Τι συζήτησε ο επικεφαλής των ΕΑΣ με τον πρόεδρο Ζελένσκι στην Ουκρανία – Τα ελληνικά πυρομαχικά που προμηθεύουν το Κίεβο
1 month, 14 days ago
6

Στις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) και στην υποστήριξη της Ουκρανίας με πυρομαχικά προϊόντα εστίασαν κατά τη συνάντησή τους ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ, Νίκος Κωστόπουλος.

Όπως δήλωσε στο Capital.gr ο κ. Κωστόπουλος, ενημέρωσε τον κ. Ζελένσκι, μεταξύ άλλων, για τα τρέχοντα έργα της εταιρείας, των οποίων τα προϊόντα προορίζονται για την Ουκρανία. Επιπλέον, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την αναβάθμιση των παραγωγικών διαδικασιών των ΕΑΣ, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγική ικανότητα της εταιρείας, αλλά και τη δυνατότητά της να παρέχει προϊόντα στην Ουκρανία. Ο κ. Κωστόπουλος ανέφερε ότι μετά τη συνάντηση με τον κ. Ζελένσκι, υπήρξαν περαιτέρω επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες και εταιρείες, προκειμένου να προκύψουν συγκεκριμένες συμφωνίες.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι ενημερώθηκε επίσης για την πρόοδο του προγράμματος του πυραύλου IRIS-T, στην παραγωγή του οποίου τα ΕΑΣ διαδραματίζουν διαχρονικά σημαντικό ρόλο, και ο οποίος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του δεύτερου Διεθνούς Φόρουμ Αμυντικών Βιομηχανιών (DFNC2), που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο και στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι κορυφαίων αμυντικών βιομηχανιών, με κύριο θέμα την επέκταση της συνεργασίας για την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων του αμυντικού τομέα της Ουκρανίας.

Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήθηκε η επικείμενη σύσταση κοινοπραξίας των ΕΑΣ με τον τσέχικο όμιλο CSG για την παραγωγή πυρομαχικών μικρού, μεσαίου και μεγάλου διαμετρήματος. Ο κ. Κωστόπουλος σημείωσε ότι αυτή η συνεργασία, σε συνδυασμό με την επιτυχή συμμετοχή της εταιρείας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ASAP, που αφορά την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, θα ενισχύσουν περαιτέρω την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι δύο από τις τρεις προτάσεις που κατέθεσαν τα ΕΑΣ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του προγράμματος ASAP, αξιολογήθηκαν ιδιαίτερα υψηλά, καταλαμβάνοντας την πρώτη και την τρίτη θέση σε σύνολο 84 προτάσεων. Η τρίτη πρόταση των ΕΑΣ, παρότι έλαβε το Certificate of Excellence, δεν χρηματοδοτήθηκε λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ΕΑΣ, τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην εταιρεία μετά την επιτυχημένη κατάθεση των προτάσεων, αλλά και της επικείμενης στρατηγικής συνεργασίας, θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας, εστιάζοντας σε τομείς κρίσιμους για την Ουκρανία. Τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

Πρώτον, η αναγέννηση του εργοστασίου ΤΝΤ των ΕΑΣ στο Λαύριο, που θα αποτελεί ένα από τα δύο ενεργά εργοστάσια παραγωγής ΤΝΤ στην Ευρώπη.

Δεύτερον, η δημιουργία γραμμής παραγωγής κόκκου base bleed, που αυξάνει την ακτίνα δράσης των πυρομαχικών.

Τρίτον, η αναβάθμιση του γομωτηρίου για πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι τα ΕΑΣ εκτελούν εδώ και έναν χρόνο ένα σημαντικό συμβόλαιο για την παραγωγή πυρομαχικών τύπου 155 χιλιοστών, με τελικό προορισμό την Ουκρανία, σε συνεργασία και με την εταιρεία MSM, του ομίλου CSG.

H γεωστρατηγική σημασία

Σχετικά με τη γεωστρατηγική σημασία της συνάντησης, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε ότι η ουκρανική κυβέρνηση, και ειδικότερα ο πρόεδρος Ζελένσκι, αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σχέση της Ουκρανίας με την Ελλάδα και την υποστήριξη που έχει λάβει η χώρα του από την ελληνική κυβέρνηση. “Το γεγονός ότι συμμετείχαμε σε έναν στενό κύκλο συζητήσεων αναδεικνύει το ειδικό βάρος που έχει αποκτήσει η εταιρεία μας, μέσω της προσπάθειας ανασυγκρότησης και αναδιοργάνωσης και στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΕ ως προς την κοινή αμυντική πολιτική, που μέχρι πρότινος ήταν κάτι ξένο”.

Ο κ. Κωστόπουλος πρόσθεσε ότι “η ελληνική αμυντική βιομηχανία, που μέχρι πριν λίγα χρόνια βρισκόταν σε απόλυτη παρακμή, αποκαθιστά πλήρως τη χαμένη αξιοπιστία της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Κερδίζουμε χρηματοδότηση από την ΕΕ, κάτι πρωτοφανές για ελληνική εταιρεία, και προσελκύουμε επενδυτές. Η εταιρεία μας εξυγιαίνεται χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ το ελληνικό δημόσιο, διατηρώντας τον κρατικό της χαρακτήρα, ενώ ταυτόχρονα εισερχόμαστε σε μια νέα ταχύτητα, αυτή των μεγάλων εταιρειών που μπορούν να σχεδιάζουν, να παράγουν, και να αποτελούν σοβαρούς συνομιλητές χωρών και πολιτικών μεγάλου βεληνεκούς”.