Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας να εντείνουν τις επαφές μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα για την ανάπτυξη αντιμέτρων και στρατηγικής με σκοπό την αποτροπή της εμπλοκής της Βόρειας Κορέας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρόεδρο, Γιουν Σουκ Γέολ, τόνισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης.
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ουκρανία και η Νότια Κορέα θα ανταλλάξουν σύντομα αντιπροσωπείες για συντονισμό των δράσεων», τόνισε.
Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη 3.000 βορειοκορεατικών στρατευμάτων σε ρωσικά πεδία εκπαίδευσης κοντά στη ζώνη μάχης, ενώ η παρουσία τους αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 12.000.
«Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Ουκρανία και η Νότια Κορέα θα ανταλλάξουν σύντομα αντιπροσωπείες για συντονισμό των δράσεων»
«Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία στους τομείς ανταλλαγής πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, να εντείνουμε τις μεταξύ μας επαφές σε όλα τα επίπεδα, ιδίως στα υψηλότερα, προκειμένου να αναπτύξουμε στρατηγική δράσης και αντίμετρα για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης και να εμπλέξουμε τους αμοιβαίους εταίρους μας σε συνεργασία», τόνισε.
Το ζήτημα της αποστολής στρατιωτών από τη Βόρεια Κορέα για να πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την αντίδραση της Δύσης.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιβάλουν νέους περιορισμούς στη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία, εάν η Βόρεια Κορέα εισέλθει στον πόλεμο, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο, την ώρα που το ΝΑΤΟ λέει ότι Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Ερωτηθείς για τη συμμετοχή βορειοκορεατών στρατιωτών στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου των BRICS δεν επιβεβαίωσε ούτε όμως διέψευσε την είδηση.
Είπε ακόμα ότι η Δύση ήταν αυτή που κλιμάκωσε την κρίση στην Ουκρανία και δήλωσε ότι αξιωματικοί και εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Γνωρίζουμε ποιοι είναι παρόντες εκεί, από ποιες ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και πώς εκτελούν αυτό το έργο», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο άρθρο 4 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα που αφορά την αμοιβαία άμυνα.
«Υπάρχει το άρθρο 4. Ποτέ δεν αμφισβητήσαμε στο ελάχιστο ότι η βορειοκορεατική ηγεσία λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις συμφωνίες μας. Αλλά το τι κάνουμε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου είναι δική μας δουλειά», δήλωσε ο Πούτιν. Η επίκληση του άρθρου 4, πιθανώς να σημαίνει πως οι στρατιώτες να μείνουν στα μετόπισθεν της Ρωσίας χωρίς να εμπλακούν σε επιχειρήσεις στο έδαφος της Ουκρανίας.