή αλλιώς η «διαρροή εγκεφάλων» παραμένει σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα, παρά την ανάκαμψη που έχει σημειωθεί στην οικονομία τα τελευταία χρόνια. Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2010, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες και συνθήκες ζωής στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών (ENA), από το 2010 έως το 2022, περίπου 1,08 εκατομμύρια Έλληνες σε ηλικία εργασίας μετανάστευσαν, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν μεταξύ 25-44 ετών, δηλαδή στην πιο παραγωγική ηλικία​.

To φαινόμενο συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς και τα τελευταία δύο χρόνια. Η τεράστια ακρίβεια, η στεγαστική κρίση, οι χαμηλοί μισθοί, και η έλλειψη ευκαιριών με μισθούς πάνω απο τον βασικό οδηγούν όλο και πιο πολλούς Έλληνες στην οικονομική μετανάστευση σε χώρες της κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας και οι χαμηλές αποδοχές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτελούν βασικούς λόγους που ωθούν πολλούς νέους Έλληνες να εγκαταλείπουν τη χώρα. Παρά την πτώση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, η Ελλάδα εξακολουθεί να δυσκολεύεται να προσφέρει ανταγωνιστικές προοπτικές καριέρας για καταρτισμένους επαγγελματίες. Αυτό το γεγονός αναγκάζει τους νέους με προσόντα και φιλοδοξίες να αναζητήσουν καλύτερες προοπτικές στο εξωτερικό, γεγονός που αφαιρεί από την Ελλάδα ανθρώπινο κεφάλαιο απαραίτητο για την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία.

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, έχουν τεθεί σε εφαρμογή πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα “Rebrain Greece”, το οποίο προσφέρει οικονομικά κίνητρα για την επιστροφή των ειδικευμένων Ελλήνων. Παρά την προσπάθεια, τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα, καθώς μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί μόνο περίπου 2.000 άτομα στο πρόγραμμα. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν πως οι συνθήκες δεν είναι ακόμη αρκετά ελκυστικές για να αντιστραφεί πλήρως η τάση αυτή​

Η διαρροή εγκεφάλων επιφέρει σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο δημογραφικές όσο και οικονομικές. Η μείωση του νέου εργατικού δυναμικού σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού ενδέχεται να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή σκηνή.