Με το «όπλο παρά πόδα» παραμένουν οι μέτοχοι της Viva Wallet – η WeRealize, συμφερόντων των Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα και η JP Morgan – μετά την πρώτη δικαστική «μάχη» που έλαβε χώρα χθες, Δευτέρα, στο Λονδίνο και η οποία αποκάλυψε το μέγεθος της διαφωνίας των δύο πλευρών σε μία σειρά από ζητήματα, με κυριότερα αυτά της αποτίμησης και κατ’ επέκταση της εξαγοράς της fintech.
Σύμφωνα με βρετανικά μέσα που παρακολούθησαν τη δικαστική αναμέτρηση, η JP διά των εκπροσώπων της προέτρεψε τους Λονδρέζους δικαστές να απορρίψουν την «παράλογη» υπόθεση μιας εταιρείας πληρωμών, αναφορικά με το δικαίωμα της επενδυτικής τράπεζας να εξαγοράσει το μερίδιο του εταίρου της, υποστηρίζοντας πως η WeRealize είχε υποβάλει μία «κερδοσκοπική» αποτίμηση για τη Viva Wallet.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές «διαβάζουν» διαφορετικά την αρχική συμφωνία των μετόχων, με τον Χάρη Καρώνη να διατείνεται πως κανένας μέτοχος δεν μπορεί να πουλήσει όσο η αξία της Viva είναι κάτω από πέντε δισ. ευρώ και την JP να θεωρεί τα πέντε δισ. ευρώ ως το ανώτατο όριο της αξίας της Viva.
«Η WRL δεν υποχρεούται να αποδεχθεί το δικαίωμα προαίρεσης αγοράς της JP Morgan εάν η αξία της Viva είναι κάτω από πέντε δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια), αλλά υποχρεούται να το αποδεχθεί κατά την τέταρτη περίοδο που τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μπορούν να ασκηθούν, ανεξάρτητα από την αξία της Viva», αναφέρθηκε στη δίκη από τη μεριά της JP.
Σύμφωνα με τους Αμερικανούς δε, η ερμηνεία που δίνει η WRL στους όρους του δικαιώματος προαίρεσης είναι «εμπορικά παράλογη», αφού θα σήμαινε ότι η Viva δεν θα αποτιμάται σύμφωνα με την επιχειρηματική της δραστηριότητα, αλλά με τις προβλέψεις για το πώς θα αναπτυσσόταν υπό διαφορετική ιδιοκτησιακή δομή. «Η πραγματικότητα είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οποιοδήποτε από τα δύο μέρη να θελήσει ποτέ να ασκήσει τα δικαιώματα αγοράς με βάση την κερδοσκοπική αποτίμηση που αναπόφευκτα θα δημιουργούσε η προσέγγιση της WRL», τόνισαν οι εκπρόσωποι της JP.
Η WRL με τη σειρά της, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της JP, σημειώνοντας πως προκαλούν περισσότερο οργή, παρά δίνουν ουσιαστικές απαντήσεις και δη, στα ζητήματα, πάνω στα οποία πρέπει να αποφανθεί το δικαστήριο, κατηγορώντας ανοιχτά την επενδυτική τράπεζα ότι προσπάθησε να αποκρύψει την αξία της Viva για να την αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή. Όπως υποστήριξαν οι συνήγοροί της, μάλιστα, η τράπεζα είχε χρησιμοποιήσει τον κανονισμό Κ (σ.σ. έναν ομοσπονδιακό κανονισμό που περιορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές τράπεζες λειτουργούν διεθνώς) για να υποτιμήσει τη Viva, υποθέτοντας ότι δεν θα αναλάμβανε καμία δραστηριότητα στις ΗΠΑ.
«Αυτή η μείωση της αξίας υποθέτει, επίσης, ότι η JP θα ασκούσε επιτυχώς το δικαίωμα αγοράς, ακόμη και εάν η WRL θα μπορούσε να εξαγοράσει τον δανειστή. Θα ήταν στρεβλό, όμως, η Viva να αποτιμηθεί με βάση το ότι η JP θα ήταν ο αγοραστής της (και έτσι τυχόν περιορισμοί που θα μπορούσαν να ισχύουν ειδικά για την JP βάσει του κανονισμού Κ θα έπρεπε να καθορίζουν την αξία της), όταν η WRL θα μπορούσε να είναι ο αγοραστής», δήλωσαν χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η δίκη επισπεύσθηκε, προκειμένου να ολοκληρωθεί πριν οποιοδήποτε από τα δύο μέρη μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης τον προσεχή Ιούλιο.
Υπό αυτό το βαρύ κλίμα θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή – εκτός απροόπτου – η γενική συνέλευση των μετόχων.
Μεταξύ των ζητημάτων που καλούνται να εγκρίνουν είναι και αυτό της χρηματοδότησης προς την εταιρεία, μετά και τον «μαύρο καπνό» που βγήκε στην προηγούμενη γενική συνέλευση, αναφορικά με την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Viva Wallet με μετρητά, ύψους 400 εκατ. ευρώ (σε αποτίμηση τριών δισ. ευρώ), η οποία θα χρησιμοποιείτο για τη χρηματοδότηση του συμφωνηθέντος μεταξύ των μετόχων πλαισίου στρατηγικής για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Παράλληλα, οι δύο πλευρές είχαν διαφωνήσει και για την έγκριση δανείου, ύψους έως 100 εκατ. ευρώ, που ήταν να χορηγηθεί από τρίτα πιστωτικά ιδρύματα.
Στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης περιλαμβάνεται, επίσης και το θέμα της συγχώνευση των Viva Wallet, Vivabank και Viva Payments.