Πώς κινούνται φέτος το καλοκαίρι τα Airbnb: Στο τοπ 5 των ακριβότερων ευρωπαϊκών αγορών η Ελλάδα
6 months ago
6

Με ρυθμούς ρεκόρ, στο +19% κατά μέσο όρο κινείται φέτος για το καλοκαίρι η ζήτηση στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να κινείται μεν επί του παρόντος κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, στο +17%, ωστόσο να διατηρεί μία από τις υψηλότερες μέσες τιμές ανά διαθέσιμο δωμάτιο πανευρωπαϊκά, μαζί με την Ισλανδία, το Μονακό και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία από την AirDNA, τη γνωστή εταιρεία αναλύσεων δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης με στοιχεία από τις πλατφόρμες των Airbnb και VRBO, για τη «θερμή» περίοδο Ιουνίου- Αυγούστου η χώρα μας βρίσκεται στο τοπ 5 των ακριβότερων αγορών, με μία μέση τιμή στα 253 ευρώ. Τα στοιχεία έχουν εξαχθεί με βάση την ημερομηνία στις 15 Μαΐου για κρατήσεις το καλοκαίρι και όπως προκύπτει η, αύξηση της ζήτησης σε όλη την Ευρώπη για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι στο +17% και για τον Αύγουστο στο +22%, με τους ρυθμούς στη χώρα μας να είναι κι αυτοί σε διψήφια ποσοστά, ωστόσο ελαφρώς χαμηλότερα σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσό όρο.

Πρώτη όσον αφορά τη μέση τιμή φέτος το καλοκαίρι είναι η Ισλανδία με 264 ευρώ, με 261 ευρώ ακολουθεί το Μονακό και 260 ευρώ το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ισπανία, ο κορυφαίος ευρωπαϊκός προορισμός στη Μεσόγειο συμπληρώνει το τοπ 5, στην πέμπτη θέση μετά την Ελλάδα με 236 ευρώ.

Κόσοβο, Λευκορωσία και Μολδαβία είναι οι τρεις φθηνότερες χώρες με τιμές από 50 έως 52 ευρώ. Κατά μέσο όρο φέτος στην Ευρώπη, οι τιμές ανά δωμάτιο «τρέχουν» με άνοδο κατά 9% σε σχέση με πέρυσι, με την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στις 5 ακριβότερες αγορές να σημειώνει οριακή αύξηση στο +1%.

Οι προορισμοί με τους υψηλότερες ρυθμούς αύξησης εντοπίζονται σε Δανία (+27%), Ηνωμένο Βασίλειο (+16%), Ισπανία (+14%), Πολωνία (+13%) και Γερμανία (+13%).

Επισημαίνεται εδώ ότι πανευρωπαϊκά, με βάση τα στοιχεία από τις 20 μεγαλύτερες αγορές που παρακολουθεί η AirDNΑ, οι διαμονές σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης πέρυσι στη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν Ιουνίου- Αυγούστου έφτασαν το 37,3% επί του συνόλου του έτους, ενώ τα κέρδη των «οικοδεσποτών» για την ίδια περίπου ήταν στο 40% επί του συνόλου των εσόδων. «Η μέχρι στιγμής αύξηση της ζήτησης στη βραχυχρόνια μίσθωση και των κρατήσεων διανυκτερεύσεων μέσα στο 2024 δημιουργούν αισιοδοξία σε σχέση με τις δαπάνες που προτίθεται να κάνει φέτος το ταξιδιωτικό κοινό», αναφέρεται στην ανάλυση της AirDNA.

«Μέχρι στιγμής, ο ρυθμός αύξησης των διανυκτερεύσεων σε σχέση με πέρυσι είναι κατά μέσο όρο αυξημένος κατά12,8% και η αύξηση των διανυκτερεύσεων με κρατήσεις που έχουν γίνει είναι στο + 17,5%», σχολιάζεται σχετικά με την εταιρεία αναλύσεων να κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη ιστορικά σεζόν για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ευρώπη.

Οσον αφορά την πορεία μέχρι σήμερα, η χώρα μας και με το δεδομένο ότι η περίοδος Ιανουαρίου- Απριλίου αποτελεί χαμηλή σεζόν ανήκει στην κατηγορία των 4 χωρών που σημείωσαν σε αυτή την περίοδο πτώση της μέσης τιμής, κοντά στο 2%, όπως αντίστοιχα πτώση είχαν και η Κροατία (-6,4%), η Σουηδία (-3,9%) και η Νορβηγία (-3%). Στον αντίποδα, Δανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία είδαν διψήφιο ποσοστό ανόδου, φτάνοντας ακόμη και το 15,5%.